Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηχανή για Εφιάλτες στο ΜΙΤ: Μάθετε στις Μηχανές Α.Ι. να... μας τρομάζουν

Μηχανή για Εφιάλτες στο ΜΙΤ: Μάθετε στις Μηχανές Α.Ι. να… μας τρομάζουν

Επί αιώνες, ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου και πίστης πάντοτε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να τρομάξουν ο ένας τον άλλο. Τώρα, έχουν έναν ακόμα τρόπο να το επιχειρήσουν, την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μηχανές όμως, πρέπει πρώτα να μάθουν τι είναι πραγματικά τρομακτικό και έτσι, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μας καλούν να καλέσουμε τους δαίμονες και να δοκιμάσουμε να απαντήσουμε εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να μας προκαλεί ρίγη.

Ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου και πίστης πάντοτε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να τρομάξουν ο ένας τον άλλο. Τώρα, έχουν έναν ακόμα τρόπο να το επιχειρήσουν, την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μηχανές όμως, πρέπει πρώτα να μάθουν τι είναι πραγματικά τρομακτικό και έτσι, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μας καλούν να… καλέσουμε τους δαίμονες και να δοκιμάσουμε να απαντήσουμε εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πράγματι να μας προκαλέσει ρίγη.


Δείτε πώς ο αλγόριθμος επιχειρεί να κάνει τρομακτικό το Μουσείο του Λούβρου

Η μηχανή που παράγει εφιάλτες θα λειτουργήσει αφού μάθει από τους πρόθυμους και τολμηρούς χρήστες του Διαδικτύου ποια πρόσωπα και ποιες τοποθεσίες τους τρόμαξαν περισσότερο.

Η «Nightmare Machine» εκτελεί μια αλληλουχία εντολών με σκοπό να μάθει τι προκαλεί φόβο και έπειτα αξιοποιεί αυτή τη γνώση για να παραμορφώσει κατάλληλα οποιαδήποτε φωτογραφία -ακόμα και την πλέον άκακη- σε τρομακτική.


Πώς θα έπρεπε να είναι ένας τρομακτικός Πύργος του Άιφελ, κατά τη Nightmare Machine

Αυτός είναι ο, κατά τα λοιπά, παιγνιώδης τρόπος που επέλεξαν οι δημιουργοί του εγχειρήματος να απαντήσουν στους φόβους που εκφράζονται από, επιφανείς και λιγότερο επιφανείς, ανθρώπους για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Pinar Yanardag στο Media Lab του MIT, μια από τις δημιουργός του αλγορίθμου… τρομάρας, αναφέρεται στην Μηχανή για Εφιάλτες λέγοντας στο LiveScience.com πως «αν η αφηρημένη έννοια της τεχνητής νοημοσύνης μας τρομάζει, τότε γιατί να μην δοκιμάσουμε να δούμε εάν πράγματι οι «έξυπνες» μηχανές μπορούν να μάθουν να μας τρομάζουν;»

Οι δημιουργοί της Nightmare Machine είναι οι Pinar Yanarda (Post-doc, MIT Media Lab), Manuel Cebrian (Principal Research Scientist, CSIRO Data61) και Ιyad Rahwan(Associate Professor, MIT Media Lab) -και στο nightmare.mit.edu δεν μοιάζουν αρκετά τρομακτικοί.

  • Τι είναι αυτό που κάνει μια εικόνα τρομακτική για τους ανθρώπους; Στο http://nightmare.mit.edu/faces οι επισκέπτες καλούνται να χαρακτηρίσουν τρομακτικό ή μη, κάθε πρόσωπο που παραμόρφωσε η Μηχανή Εφιαλτών.

Η Nightmare Machine τα καταφέρνει αρκετά καλά, λένε οι δημιουργοί της και παραπέμπουν σε έναν δικτυακό τόπο στον οποίο ο θαρραλέος επισκέπτης καλείται να απαντήσει ποιες από τις «τροποποιημένες να είναι τρομακτικές» εικόνες από τη Μηχανή πραγματικά τους τρομάζουν -έτσι θα μάθει καλύτερα να μας τρομάζει.

tech.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024