Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στo Google το κλειδί της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης e-book;

Στo Google το κλειδί της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης e-book;

Στις 4 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για αποχώρηση από τον διακανονισμό στον οποίο έχουν καταλήξει με το Google εκπρόσωποι εκδοτών και συγγραφέων στις ΗΠΑ για την ψηφιοποίηση των βιβλίων τους, έπειτα

Στις 4 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για αποχώρηση από τον διακανονισμό στον οποίο έχουν καταλήξει με το Google εκπρόσωποι εκδοτών και συγγραφέων στις ΗΠΑ για την ψηφιοποίηση των βιβλίων τους, έπειτα από συλλογική αγωγή των τελευταίων. Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να επηρεάζει και δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων και εκτός ΗΠΑ.

Ιστορικά στοιχεία

Το 2004 η Google ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνίες με αρκετές βιβλιοθήκες για να ψηφιοποιήσει βιβλία και άλλα κείμενα στις συλλογές των συγκεκριμένων βιβλιοθηκών. Η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει περισσότερα από επτά εκατομμύρια βιβλία, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων βιβλίων που εξακολουθούν να έχουν πνευματικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη συλλογική αγωγή που ασκήθηκε αργότερα εναντίον της Google, η εταιρεία φέρεται να παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων, εκδοτών, καθώς και άλλων κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων στις Η.Π.Α. σχετικά με βιβλία και άλλα κείμενα, μέσω ψηφιοποίησής (σάρωσής) τους, δημιουργώντας ηλεκτρονική βάση
δεδομένων και παρουσιάζοντας μικρά αποσπάσματα χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων, ενάγοντες και εναγόμενος κατέληξαν σε διακανονισμό, τον οποίο καλείται τώρα να εγκρίνει το Πρωτοδικείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Υποβολή Ενστάσεων

Πριν όμως λάβει το Πρωτοδικείο την απόφασή του, παρέχεται το δικαίωμα αφενός στους δικαιούχους να ζητήσουν να εξαιρεθούν από τον διακανονισμό αυτό καθώς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

H Συμμαχία για το Ανοικτό Βιβλίο

Οι διαφωνούντες έχουν σχηματίσει την Συμμαχία για το Ανοικτό Βιβλίο (Open Book Alliance), μετά από πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού Internet Archive, το οποίο έχει ήδη ψηφιοποιήσει περί τα 500.000 βιβλία.

Στη Συμμαχία προσχώρησαν τον Αύγουστο ανταγωνιστές του Google, όπως η Microsoft και το Yahoo καθώς και το μεγαλύτερο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, Amazon.com. Το Amazon έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με εκδότες και συγγραφείς για την ψηφιοποίηση των βιβλίων τους και την διάθεσή τους μέσω μιας ειδικής συσκευής ασύρματης λήψης και ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, το Kindle που βρίσκεται ήδη στην τρίτη έκδοσή του.

Το Amazon ισχυρίζεται ότι με τον προτεινόμενο διακανονισμό το Google θα αποκτήσει τη δύναμη να εκβιάζει τους καταναλωτές και να καταπνίξει τον ανταγωνισμό. Άλλοι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα πρέπει να ανατίθεται σε έναν ιδιωτική εταιρεία. Το μανιφέστο του Open Book Alliance έχει αναρτηθεί σε αφιερωμένο δικτυακό τόπο στη διεύθυνση openbookalliance.org

Τι προβλέπεται από το διακανονισμό

Με τον διακανονισμό, προβλέπονται οι εξής παροχές:

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 63% των εσόδων που αποκτήθηκαν από την πώληση συνδρομών της Google σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων για βιβλία, την πώληση ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία, τα έσοδα από διαφημίσεις και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Αναδρομικά, για τα βιβλία που ψηφιοποιήθηκαν πριν τη σύναψη του διακανονισμού, η Google θα καταβάλλει 34,5 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει και
να συντηρεί Μητρώο Δικαιωμάτων Βιβλίων, ώστε να εισπράττει έσοδα από τη Google και να διανέμει τα έσοδα αυτά στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, θα καταβάλλει 45 εκατομμύρια δολάρια σε κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, τα βιβλία και τα ένθετα των οποίων ψηφιοποιήθηκαν από την Google χωρίς άδεια στις ή πριν τις 5 Μαΐου του 2009.

Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα αποφασίζουν εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί η Google τα χρησιμοποιεί τα έργα τους, καθώς και να ορίζουν οι ίδιοι την τιμή των βιβλίων τους.

Η εμπορική εκμετάλλευση από το Google

Στο πλαίσιο του Διακανονισμού, η Google εξουσιοδοτείται να συνεχίσει να ψηφιοποιεί βιβλία και ένθετα, να πωλεί σε ιδρύματα συνδρομές σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων
βιβλίων, να πωλεί ηλεκτρονική πρόσβαση σε μεμονωμένα Βιβλία, να πωλεί διαφήμιση σε σελίδες βιβλίων, και να πραγματοποιεί άλλες χρήσεις.

Δικαίωμα εξαίρεσης, αν προλάβετε

Οι δικαιούχοι μπορούν να εξαιρέσουν τα βιβλία τους από κάποιες ή όλες αυτές τις χρήσεις. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα βιβλία τους από
την ηλεκτρονική βάση δεδομένων Βιβλίων (εάν έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί) δεδομένου ότι το αίτημα πραγματοποιείται στις ή πριν τις 5 Απριλίου του 2011. Μπορούν επίσης, οποιαδήποτε στιγμή, να ζητήσουν από τη Google να μην ψηφιοποιήσει τα βιβλία τους, και η Google θα τιμήσει το αίτημα εάν δεν έχει ψηφιοποιήσει ήδη το Βιβλίο.

Εξαντλημένα βιβλία από το Google, με το αζημίωτο

Στον διακανονισμό περιλαμβάνονται και εξαντλημένα βιβλία. Οι ενάγοντες θεωρούν το διακανονισμό «εξαιρετική ευκαιρία για να φυσήξει νέος εμπορικός άνεμος σε πιθανόν δεκάδες εκατομμύρια εξαντλημένα Βιβλία, και να παρέχει ένα καινοτόμο εμπορικό εργαλείο για συγγραφείς και εκδότες διαθέσιμων βιβλίων».

Μέσα προώθησης

Σε απόκριση στην αναζήτηση ενός χρήστη, η Google ενδέχεται να επιτρέψει στο χρήστη να επιθεωρήσει μέχρι και το 20% ενός βιβλίου (όχι περισσότερο από πέντε
συνεχόμενες σελίδες) προτού αποφασίσει να προβεί σε αγορά, όχι όμως και να αντιγράψει/επικολλήσει, επισημειώσει ή εκτυπώσει σελίδες του βιβλίου. Για
βιβλία πεζογραφίας, η Google θα εμποδίζει την προεπισκόπηση στο τελευταίο 5% του βιβλίου
(ή ελάχιστο των τελευταίων δεκαπέντε σελίδων του βιβλίου). Επίσης, για βιβλία πεζογραφίας, η
Google ενδέχεται να προβάλλει μέχρι και το 5% ή δεκαπέντε σελίδες (οποιοδήποτε είναι
μικρότερο) δίπλα από το σημείο επιλογής μιας συγκεκριμένης σελίδας από το χρήστη.

Επισκεφτείτε το Google Book Search

Ο διακανονισμός δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση www.googlebooksettlement.com/intl/el/

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024