Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook: Πόσα θέλετε να Ξέρουν Όλοι για Εσάς;

Facebook: Πόσα θέλετε να Ξέρουν Όλοι για Εσάς;

Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Facebook να αλλάξει τις ρυθμίσεις που αφορούν στο ιδιωτικό απόρρητο των μελών του, στις 10 Δεκεμβρίου, το νέο σύστημα παραδόθηκε σε 350.000.000 χρήστες

Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Facebook να αλλάξει τις ρυθμίσεις που αφορούν στο ιδιωτικό απόρρητο των μελών του, στις 10 Δεκεμβρίου, το νέο σύστημα παραδόθηκε σε 350.000.000 χρήστες (από τους οποίους δύο εκατομμύρια τουλάχιστον προέρχονται από την Ελλάδα). Τo Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου αποκαλύπτει τον Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο της ιστορίας.

Συζητήστε: Αγαπάτε ή Μισείτε το Facebook;

Διαβάστε επίσης: Το Internet των Ανθρώπων (τι να κρύψεις και τι να αποκαλύψεις για Σένα)

Πώς ανταποκρίθηκε λοιπόν το Facebook στις επικρίσεις της υπηρεσίας προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου του Καναδά, της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή στη Νορβηγία, και πολλών διεθνών οργανώσεων όπως του Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Μετώπου (EFF);

Το EFF εξέτασε σε βάθος τις αλλαγέ στα λεγόμενα Privacy Settings και συμπεραίνει ότι οι αλλαγές ουσιαστικά «αποσκοπούν προφανώς να πιέσουν τα μέλη του Facebook να μοιράζονται ακόμα περισσότερες προσωπικές πληροφορίες δημοσίως. Ακόμα χειρότερα, οι αλλαγές μειώνουν τελικά τον έλεγχο του χρήστη πάνω σε ορισμένα από τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο Καλός

Οι επιλογές είναι απλουστευμένες, σαφέστερες και πιο κατανοητές. Η πιθανότητα να μοιράζεται κανείς άθελά του το προφίλ του με μια ολόκληρη πόλη ή ακόμα και μια ολόκληρη χώρα έχει μηδενιστεί.

Τα μέλη του Facebook αποκτούν τη δυνατότητα να περιορίσουν ανά περίπτωση ποιες ομάδες θα μπορούν να δουν κάθε δημοσίευμά τους.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Facebook δίνει πλέον τη δυνατότητα στο χρήστη να θέτει περιορισμούς ακόμα και ανά ανάρτηση (όχι για ολόκληρο το προφίλ του). Έτσι, μπορεί πλέον να επιλέξει να δείξει μια φωτογραφία μόνο σε στενούς φίλους ή να ενημερώσει με ένα νέο status update μόνο τους συνεργάτες του και μάλιστα με την ευκολία ενός μενού drop-down για κάθε τύπο περιεχομένου (φωτογραφία, ανάρτηση κ.λπ.). Κάπου εδώ όμως, σταματούν τα καλά…

Ο Κακός

Όλοι by default:Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Facebook και οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που αφορούν σε τι θα μοιράζεται και τι όχι ο χρήστης και με ποιους είναι με τους πάντες στο Ίντερνετ (Everyone). Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι ως τώρα η προεπιλεγμένη ρύθμιση, το λεγόμενο default, ήταν με τους Φίλους και τα Δίκτυα που έχει επιλέξει ο χρήστης (Your Networks and Friends).

Αν ήταν όλα κρυφά, τι θα κέρδιζε το Facebook από το real time search; H αλλαγή εξηγείται αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Ίντερνετ: η επιτυχία του twitter και η επακόλουθη στροφή του Google στην αναζήτηση αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο, με σαφή αναφορά του σχετικού χρόνου δημοσίευσης (π.χ. «πριν από 45 λεπτά») και η συνεργασία του Facebook με το Google (οι όροι της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστοί) «αναγκάζουν» το Facebook να αυξήσει τη ροή των status update και των post των μελών του προς τέρψιν των χρηστών του Google (αν άλλωστε ήταν κρυφά, τότε δεν θα έμπαιναν στο ευρετήριο του Google Και δεν θα εμφανίζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης).

Διαβάστε σχετικά: Facebook Search αλά twitter search

Μην δεχτείτε τα default: Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το facebook δεν είναι μια κοινότητα, αλλά μια νεοσύστατη επιχείρηση που διψάει για έσοδα, επισημαίνουν οργανισμοί και ομάδες προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου. Και καταλήγουν: «φυσικά, πρέπει να προάγουμε την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, ωστόσο, για να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη του Facebook δεν μοιράζονται κατά λάθος περισσότερα από όσα θα ήθελαν, δεν τους συνιστούμε να αποδεχτούν τις προτεινόμενες και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του απορρήτου από τη διοίκηση της επιχείρησης».

Οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αντιθέτως, το EFF θα πρότεινε να οριστεί εκ προοιμίου στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα (default) να περιορίζεται η προβολή κάθε post, φωτογραφίας, status update κ.λπ. μόνο στους Φίλους και μόνο εάν ο χρήστης το επιλέξει (από το μενού drop-down κάθε ανάρτησης), να γίνεται δημόσια προβολή σε Όλους. Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που αφήνουν τα πάντα σε δημόσια θέα…

Ο Άσχημος

Η χειρότερη ίσως διαπίστωση του EFF είναι ότι με τις αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου, το Facebook δεν επιτρέπει πλέον στα μέλη του να αποκρύπτουν τη λίστα των φίλων τους και όχι μόνο. Το όνομα, η φωτογραφία του προφίλ, η τρέχουσα πόλη διαμονής, το φύλο, τα δίκτυα και οι άλλες σελίδες του facebook που δηλώνει κανείς fan καθώς και η λίστα των φίλων του καθενός είναι δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνο για τα μάτια των Φίλων.

Στο παρελθόν, θα μπορούσε κανείς τελικά να μάθει εάν έχετε δηλώσει fan σελίδων που είναι υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, θα έπρεπε όμως να σας αναζητήσει στις σελίδες αυτές όπου εμφανίζεστε ως fan. Δεν θα μπορούσε όμως να το μάθει απευθείας, κοιτώντας το προφίλ σας όπως γίνεται στο εξής (χωρίς μάλιστα επιλογή για απόκρυψη). Στο παρελθόν, μπορούσατε να κρύψετε επιλεκτικά την προτίμησή σας από τους συνεργάτες σας, τους συγγενείς ή και ολόκληρο τον κόσμο (στο Internet).

Η απόκρυψη της λίστας των φίλων σας είναι μεν εφικτή, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε τη σχετική επιλογή (θα πρέπει να βρείτε το «profile editing settings» στο προφίλ σας όχι το Privacy Settings, και να αποεπιλέξετε το «show my friends on my profile»).

Επίσης, το EFF επικρίνει την απουσία της δυνατότητας να αποκρύψει κανείς στοιχεία που τον αφορούν από τους προγραμματιστές εφαρμογών για το Facebook (app developers), ακόμα κι αν αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα. Στο εξής, κάθε φορά που ένας φίλος σας στο Facebook προσθέσει μια εφαρμογή στο προφίλ του, τότε ο δημιουργός της εφαρμογής μπορεί ελεύθερα να αξιοποιήσει στοιχεία και από το δικό σας προφίλ.

Πρότζεκτ Gaydar: Βρείτε τους γκέι

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι δε, το γεγονός ότι όσο αυξάνονται οι δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για κάθε άτομο, τόσο πιο αποκαλυπτική μπορεί να αποβεί μια εξειδικευμένη, η αλήθεια, έρευνα για αυτό. Το ΜΙΤ έκανε τον Σεπτέμβριο μια έρευνα, το λεγόμενο πρότζεκτ Gaydar, ένα πείραμα με το οποίο δύο φοιτητές συνεργάστηκαν για να βρουν ποιοι συμφοιτητές τους ήταν ομοφυλόφιλοι, μελετώντας δημόσια διαθέσιμα στοιχεία τους σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης… και τα κατάφεραν:

Δείτε τα ανησυχητικά αποτελέσματά τους που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Boston Globe.

Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν άλλα ευαίσθητα, όπως μαρτυρά η Ιστορία, προσωπικά στοιχεία όπως οι πολιτικές ή θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και μάλιστα μαζικά.

Πάντως, η συζήτηση με τη διοίκηση του Facebook για τις τρέχουσες αλλαγές είναι ανοικτή και το EFF προτρέπει τα μέλη του δημοφιλέστερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων προς όφελος της προστασίας του απορρήτου τους.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο του EFF για τις αλλαγές στο Facebook

Διαβάστε επίσης μια αναλυτική εξήγηση των νέων ρυθμίσεων στο dotrights.org και δείτε συνοπτικά σε πίνακα τι συνέβαινε μέχρι τώρα και τι άλλαξε.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024