Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
iPad: Από την καλή και από την ανάποδη

iPad: Από την καλή και από την ανάποδη

Μετά την πρεμιέρα, ακολουθεί η κριτική. Τώρα που μάθαμε τι είναι το iPad, η καριέρα της διάσημης συσκευής περνάει σε νέα φάση, τη φάση στην οποία διχάζει κοινό και κριτικούς. Σε γενικές γραμμές, τα πλεονεκτήματα αφορούν κυρίως την άνεση που η Apple υπόσχεται ότι προσφέρει η καινοτομία της, ενώ τα μειονεκτήματα επικεντρώνονται στα τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά του νέου υπολογιστή.

του Βαγγέλη Πρατικάκη

Μετά την πρεμιέρα, ακολουθεί η κριτική. Τώρα που μάθαμε τι είναι το iPad, η καριέρα της διάσημης συσκευής περνάει σε νέα φάση, τη φάση στην οποία διχάζει κοινό και κριτικούς. Με βάση όσα γράφονται στο Διαδίκτυο, συντάξαμε δυο λίστες που αναδεικνύουν τη θετική και την αρνητική όψη της ταμπλέτας.

Διαβάστε τα τελευταία νέα σχετικά με το iPad

Σε γενικές γραμμές, τα πλεονεκτήματα αφορούν κυρίως την άνεση που η Apple υπόσχεται ότι προσφέρει η καινοτομία της, ενώ τα μειονεκτήματα επικεντρώνονται στα τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά του νέου υπολογιστή.

Πρώτα τα θετικά

  • · Στον καναπέ: Φορητή, πιο φιλική με τα ανθρώπινα δάχτυλα από ό, τι το ποντίκι, η ταμπλέτα θα μπορούσε να αποδειχθεί ο πιο φυσικός τρόπος να πλοηγείσαι στο Διαδίκτυο. Με την ευαίσθητη οθόνης αφής, το Safari για σερφάρισμα και το AppStore για εφαρμογές, γιατί να πάρεις netbook;
  • · Πολυμέσα: Bίντεο υψηλής ανάλυσης 720p (480p στην έξοδο) και «ενσωματωμένο iPod». Ψυχαγωγία με iTunes, παλιά και νέα παιχνίδια όπως το Need for Speed που μετατρέπει το iPod σε τιμόνι.
  • · Ebooks: To Kindle της Amazon έχει κάθε λόγο να φοβάται. Σε λίγο μεγαλύτερη τιμή, το iPad προσφέρει έγχρωμη οθόνη αφής, συνεργάζεται με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και κάνει πολύ περισσότερα.
  • · Περίπτερο: Τα βιβλία θα επιζήσουν και χωρίς τις ταμπλέτες, οι εφημερίδες και τα περιοδικά όμως βλέπουν το μέλλον χλωμό. Οι ταμπλέτες ίσως είναι μια καλή λύση για νέες, ηλεκτρονικές εκδόσεις, που κυριολεκτικά θα αποκρίνονται στον αναγνώστη. Οι New York Times έκαναν την αρχή, αρκετοί ακόμα ενδιαφέρονται.
  • · Γραφείο: Το iPad ενσωματώνει πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ημερολόγιο και ατζέντα και τρέχει τη σουίτα iWorks προσαρμοσμένη στις ανάγκες της φορητότητας. Αξεσουάρ όπως βάσεις και πληκτρολόγια διευκολύνουν την πολύωρη εργασία.
  • · Μπαταρία: H Apple υπόσχεται 10 ώρες συνεχούς προβολής βίντεο, επαρκές ακόμα και για ταξίδια με πλοίο στην άγονη γραμμή.

Και μετά τα αρνητικά

  • · USB: Δεν διαθέτει την πιο διαδεδομένη, την αυτονόητη θύρα για περιφερειακά. Ακόμα και για να συνδέσεις ένα USB stick θα χρειαστείς αντάπτορα.
  • · Flash: Το λειτουργικό σύστημα iPhone OS 3.0 που χρησιμοποιεί το iPad δεν υποστηρίζει γραφικά Flash, μια παράλειψη που δυσαρέστησε την Adobe. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί δικτυακοί τόποι είναι προς το παρόν απρόσιτοι.
  • · Κάμερα: Δεν έχει, ούτε μπροστά ούτε πίσω. Για φωτογραφίες στις διακοπές ίσως δεν θα ήταν πρακτικό ούτως ή άλλως, καλό θα ήταν όμως να υπάρχει πρόβλεψη για βιντεοκλήσεις (μέσω ΙP).
  • · Πολύ μεγάλο: Δεν χωράει στην τσέπη. Επιπλέον, το μεγάλο μέγεθος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο να σπάσει η συσκευή αν πέσει κάτω.
  • · Πολύ μικρό: Αφού ούτως ή άλλως δεν χωράει στην τσέπη, γιατί να μην είναι λίγο μεγαλύτερο; Αν ας πούμε είχε μέγεθος περιοδικού, θα ακουμπούσε και πιο άνετα στα γόνατα.
  • · Αναλογία οθόνης: Τώρα που συνηθίσαμε τις ευρείες οθόνες ακόμα και στους υπολογιστές, η Apple παλινδρομεί και προτείνει την πιο «τετράγωνη» αναλογία πλευρών που γινόταν. Το 4 προς 3 δεν ταιριάζει σε ταινίες.
  • · MicroSIM: Τι είναι αυτό; Οι απλές κάρτες SIM των κινητών ήταν υπερβολικά μεγάλες για τον Στιβ Τζομπς;
  • · Και κάτι ακόμα: Δεν πωλείται στα καταστήματα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν μέχρι το Μάρτιο για το μοντέλο Wi-Fi και τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι για Wi-Fi και 3G.

Πάντως ακόμα κι αν κανείς παραμείνει αδιάφορος στη γοητεία του iPad, καλύτερα να μη βιαστεί να απορρίψει την ιδέα ως άχρηστη. Ανάλογες συσκευές με Windows 7 έχουν ήδη παρουσιαστεί από κατασκευαστές όπως η HP, η Dell και η Lenovo, και όλα δείχνουν πως το 2010 θα είναι η χρονιά της ταμπλέτας.

Βαγγέλης Πρατικάκης

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024