Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση

Τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση

Πρόκειται για ένα υβρίδιο του μαζικού μέσου ενημέρωσης και ενός υπολογιστή με δυνατότητες δικτύωσης. Οι αλλαγές που θα δουν στην φάση της μετάβασης οι Έλληνες τηλεθεατές είναι η ποιότητα σήματος. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα σημάνει το τέλος στα «χιόνια» και τα είδωλα στην οθόνη. Ποιότητα για όλους Η ψηφιακή εκπομπή θα δώσει ποιότητα σήματος […]

Πρόκειται για ένα υβρίδιο του μαζικού μέσου ενημέρωσης και ενός υπολογιστή με δυνατότητες δικτύωσης. Οι αλλαγές που θα δουν στην φάση της μετάβασης οι Έλληνες τηλεθεατές είναι η ποιότητα σήματος. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα σημάνει το τέλος στα «χιόνια» και τα είδωλα στην οθόνη.

Ποιότητα για όλους

Η ψηφιακή εκπομπή θα δώσει ποιότητα σήματος δωρεάν σε πολύ περισσότερους και όλα τα κανάλια του ψηφιακού μπουκέτου θα πιάνουν με την ίδια κορυφαία ποιότητα (κανένα κανάλι δεν θα έχει πλέον χιόνια). Στην αναλογική εκπομπή η ποιότητα της εικόνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ισχύ του σήματος και φθίνει αναλογικά όσο η ισχύς πέφτει.

{{{ moto }}}

Σε αντιδιαστολή, στην ψηφιακή εκπομπή έχουμε το φαινόμενο «κατώφλι». Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε το 100% της ποιότητας μέχρι ένα χαμηλό επίπεδο ισχύος και μετά μαύρο, τίποτα. Για να φτάσει όμως κανείς στο κατώφλι αυτό, η ισχύς θα πρέπει να είναι 15 φορές χαμηλότερη από το σημείο στο οποίο η αναλογική εκπομπή θα άρχιζε να χαλάει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν στην αναλογική εκπομπή πιάνατε ένα σταθμό ακόμη και με «χιόνια», με την ψηφιακή εκπομπή έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να βλέπετε άψογα.

Σταθερά υψηλή ποιότητα εικόνας

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ψηφιακής τηλεόρασης είναι η κορυφαία ποιότητα της εικόνας. Ο ψηφιακός δέκτης δεν είναι απλά μια συσκευή αναδιαμόρφωσης που περνάει κάθε παρεμβολή, είδωλο ή ανάκλαση κατευθείαν στην οθόνη. Ο δέκτης- αποκωδικοποιητής του ψηφιακού σήματος είναι «έξυπνος», είναι ένας μικρός υπολογιστής. Το δε σήμα είναι «θωρακισμένο» με πολλούς τρόπους. Η πληροφορία μοιράζεται και επαναλαμβάνεται ώστε όταν το σήμα δεχθεί μια παρεμβολή, ο δέκτης ξέρει που να ψάξει να βρει την πληροφορία που έχασε ενώ μπορεί να την ανακατασκευάσει από τις προηγούμενες και επόμενες πληροφορίες. Τέλος με ένα έξυπνο σύστημα επιλογής βέλτιστου σήματος φιλτράρει τις ετεροχρονισμένες αντανακλάσεις που προκαλούν τα είδωλα σε ένα αναλογικό περιβάλλον και κρατάει πάντα σταθερή ποιότητα εικόνας.

Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος

Η ψηφιακή τηλεόραση σε αντίθεση με την αναλογική «καταλαβαίνει» τι δείχνει. Το πρόγραμμα μεταφέρει ενεργές πληροφορίες και οδηγεί τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (γνωστός ως EPG). Έτσι, μπορούμε να προγραμματίσουμε την εγγραφή προγράμματος, να πάρουμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή αλλά και ότι ακολουθεί. Είναι μια υπηρεσία που αλλάζει τη σχέση μας με την τηλεόραση και βοηθάει ακόμη και τηλεθεατές με περιορισμένη σχέση με την τεχνολογία να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Μία συχνότητα, τέσσερα κανάλια!

Στην αναλογική τεχνολογία κάθε συχνότητα επέτρεπε την εκπομπή ενός μόνο καναλιού και οι δυο έννοιες ταυτίζονταν. Με την ψηφιακή τεχνολογία είναι δυνατή η εκπομπή τεσσάρων καναλιών ανά συχνότητα μαζί με έναν αριθμό συνοδευτικών υπηρεσιών όπως ο οδηγός προγράμματος, οι υπότιτλοι και άλλες ειδικές βοήθειες για ΑΜΕΑ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία συμπίεσης του σήματος και στη συνέχεια της πολυπλεξίας του.

Φανταστείτε τις εικόνες του κάθε καναλιού που φιλοξενείται στην συχνότητα να συμπιέζονται, να μπαίνουν η μία μετά την άλλη, να εκπέμπονται στην τηλεόρασή μας όπου αποπολυπλέκονται και αποσυμπιέζονται και ανάλογα με το κανάλι που έχουμε επιλέξει, εμφανίζονται στην οθόνη μας. Η κωδικοποίηση – συμπίεση του σήματος επιτυγχάνεται με μια σειρά αλγόριθμους.

In.gr Τεχνολογία,Digea

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024