Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι χρειάζομαι για να κάνω το άλμα στην Ψηφιακή TV;

Τι χρειάζομαι για να κάνω το άλμα στην Ψηφιακή TV;

Συμπίεση MPEG4 Στη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 μεσουρανούσε το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2. Είναι η τεχνολογία που κατέστησε δυνατό το πασίγνωστο DVD. Είναι επίσης η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η δορυφορική τηλεόραση σήμερα. Στις αρχές του 2000 έκανε την εμφάνιση της ένα σαφώς πιο εξελιγμένο σετ αλγορίθμων, το MPEG4 προκειμένου να επιτρέψει τη […]

Συμπίεση MPEG4

Στη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 μεσουρανούσε το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2. Είναι η τεχνολογία που κατέστησε δυνατό το πασίγνωστο DVD. Είναι επίσης η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η δορυφορική τηλεόραση σήμερα. Στις αρχές του 2000 έκανε την εμφάνιση της ένα σαφώς πιο εξελιγμένο σετ αλγορίθμων, το MPEG4 προκειμένου να επιτρέψει τη διανομή βίντεο μέσα από τα στενά κανάλια του Internet.

Εξασφαλίστε Αποκωδικοποιητές MPEG4

To MPEG4 επιτυγχάνει τουλάχιστον 40% περισσότερη συμπίεση από την παλιότερη τεχνολογία, άρα από τον ίδιο δίαυλο επιτρέπεται το πέρασμα πολύ περισσότερης πληροφορίας, άρα 40% καλύτερη ποιότητα. Όλες οι χώρες που ξεκίνησαν το εγχείρημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μετά το 2006, βασίστηκαν κατευθείαν στο MPEG 4 ενώ οι χώρες που είχαν ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας σε MPEG 2, μεταβαίνουν ήδη σε MPEG 4.

Για αυτό η Digea θα εκπέμψει στο σύστημα MPEG4/H.264/AVC -δηλαδή Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και STAR. Ευτυχώς, στην Ελλάδα σήμερα μόνο το 10% των τηλεοράσεων είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG 2. Το MPEG 4 παράγει ασύγκριτα καλύτερη εικόνα από το MPEG 2 ενώ είναι η προϋπόθεση για την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας -μια πραγματικότητα ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και που θα έρθει και στην Ελλάδα μετά την μετάβαση.

Εάν έχετε τηλεόραση με MPEG 2, τότε θα έχετε ήχο, όχι όμως εικόνα! Υπάρχουν modules με DVB Common Interface που μετατρέπουν το σήμα από MPEG 4 σε MPEG 2, όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε για την συμβατότητα με την δική σας τηλεόραση, πριν επιλέξετε αυτή τη λύση, αντί ενός αποκωδικοποιητή MPEG 4.

{{{ moto }}}

Προσοχή λοιπόν, από εδώ και πέρα επιβεβαιώνουμε ότι ο ψηφιακός δέκτης που αγοράζουμε αποκωδικοποιεί MPEG 4. Οι προτεινόμενες προδιαγραφές για τους δέκτες που είναι συμβατοί με το σύστημα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιήσει η Digea αναρτώνται από την 1η Ιουλίου στην ιστοσελίδα της εταιρείας, στην διεύθυνση digea.gr.

Εκεί βρίσκουμε τους αποκωδικοποιητές Argus Mini 2in1, DigiTV LF-1, DigiTV LF-3 Mini, F&U αλλά και δύο μοντέλα Turbo-X. Δείτε όλους τους συμβατούς αποκωδικοποιητές που έχουν περάσει επιτυχώς δοκιμασία ελέγχου στο digea.gr (Είμαι Ιδιώτης/Συμβατές Συσκευές).

O απαιτούμενος εξοπλισμός

Στο 95% των περιπτώσεων για τη λήψη των ελεύθερων προγραμμάτων που θα φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της Digea, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκπέμψει ψηφιακά, απαιτείται η αγορά και εγκατάσταση ενός αποκωδικοποιητή αναμενόμενης αξίας γύρω στα 50 ευρώ. Με 10 έως 20 ευρώ επιπλέον, ο Έλληνας καταναλωτής θα μπορεί να προσθέσει θύρα USB και αναγνώστη καρτών μνήμης ώστε να μπορεί να γράψει προγράμματα, να δει τις ψηφιακές του φωτογραφίες και να ακούσει τραγούδια, να έχει έξοδο HDMI για να μεταφέρει κατευθείαν ψηφιακό σήμα στην τηλεόραση του και διάφορα άλλα. Εξάλλου, οι ψηφιακοί αποκωδικοποιητές δεν είναι τίποτε άλλο από μικροί υπολογιστές πού έχουν ακόμη και τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet. Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για ένα επιπλέον κουτί που θα προσθέσουμε στην τηλεόραση μας αλλά για την μετατροπή της σε ένα κέντρο πολυμέσων.

In.gr Τεχνολογία,Digea

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024