Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Εθνική Πρόκληση η μετάβαση στην Ελλάδα

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα. Ο κος Μαθιός εξηγεί: Το 95% των Ελλήνων βλέπουν την ελεύθερη τηλεόραση από την κεραία της ταράτσας τους, από την «επίγεια εκπομπή» στα UHF. Το ποσοστό αυτό είναι 15% στην Γερμανία και το Βέλγιο, 20% στη Γαλλία, και γενικά κινείται σε ύψη χαμηλότερα του […]

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα. Ο κος Μαθιός εξηγεί:

Το 95% των Ελλήνων βλέπουν την ελεύθερη τηλεόραση από την κεραία της ταράτσας τους, από την «επίγεια εκπομπή» στα UHF. Το ποσοστό αυτό είναι 15% στην Γερμανία και το Βέλγιο, 20% στη Γαλλία, και γενικά κινείται σε ύψη χαμηλότερα του 50% στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Χωρίς εναλλακτική

Επίσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική μαζική πλατφόρμα διανομής καναλιών, εκτός από την επίγεια ελεύθερη τηλεόραση. Όταν κλείνει λοιπόν μια αναλογική εκπομπή επηρεάζεται σχεδόν το σύνολο των κατοίκων που αυτή η εκπομπή καλύπτει, χωρίς να παρέχεται καμία εναλλακτική: Πρέπει να προσαρμοστεί αν θέλει να συνεχίσει να βλέπει την ελεύθερη τηλεόραση του.

Κεραίες Παντού

Η πρόκληση στην Ελλάδα γίνεται μεγαλύτερη καθώς το ανάγλυφο της Ελλάδας, τα εκατοντάδες νησιά και οι απομακρυσμένες πόλεις και χωριά πάνω σε ορεινούς όγκους κάνουν την ανάγκη σημείων εκπομπής να πλησιάζει σε απόλυτο αριθμό αυτό της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας ενώ το Βέλγιο και η Ολλανδία απαιτούν υπο-δεκαπλάσιο αριθμό σημείων εκπομπής για την κάλυψη του 90% του πληθυσμού.

Εκατοντάδες σταθμοί

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Το φάσμα συχνοτήτων UHF είναι ασφυκτικά γεμάτο. Εκατοντάδες τοπικοί σταθμοί έχουν καταλάβει κάθε κενό σε αυτό, καθιστώντας την μετάβαση ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ξεκινάμε λοιπόν μια ακροβασία όπου πρέπει να οργανώσουμε την χαοτική κατάσταση των ερτζιανών και η συνεργασία δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση.

Νομικά, πώς;

Τέλος, δυόμισι μόλις χρόνια πριν την προθεσμία της Ευρώπης, ο διευθύνων σύμβουλος της Digea δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη το νομικό πλαίσιο για τη μετάβαση ενώ «το τρέχον καθεστώς εγκατάστασης κεραίας ξηράς είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικό».

Ο κος Μαθιός είχει προτείνει να αντιμετωπιστεί η ψηφιακή μετάβαση ως εθνική πρόκληση, καθώς: «είναι ίσως το μόνο γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε Έλληνα, κάθε νοικοκυριού». Συνυπογράφουμε…

In.gr Τεχνολογία,Digea

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024