Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόση κίνηση δημιουργώ στο Ίντερνετ;

Πόση κίνηση δημιουργώ στο Ίντερνετ;

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την επιλογή προγράμματος mobile broadband αφορά τον όγκο των δεδομένων που διακινούμε. Πόσα ΜΒ ή GB χρειάζομαι; Πόσα MB είναι τα mail μου το μήνα; Πόσα ΜΒ κίνηση θα μου κοστίσει μια επίσκεψη στο Flickr ή στο Facebook μέσω 3G;

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την επιλογή προγράμματος mobile broadband αφορά τον όγκο των δεδομένων που διακινούμε. Πόσα ΜΒ ή GB χρειάζομαι; Πόσα MB είναι τα mail μου το μήνα; Πόσα ΜΒ κίνηση θα μου κοστίσει μια επίσκεψη στο Flickr ή στο Facebook μέσω 3G;

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν στα απορίες αυτά, αφού είναι φυσικά αδύνατο να το πράξουν έστω και με σχετική ακρίβεια. Πάντως, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συνδρομητές mobile broadband τελικά πληρώνουν για περισσότερη κίνηση από όση δημιουργούν. Είναι ωστόσο προτιμότερο από το να λάβουν υπέρογκους λογαριασμούς με τις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις για έξτρα ΜΒ κίνησης ή ώρες σύνδεσης.

Θυμηθείτε ότι στην Ελλάδα χρεώνεστε στην καλύτερη περίπτωση 10 λεπτά ανά έξτρα ΜΒ εάν έχετε επιλέξει πρόγραμμα με ογκοχρέωση και 2,03 ευρώ ανά επιπλέον ώρα σύνδεσης εάν έχετε επιλέξει πρόγραμμα με χρονοχρέωση. Μάλιστα όσο πιο «μικρό» είναι το πρόγραμμα ογκοχρέωσης που έχετε επιλέξει τόσο μεγαλύτερη είναι η χρέωση για έξτρα κίνηση: δείτε για παράδειγμα ότι εάν επιλέξετε VMB 1MB με συνδρομή μόλις 3,5 περίπου ευρώ το μήνα και ξεπεράσετε το όριο αυτό, τότε θα χρεώνεστε πάνω από 1 ευρώ για επιπλέον ΜΒ κίνησης. Ομοίως, εάν επιλέξετε το πρόγραμμα 1ΜΒ της Wind, τότε θα χρεωθείτε 70 λεπτά του ευρώ για έξτρα ΜΒ από 1 έως 20ΜΒ, 50 λεπτά από 20 έως 250ΜΒ και 10 λεπτά για τα ΜΒ άνω των 250ΜΒ.

Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Δείτε ενδεικτικά:

  • 1 ώρα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων μπορεί να δημιουργήσει κίνηση έως και 1ΜΒ
  • 1 ώρα πλοήγησης στο Ίντερνετ μπορεί να δημιουργήσει κίνηση έως και 25ΜΒ
    Δεν είναι λίγα τα σάιτ που κατεβάζουν στην πρώτη σελίδα του βίντεο και ήχο, ή άλλα βαριά πρόσθετα στοιχεία multimedia, καταναλώνοντας τα πολύτιμα ΜΒ του προγράμματός σας.
  • Το κατέβασμα 100 e-mail μπορεί να απαιτεί έως και 10ΜΒ
    Προσέξτε ότι εάν κατεβάζετε e-mail από διαδικτυακή υπηρεσία, όπως το Gmail, το Yahoo Mail, το Hotmail κ.λπ, τότε η κίνηση είναι σχετικά μικρή, καθώς πιάνεται σαν να σερφάρετε, εκτός εάν κατεβάσετε επισυναπτόμενα αρχεία. Αντιθέτως, εάν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή, όπως το MS Outlook τότε κατεβάζετε και τα επισυναπτόμενα είτε πρόκειται να τα διαβάσετε είτε όχι, κι εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερχρέωσης.
  • Μια φωτογραφία μπορεί να ζυγίζει 2ΜΒ
    Φυσικά, το μέγεθος μιας φωτογραφίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος, η ανάλυση κ.λπ., ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι φωτογραφίες είναι σχετικά βαρύ υλικό, ειδικά εάν δεν προορίζονται για δημοσίευση στο Διαδίκτυο. Οι φωτογραφιούλες στο προφίλ του Facebook ή του twitter δεν ξεπερνούν μερικά Kb, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τις περισσότερες φωτογραφίες μας γύρω στα 2 με 5ΜΒ.
  • Ένα αρχείο μουσικής σε φορμά MP3 μπορεί να ξεπερνά τα 3ΜΒ
    Κι εδώ, το μέγεθος του αρχείου εξαρτάται από την ποιότητα της κωδικοποίησης και τη διάρκεια του τραγουδιού. Ένας γενικός κανόνας είναι το 1 – 1,5 ΜΒ ανά λεπτό.
  • Ένα τρέιλερ ταινίας τα 50ΜΒ, μια ταινία και το 1,5GB
    Εάν κατεβάζετε βίντεο κλιπ τότε μπορεί τα 10ΜΒ να είναι αρκετά, ωστόσο μια ολόκληρη ταινία σε ποιότητα DVD φτάνει το 1,5GB. «Επικίνδυνο» είναι και το βίντεο/ήχος με τεχνολογία ροής, streaming, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάτι live μέσω Διαδικτύου. Μία μόλις ώρα streaming video με χαμηλή ποιότητα μπορεί να δημιουργήσει κίνηση αρκετών εκατοντάδων ΜΒ.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024