Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπύρηνo netbook ή iPad;

Διπύρηνo netbook ή iPad;

Σύντομα αναμένονται στην αγορά τα πρώτα netbook με τον πρώτο διπύρηνο επεξεργαστή Intel Atom, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τη διαφορά των επιδόσεών τους από τα laptop. Ωστόσο, οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται σχετικά με την παροδική ανθοφορία της αγοράς των netbook με αφορμή την ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας των iPad (και συνακόλουθα άλλων tablet PC).

Η Intel ανακοίνωσε στις 23 Αυγούστου τον πρώτο διπύρηνο Atom N550 1,5GHz με υποστήριξη της ταχύτερης μνήμης DDR3 (έως 2GB), ένα τσιπ βασισμένο στην πλατφόρμα PineTrail που θα δώσει ζωή σε νέα netbook από τις Acer, ASUS, Fujitsu, Lenovo, LG, Samsung, MSI, και Toshiba.

Μάλιστα, η Intel επισημαίνει ότι οι αυξημένες επιδόσεις των netbook με διπύρηνο Atom θα γίνουν ιδιαιτέρως ορατές στα παιχνίδια και στην πλοήγηση σε απαιτητικούς δικτυακούς τόπους όπως αυτά που χρησιμοποιούν Adobe Flash ή multimedia όπως το YouTube. Παράλληλα, η εταιρεία επιμένει ότι η αυτονομία των νέων συστημάτων με Ν550 (8,5W) είναι «ανάλογη» με αυτή των netbook με το τσιπ ενός πυρήνα N450 (5,5W).

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά netbook με διπύρηνους Atom, επρόκειτο όμως για τροποποιημένα τσιπ για desktop (Atom D330), και ως εκ τούτου στοίχιζαν σε αυτονομία. Tο μοναδικό ίσως netbook που τον έφερε ήταν το Asus EeePC 1201N.

Πάντως, προς το παρόν και όπως εκτιμάται έως το 2011 η Intel θα παραμένει μόνη της στην αγορά επεξεργαστών για netbook. Η AMD διαθέτει ήδη τσιπ για τους λεγόμενους «υπο-φορητούς», όπως το AMD Turion II Neon (επίσης διπύρηνος), με τα οποία ανταγωνίζεται σήμερα netbook με Intel Inside. Η αρχιτεκτονική στην οποία θα βασιστούν τα λιτοδίαιτα τσιπ της AMD που θα ανταγωνιστούν τους Intel Atom ονομάζεται Bobcat.

Εντούτοις, με την έλευση των Apple iPad και την γέννεση της αγοράς των λεγόμενων tablet PC δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν εάν θα συνεχίσει να μεγεθύνεται η αγορά των netbook. H Intel υποστηρίζει ότι από το 2008 που πρωτοεμφανίστηκαν τα netbook έχει διαθέσει περί τα 70 εκατομμύρια Atom, τη στιγμή που το iPad, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα πουλήσει 10 με 15 εκατομμύρια κομμάτια μόνο μέσα στο 2010. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το iPad δεν θα «σκοτώσει» τα netbook αφού χρησιμοποιούνται «για διαφορετικούς σκοπούς», δηλαδή ως μικρά φορητά και κυρίως πολύ οικονομικά μηχανήματα Windows, που διαφέρουν σημαντικά από το iPad όχι μόνο σε κόστος αλλά και σε εφαρμογές.

In.gr Τεχνολογία,Intel

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024