Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλη μια ευρωπαϊκή Αρχή σταματά το Google Street View

Αλλη μια ευρωπαϊκή Αρχή σταματά το Google Street View

H Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Τσεχίας απέρριψε, για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μόλις μήνες, αίτημα της Google να συνεχίσει να συλλέγει φωτογραφίες από την Πράγα και τρεις ακόμα πόλεις της χώρας ώστε να προσφέρει την υπηρεσία εικονικής περιήγησης Street View με πανοραμικές τρισδιάστατες φωτογραφίες των δρόμων.

H Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Τσεχίας απέρριψε, για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μόλις μήνες, αίτημα της Google να συνεχίσει να συλλέγει φωτογραφίες από την Πράγα και τρεις ακόμα πόλεις της χώρας ώστε να προσφέρει την υπηρεσία εικονικής περιήγησης Street View με πανοραμικές τρισδιάστατες φωτογραφίες των δρόμων. Η Αρχή είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα τον Δεκέμβριο του 2009.

«Η διαδικασία συλλογής ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο», σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή UOOU στην χώρα των 10,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η Αρχή δεν απαγορεύει στο Google να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που έχει ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 συλλέξει, αν και η συζήτηση για τη χρήση των πληροφοριών συνεχίζεται. Η Αρχή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σχετικά με την νομιμότητα της επεξεργασίας και τόνισε ότι θα μπορούσε να δώσει την άδειά της για να συνεχιστεί η συλλογή εάν μπορούσε να βεβαιώσει ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει νόμιμα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε η Google σχετικά με το Street View και σε άλλες χώρες, και στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά αυτοκίνητα της Google έγιναν αντιληπτά τον Απρίλιο και το Μάιο του 2009 τουλάχιστον σε Αθήνα και Πειραιά και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκδώσει το Μάιο του ίδιου χρόνου ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη νομιμότητα της επεξεργασίας. Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να την κρίνει μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων από την Google και μέχρι τότε δεν έχει επιτρέψει τη νέα συλλογή εικόνων. Η ελληνική Αρχή, μεταξύ άλλων, ζητούσε από τη Google να υποδείξει με ποιά μέτρα θα ενημέρωνε τους υποκείμενους των δεδομένων που συνέλεξε καθώς η απλή σήμανση των αυτοκινήτων της κρίθηκε ανεπαρκής και μη πρόσφορος τρόπος ενημέρωσης όσων αφορά το θέμα.

Πάντως, όπως εξηγεί στο In.gr Τεχνολογία η Αρχή δια της εκπροσώπου της νομικού κας Ζωή Καρδασιάδου, το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς δεν έχει λάβει ακόμα τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε. Η συλλογή φωτογραφιών από τους ελληνικούς δρόμους έχει σταματήσει από τον Μάιο του 2009. Τέλος, οι ευρωπαϊκές Αρχές σκοπεύουν να τηρήσουν κοινή στάση στο θέμα, επισημαίνει η γνωστή δικηγόρος.

Η Απόφαση της Αρχής για μια ελληνική υπηρεσία τρισδιάστασης περιήγησης στους δρόμους

Παρεμπιπτόντως, η Αρχή έχει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 εκδώσει απόφαση για μια ελληνική υπηρεσία τρισδιάστατης περιήγησης (το kapou.gr) κρίνοντας ότι η παροχή της υπηρεσίας είναι νόμιμη εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας τηρήσει τους όρους που έθεσε η Αρχή.

  • Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα πρόσωπα και οι πινακίδες οχημάτων θα πρέπει να θολώνονται επαρκώς, έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η αναγνώριση και με τρόπο μη αντιστρέψιμο, πριν την ανάρτηση της χαρτογραφημένης περιοχής στο kapou.gr.
  • Το υποκείμενο των δεδομένων ή οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να επισημάνει τη μη θόλωση ή μη επαρκή θόλωση οποιουδήποτε προσώπου ή πινακίδας οχήματος.
  • Το υποκείμενο των δεδομένων μπορεί επίσης να ζητήσει τη θόλωση εικόνας της οικίας του.
  • Το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά του δεδομένα στο πρωτογενές υλικό, καθώς και το δικαίωμα να ζητήσει την αφαίρεσή τους (τα δεδομένα θολώνονται ή διαγράφονται).
  • Το δικαίωμα αντίρρησης μπορεί να ασκηθεί και πριν την ανάρτηση της χαρτογραφημένης περιοχής στην ιστοσελίδα.
  • Η θόλωση πραγματοποιείται μέσα σε μια εργάσιμη μέρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
  • Τα πρωτογενή δεδομένα δεν διαβιβάζονται σε τρίτους.

Το kapou.gr παρέχει τις υπηρεσίες του προς το παρόν μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά σύντομα αναμένεται να καλύψει Αθήνα και Τρίκαλα.

Reuters,In.gr Τεχνολογία,Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024