Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΤΕ επενδύει σε ένα νέο Δίκτυο Πρόσβασης Νέας Γενιάς

Ο ΟΤΕ επενδύει σε ένα νέο Δίκτυο Πρόσβασης Νέας Γενιάς

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι «κάνει πραγματικότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα νέο δίκτυο νέας γενιάς το οποίο θα παρέχει στους χρήστες ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Δήμο Ζωγράφου.

Τα σχέδια του ΟΤΕ είχαν γίνει γνωστά ήδη από το καλοκαίρι, δια στόματος του επικεφαλής του, κ.Παναγή Βουρλούμη: Σε συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών είχε χαρακτηριστικά πει:

«…Αν κυβέρνηση, EETT και Τοπική Αυτοδιοίκηση δουν το πράγμα σωστά, τότε μέσα σε δύο μόλις χρόνια η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα καλό δίκτυο νέας γενιάς, που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για επτά χρόνια: σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και υψηλού εισοδήματος, η ίνα θα φτάνει στον χρήστη, στις υπόλοιπες η οπτική ίνα θα φτάνει στα καφάο του ΟΤΕ και από κει και πέρα θα αναλαμβάνει το δίκτυο χαλκού. Έτσι, η τεχνολογία θα κοστίσει έως και 5 φορές λιγότερο, έχει λίγα σκαψίματα, δίνει περίπου 50Mbps ταχύτητα αρκετή για λίγα χρόνια. Όπου δεν μπορούν να πάνε καλώδια, ή δεν συμφέρει, θα γίνει χρήση δορυφορικής πρόσβασης ή/και ευρυζωνικής κινητής. Ο ΟΤΕ το έχει μελετήσει και μπορεί να το φέρει εις πέρας.»

Ετσι, στις 11 Οκτωβρίου ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι «κάνει πραγματικότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα νέο δίκτυο νέας γενιάς το οποίο θα παρέχει στους χρήστες ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Οι πρώτοι «τυχεροί» βρίσκονται στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου (καλύπτονται 125.000 σπίτια και επιχειρήσεις).

Όπως εξηγεί ο ΟΤΕ, πρόκειται για μία νέα μορφή τηλεπικοινωνιακού δικτύου: Μέρος του δικτύου χαλκού (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα KV στις γειτονιές – τα γνωστά ως ΚΑΦΑΟ) αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο καταρχήν είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet – Οπτικές ίνες έως το KV) και θα παρέχει υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων (VDSL2). Στις παραπάνω περιοχές, 1.000 περίπου KV, συνδέονται με οπτικές ίνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε 125.000 σπίτια και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν νέες ταχύτητες πρόσβασης.

Συνολικά, για τη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών νέας γενιάς, ο ΟΤΕ θα κάνει σημαντικές επενδύσεις την τριετία 2010-2012, ώστε να φέρει τις οπτικές ίνες πιο κοντά στα σπίτια των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο κορμού του ΟΤΕ αποτελείται εδώ και χρόνια εξολοκλήρου από οπτικές ίνες που ξεπερνούν τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10 Gbps.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προσφέρει στις παραπάνω περιοχές νέες αναβαθμισμένες ταχύτητες έως 50 Mbps. Τότε οι διαθέσιμες ταχύτητες download θα είναι τα 30Mbps και upload τα 2,5Mbps και θα φτάσουν τα 50Mbps/5Mbps αντίστοιχα.

Επιπλέον, για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ανάλογα με το ενδιαφέρον και όπου αυτό είναι εφικτό, ο ΟΤΕ κατασκευάζει λύσεις τύπου FTTB (Fiber to the Building), όπου οι οπτικές ίνες φθάνουν έως το κτίριο.

Ο ΟΤΕ υπενθυμίζει ότι τα σκαψίματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται μπελάς

Για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση εκσκαφών από όπου θα διέρχονται οι οπτικές ίνες. Για το λόγο αυτό η συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του έργου ο ΟΤΕ, «Η επιλογή των παραπάνω περιοχών για την υλοποίηση του νέου δικτύου, εκτός από εμπορικά κριτήρια, έγινε και λόγω της προθυμίας των τοπικών Αρχών αυτοδιοίκησης να στηρίξουν το εγχείρημα.», θυμίζοντας τη δήλωση του κ.Βουρλούμη στο καλοκαιρινό συνέδριο «…τοπικοί άρχοντες εμποδίζουν την εγκατάσταση οπτικών ινών στις πόλεις ή τις γειτονιές τους. Υπάρχουν κάποιοι κοντόφθαλμοι που βλέπουν τα σκαψίματα ως μπελά και την οπτική ίνα ως ένα μέσο για να αποσπάσουν από τον ΟΤΕ χορηγίες, τιμωρώντας έτσι τους δημότες τους και καταδικάζοντάς τους να μην πάρουν εγκαίρως αυτό που θα μπορούσαν.»

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα στον τομέα των επικοινωνιών υπήρξε και με αφορμή από το νέο ενιαίο δίκτυο της Wind, με το οποίο η εταιρεία υπόσχεται νέες καινοτόμες υπηρεσίες εντός του Οκτωβρίου 2010.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024