Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα δεν κυβερνάται ηλεκτρονικά

Η Ελλάδα δεν κυβερνάται ηλεκτρονικά

Η απουσία ηλεκτρονικής πρόσβασης στις περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες διατηρεί υψηλά τις δαπάνες για τη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία για επιχειρήσεις και πολίτες στην Ελλάδα και μάλιστα στο μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής. «Και όχι μόνο αυτό», σχολιάζει ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας.

Την τελευταία θέση μεταξύ των «27» καταλαμβάνει η Ελλάδα στη Διαδικτυακή πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 9ης έκθεσης για την αξιολόγηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Φεβρουαρίου 2011.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία του 2010, η διαθεσιμότητα των σιαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών είναι κατά μέσον όρο στην ΕΕ στο 82%, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 48%. Στην ΕΕ, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Πορτογαλία με 100% πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω Ίντερνετ, ενώ στις τελευταίες θέσεις, πριν την Ελλάδα, βρίσκονται η Κύπρος (55%), η Ρουμανία (60%) και η Σλοβακία (63%).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες συμβάλλει στην περικοπή δαπανών για τη δημόσια διοίκηση, περιορίζοντας, επίσης, τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Οι επιδόσεις των κρατών μελών αξιολογήθηκαν με βάση 20 κύριες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η φορολογική δήλωση, η καταχώριση νέας εταιρείας και ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για δημόσιες συμβάσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για το Ψηφιακό θεματολόγιο επίτροπος δήλωσε: «Χαίρομαι που ολοένα περισσότεροι πολίτες της ΕΕ μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες για σημαντικές υποθέσεις, όπως η αναζήτηση εργασίας, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή η καταχώριση νέων εταιρειών. Τα κράτη μέλη όπου οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως διαθέσιμες διαδικτυακά μπορούν να καταστήσουν τη ζωή ευκολότερη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τους».

Δήλωση από τη Νέα Δημοκρατία

Ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα, η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτό που κάνει την εικόνα ακόμα δυσμενέστερη για τη χώρα μας, είναι ότι στο διάστημα 2009-2010 διευρύνθηκε το χάσμα που τη χωρίζει από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα: το ποσοστό της διαθεσιμότητος on line υπηρεσιών στην Ευρώπη, από 69% του συνόλου των υπηρεσιών το 2009 εκτινάχθηκε στο 82% το 2010. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό από 45% το 2009 έφτασε μόλις στο 48% το 2010. Μπορεί κανείς εύκολα να αναλογισθεί τη σημασία που έχει αυτή η διευρυνόμενη απόκλιση της χώρας μας από το μέσο όρο της Ευρώπης: όλο και μεγαλύτερη διαφορά εις βάρος της Ελλάδας στη γραφειοκρατία, στην αδιαφάνεια, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η εικόνα αυτή καθυστέρησης, ανταποκρίνεται απολύτως στην εικόνα που μεταφέρει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την έκθεση του Αντιπροέδρου της κ. Πάγκαλου για τα έργα τεχνολογιών πληροφορικής – επικοινωνιών: Στην έκθεση αυτή διαπιστώνεται – μεταξύ των άλλων – ότι από τις 189 δράσεις «πρώτης προτεραιότητας» του τομέα, μόνο 49 ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος, με τις υπόλοιπες 140 να βρίσκονται σε καθυστέρηση, να έχουν ματαιωθεί, να μην έχουν ξεκινήσει ή να μην υπάρχει για αυτές κανένα στοιχείο!

Και στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η κυβέρνηση δεν ξέφυγε από το γνωστό μοντέλο λειτουργίας της: Πολλά ωραία λόγια προεκλογικά, τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που επεφύλασσε στους Έλληνες πολίτες».

Ο ΟΑΕΕ ξεκινά σύστημα ηλεκτρονικής προσυνταξιοδότησης

Στον αντίποδα όλων αυτών, ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του (ΟΑΕΕ), κ. Γεράσιμος Βουδούρης.

Το σύστημα ηλεκτρονικής προσυνταξιοδότησης το οποίο θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη και ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, θα εφαρμοστεί κατ’αρχήν για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ όπου τα στοιχεία είναι πιο αναλυτικά, και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Εξάλλου, μιλώντας στις 16 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) ο κ. Βουδούρης είχε ανακοινώσει το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν ευκολότερα στην αποπληρωμή των χρεών τους. Ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ είναι σήμερα από 3 εως 7 μήνες.

In.gr Τεχνολογία,ΑΠΕ Επαρχία

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024