Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Smartphone και Tablet με

Smartphone και Tablet με «Intel Inside»;

Τη δεκαετία του 1990 κανείς δεν αγνοούσε ποιος ήταν ο κατασκευαστής του κεντρικού επεξεργαστή στο προσωπικό υπολογιστή του. Όσο το PC κυριαρχούσαν, η Intel διέπρεπε. Σήμερα όμως, οι πωλήσεις των λεγόμενων έξυπνων κινητών τηλεφώνων ξεπερνούν αυτές των προσωπικών υπολογιστών και κανένα δεν φέρει την γνωστή ετικέτα Intel Inside.

Τη δεκαετία του 1990 κανείς δεν αγνοούσε ποιος ήταν ο κατασκευαστής του κεντρικού επεξεργαστή στο προσωπικό υπολογιστή του. Όσο το PC κυριαρχούσαν, η Intel διέπρεπε. Σήμερα όμως, οι πωλήσεις των λεγόμενων έξυπνων κινητών τηλεφώνων ξεπερνούν αυτές των προσωπικών υπολογιστών και κανένα δεν φέρει την γνωστή ετικέτα Intel Inside.

Αντ’αυτής, οι επεξεργαστές για smartphone και ταμπλέτες προέρχονται από εταιρείες τις οποίες ελάχιστοι αναγνωρίζουν: Qualcomm, Nvidia και Marvell. Εκτός από ταχύτητα και επιδόσεις, οι κατασκευαστές αυτοί ανταγωνίζονται σθεναρά για να καταστήσουν τον επεξεργαστή βασικό παράγοντα επιλογής smartphone και tablet για έναν ακόμα λόγο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για μια φορητή συσκευή, καθώς αυξάνει την αυτονομία της.

Αυτός ο αγώνας έχει ωφελήσει τους πάντες εκτός από την Intel: η εταιρεία λάμπει δια της απουσίας της, ιδιαίτερα αφού καθυστερεί εντυπωσιακά πολύ να διαθέσει στην αγορά ακόμα και το τσιπ, βασισμένο στον Atom για netbook («Moorestown») που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια μέσα σε ένα smartphone της LG. Αναλυτές συμφωνούν ότι η καθυστέρηση θα πρέπει να αποδοθεί στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα τσιπ της Intel. Ο επικεφαλής της Intel, Πωλ Οτελλίνι μάλλον διαφωνεί και επιμένει ότι τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με Intel Inside θα κυκλοφορήσουν πριν βγει ο χρόνος.

Εν τω μεταξύ όμως, η Intel «έχασε» τον Αναντ Τσαντρατσέκερ, έναν βετεράνο που μέτρησε 24 χρόνια στην εταιρεία, και ηγήθηκε του τμήματος Mobile επί σειρά ετών.

Από την άλλη, ο ανταγωνισμός παραμένει σε επαγρύπνηση. Η Nvidia που μπήκε στο παιχνίδι μόλις τον Ιανουάριο, δηλώνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή: Ο Μάικλ Ρέιφιλντ γενικός διευθυντής του τμήματος Mobile της Nvidia δηλώνει ότι «Πάντα υποθέτω ότι θα εμφανιστεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για να διατηρήσουμε το προβάδισμα».

Επιπλέον, ελπίζουν ότι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στον μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων και τη Microsoft -η Nokia εγκαταλείπει το Symbian και υιοθετεί τα Windows Phone- θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την Intel. Κι αυτό καθώς, το λειτουργικό της Microsoft είναι «βελτιστοποιημένο» για τσιπ με αρχιτεκτονική ARM. Το γεγονός καθιστά την Nokia δυνητικό πελάτη για πολλούς κατασκευαστές, όπως την Nvidia «Η αγορά μόλις έγινε κατά 33% μεγαλύτερη» δηλώνει ο επικεφαλής της Nvidia, Jen-Hsun Huang. Επίσης θετική, χαρακτηρίζεται η διεύρυνση της οικογένειας των Windows Phone για την εταιρεία του και από τον επικεφαλής της Qualcomm, Στήβεν Μόλενκοπφ.

Σε αντίθεση με την αγορά των PC, στην αγορά αυτή δεν υπάρχουν μόνο δύο μονομάχοι (Intel εναντίον AMD). Το 87% της αγοράς τσιπ για smartphone και ταμπλέτες κατέχουν μαζί τρεις εταιρείες: Qualcomm (με το μεγαλύτερο μερίδιο), Texas Instruments και Samsung. Η εταιρεία μελετών Strategy Analysis αποδίδει το υπόλοιπο σε Nvidia, Broadcom, Marvell και άλλους.

Επίσης, η επιλογή κατασκευαστή τσιπ δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη και επιλογή λειτουργικού συστήματος και έτσι σήμερα βλέπουμε τον Qualcomm Snapdragon στο Google Nexus One με Android αλλά και στο LG Optimus 7 με Windows Phone 7 ή στο Samsung Focus με Windows ή στο Dell Streak με Android.

H Motorola έχει επιλέξει ένα τσιπ της Texas Instruments για το Droid, και το διπλοπύρηνο Nvidia Tegra 2 για το Motorola Atrix (αμφότερα τρέχουν Android). To iPhone 4 χρησιμοποιεί ένα τσιπ που ονομάζεται Α4 σχεδιάστηκε από την Apple και κατασκευάζεται από την Samsung (και τρέχει το iOS της Apple).

Από την άλλη, η αγορά αυτή αλλάζει τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το μέλλον. Η αγορά μεγεθύνεται με ταχύτατους ρυθμούς -το 2010 οι πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 74%, υπολογίζει η IDC, όταν οι πωλήσεις PC μόλις κατά 14%. Το 2011 προβλέπεται ότι θα πουληθούν 330.000.000 smartphone. Οι πωλήσεις αυτές σημαίνουν πολύ αυξημένα έσοδα για κάθε λογής τσιπ πάνω τους: μόνο για τα τσιπ δικτύου η αγορά κέρδισε περί τα 80.000.000.000 το 2010.

Η Qualcomm ηγείται της αγοράς και μπορεί να συνδυάσει στο ίδιο τσιπ τον επεξεργαστή εφαρμογών, επικοινωνιών και γραφικών.

Από τον Ιανουάριο, η Nvidia έχει μπει επίσης στην αγορά των τσιπ ARM και έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με πολλούς κατασκευαστές τηλεφώνων. Η Motorola επέλεξε το Tegra 2 για το Atrix -όταν το Atrix συνδέεται σε laptop o Tegra 2 λειτουργεί ως ο επεξεργαστής του. Ο Tegra 2 θα βρίσκεται επίσης στη καρδιά του Xoom, του τάμπλετ της Motorola. H Samsung επίσης θα χρησιμοποιήσει τσιπ της Nvidia για το Galaxy. H συσσωρευμένη πείρα της Nvidia στην αγορά τσιπ γραφικών κατέστησε ομαλή την μετάβασή της στην αναδυόμενη αγορά των smartphone και των τάμπλετ και όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος «Πρόκειται για μια ευκαιρία ζωής για εμάς».

In.gr Τεχνολογία,The New York Times

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024