Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίντερνετ στις διακοπές από τη Vodafone

Ίντερνετ στις διακοπές από τη Vodafone

H περιπετειώδης προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε τις προτάσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ από υπολογιστή το καλοκαίρι συνεχίζεται με την πρόταση της Vodafone. Θεωρητικά, αυτό το δίκτυο πιάνει τα 42,2Mbps, αλλά το θεωρητικό από το πρακτικό απέχει σε όλα τα δίκτυα, για αυτό μάθετε πρώτα πόσο πιάνετε (θεωρητικά πάντα) στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.

H περιπετειώδης προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε τις προτάσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ από υπολογιστή το καλοκαίρι συνεχίζεται με την πρόταση της Vodafone. Θεωρητικά, αυτό το δίκτυο πιάνει τα 42,2Mbps, αλλά το θεωρητικό από το πρακτικό απέχει σε όλα τα δίκτυα, για αυτό μάθετε πρώτα πόσο πιάνετε (θεωρητικά πάντα) στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Για το καλοκαίρι του 2011, η Vodafone αυξάνει στις 30 ημέρες και στα 2GB το χρόνο σύνδεσης/κίνηση στο πρόγραμμα Vodafone ΚαρτοInternet όπως άλλωστε κάνουν τουλάχιστον ως προς το χρόνο πρόσβασης Cosmote και Wind. Το πακέτο με την κάρτα SIM και μόντεμ υπό μορφή USB stick κοστίζει 50 ευρώ.

1. Πόσο γρήγορο Mobile Internet μπορώ να έχω θεωρητικά εκεί που πάω;

Η Vodafone ισχυρίζεται ότι έχει, πιστοποιημένα, το πλέον γρήγορο δίκτυο ιδανικό για Mobile Internet. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε τις ασύλληπτες ταχύτητες που τεκμηριώνονται στο δικτυακό της τόπο εκεί που θα πάτε διακοπές. Γι΄αυτό ρωτήστε στο 13830 ή σε ένα κατάστημα Vodafone καταρχήν εάν υπάρχει σήμα 3G στις ερημιές που χάνεστε το καλοκαίρι. Εάν πιάνετε ταχύτητες 2G, δηλαδή επιπέδου dialup, ίσως είναι καλύτερα να αξιοποιήσετε το τηλέφωνο και να κάνετε την παλιά καλή σύνδεση με το παλιό σας μόντεμ 56Kbps και μια κάρτα. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν έχει νόημα να αγοράσετε εξοπλισμό για super mobile broadband. Πάντως, επειδή το θέμα ταχύτητα «πονάει», καλό θα είναι να μάθετε τι συμβαίνει από κάποιον που έχει εμπειρία από ταχύτητες στην περιοχή την εποχή που σας ενδιαφέρει (ευπρόσδεκτα τα σχόλια στο άρθρο σχετικά προς γνώση και συμμόρφωση). Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο με την πρόταση της Cosmote,πρέπει να μάθετε τι σήμα πιάνετε καλώντας και τα τρία δίκτυα.

Εξοπλισμός και μάλιστα ξεκλείδωτος

Εάν πάλι είστε από τους τυχερούς που η πρώτη πληροφορία λέει (κανένα δίκτυο δεν μπορεί να το εγγυηθεί) ότι θα έχετε καλό σήμα 3G, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του Vodafone ΚαρτοInternet με 50 ευρώ και για 30 μέρες ή κίνηση 2GB (όποιο στερέψει πρώτο). Στα καταστήματα Vodafone, Πλαίσιο, Κωτσόβολος και σε άλλα επιλεγμένα σημεία πώλησης, θα βρείτε πακέτα με το (σχετικά παλιό) K3565 με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα download 3,6Mbps και upload 384Kbps ή το νεότερο K3806 που πιάνει μεγαλύτερες ταχύτητες 14,4Mbps/5,76Mbps (υπάρχει σχετική ένδειξη στο πακέτο για να τα ξεχωρίσετε ή να πάτε σε άλλο κατάστημα).

  • Η Vodafone μας ενημέρωσε ότι το πακέτο ΚαρτοInternet κυκλοφορεί με το USB modem Κ3770 με ταχύτητα 7,2Mbps.

Επίσης, μας απάντησαν ότι «Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους παρεχόμενους εξοπλισμούς, ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης που επιθυμεί ο συνδρομητής. Έτσι παρέχονται USB modem που υποστηρίζουν ταχύτητες σύνδεσης από 14,4Mbps έως 42,2Μbps και με τιμές που ξεκινούν από 40€ (τιμή λιανικής χωρίς σύνδεση). Φυσικά ορισμένοι εξοπλισμοί παρέχονται εντελώς δωρεάν ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγει ο συνδρομητής. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής εξοπλισμού Vodafone Mobile WiFi που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κινητού WiFi Hotspot και τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης έως 5 συσκευών που υποστηρίζουν WiFi σύνδεση.»


Προσέξτε ότι δεν είναι απίθανο να έχετε ήδη «ξεκλείδωτο» εξοπλισμό (δηλαδή, να έχετε στικάκι από άλλο δίκτυο που παίζει και με τη Vodafone) ή αυτός που θα αγοράσετε να αξιοποιείται για να μπείτε στο Ίντερνετ από άλλο δίκτυο, αν έστω και αργά συνειδητοποιήσατε ότι υπάρχει καλό σήμα 3G από άλλο δίκτυο (τα USB stick της Vodafone λέγεται ότι είναι ξεκλείδωτα). Εάν λοιπόν έχετε ήδη εξοπλισμό, αρκεί η κάρτα SIM σύνδεσης δεδομένων Vodafone και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις APN.

Σύμφωνα με την εταιρεία: «Πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει ο συνδρομητής την υπηρεσία χωρίς εξοπλισμό και να λάβει μόνο την SIM κάρτα χωρίς μάλιστα 12μηνη δέσμευση (εφόσον διαθέτει κάποιο USB stick ή π.χ. tablet). Η Vodafone εγγυάται για τη συμβατότητα της SIM κάρτας με τους εξοπλισμούς που παρέχει και είναι σε θέση να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τα τερματικά που παρέχει η ίδια. Σε περίπτωση χρήσης τερματικού που δεν παρέχεται από την Vodafone:

– o χρήστης πρέπει να αλλάξει κάποιες ρυθμίσεις (π.χ. να θέσει το apn)

– δεν θα υποστηριχθεί από την Vodafone σε περίπτωση προβλήματος του τερματικού εξοπλισμού. Ο συνδρομητής υποστηρίζεται κανονικά για θέματα που αφορούν τη σύνδεσή του και την παροχή της υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η χρήση των Vodafone USB modem».

Δήλωση στοιχείων χρήστη καρτοκινητής

Όταν αγοράσετε πακέτο ΚαρτοInternet θα κληθείτε να κάνετε και δήλωση των στοιχείων σας ως χρήστης καρτοκινητής, οπότε θυμηθείτε να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας και να τελειώνετε με τη διαδικασία στο ίδιο κατάστημα. Ταυτοποίηση μπορείτε βεβαίως να κάνετε και αργότερα.

2. Πώς γίνεται η ανανέωση χρόνου/όγκου;

Η ανανέωση του χρόνου/κίνησης μπορεί να γίνει μέσα από το πρόγραμμα που συνοδεύει το πακέτο, το Vodafone Mobile Connect, αρκεί να έχετε προμηθευτεί (φυσική) κάρτα ΚαρτοInternet (από τα καταστήματα Vodafone ή τις εξουσιοδοτημένες αλυσίδες λιανικής όπως Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Media Markt, Saturn κ.ά.) ή να έχετε δίπλα σας έναν καλό συνδρομητή Vodafone (καρτοκινητό ή πρόγραμμα) που θα δεχτεί να χρεώσετε το λογαριασμό του.

Η Vodafone προσθέτει ότι μπορείτε να στείλετε δωρεάν SMS από κινητό Vodafone (καρτοκινητό ή συμβόλαιο) με χρέωση του κινητού αυτού για τη συνεδρία Internet που επιθυμείτε ή να αγοράσετε e-voucher από επιλεγμένα περίπτερα και μίνι μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Στο interface του προγράμματος σας δίνεται η δυνατότητα να εισάγετε τον αριθμό του συνδρομητή και θα λάβετε ένα SMS για την βεβαίωση της ανανέωσης του χρόνου (και την χρέωση του λογαριασμού του πραγματικού σας πλέον φίλου).

  • Η ανανέωση για 30 επιπλέον λεπτά χρήσης του Διαδικτύου από το δίκτυο της Vodafone θα σας κοστίσει 2 ευρώ και μπορείτε να προκαλέσετε κίνηση 500MB, χρέωση που η Vodafone υποστηρίζει ότι είναι η χαμηλότερη χρέωση για Ίντερνετ με κάρτα στην αγορά.
  • Για μια μέρα επιπλέον Ίντερνετ ή 1GB, πρέπει να πληρώσετε 5 ευρώ και
  • για 15 μέρες επιπλέον 20 ευρώ (σε αυτή την περίπτωση, το όριο στον όγκο δεν ανεβαίνει, παραμένει στο 1GB, οπότε εάν θέλετε να κατεβάσετε μια ταινιούλα δεν χρειάζεται να πληρώσετε παραπάνω για χρόνο).

Με το ΚαρτοInternet δεν μπορείτε να δέχεστε ή να στέλνετε SMS, αυτό μπορεί να γίνει εάν προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και γίνεται συνδρομητής Mobile Broadband για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

3. Τι πληρώνω στα προγράμματα Vodafone Mobile Broadband;

Τα προγράμματα Mobile Broadband της Vodafone ξεκινούν από τα 300ΜΒ, ανεβαίνουν στο 1GB, στα 5GB και καταλήγουν στα 10GB (υπάρχει και πρόγραμμα για φοιτητές στα 5GB) με αντίστοιχο μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο ανά μήνα. Όπως συμβαίνει και με τον προπληρωμένο χρόνο ομιλίας, έτσι και στα προγράμματα για πρόσβαση στο Ίντερνετ κανένα δίκτυο δεν επιτρέπει την μεταφορά υπολειπόμενου όγκου στον επόμενο μήνα…

Στο πρόγραμμα

  • Vodafone Mobile Broadband 300MB θα πληρώνετε πάγιο 15 ευρώ,
  • για Vodafone Mobile Broadband 1GB το πάγιο είναι 20 ευρώ (δείτε την τρέχουσα προσφορά παρακάτω για τους συνδρομητές),
  • για Vodafone Mobile Broadband 5GB το πάγιο είναι 30 ευρώ (φοιτητικό 25 ευρώ) και
  • και για το Vodafone Mobile Broadband 10GB το πάγιο φτάνει τα 40 ευρώ χωρίς να παίζουμε με τις τρέχουσες προσφορές (τις αναφέρουμε και παραπέμπουμε σε όσες εντοπίσαμε στη συνέχεια).

Η διαφορά που παρατηρήσαμε σε σχέση με τα προγράμματα της Cosmote είναι ότι η χρέωση ανά έξτρα MB είναι σταθερή στα 2 λεπτά ανά ΜΒ σε όλα τα προγράμματα (στα μικρά προγράμματα 100ΜΒ και 300ΜΒ το Internet on the Go χρεώνει 10,34 λεπτά του ευρώ ανά έξτρα ΜΒ και στα μεγαλύτερα σταθερά στα 3,07 λεπτά ανά ΜΒ).

Εάν γίνετε συνδρομητής Mobile Broadband μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον αριθμό σας και για την ανταλλαγή SMS με χρέωση για την αποστολή στα 12,67 λεπτά του ευρώ (στο ΚαρτοInternet δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα).

Δείτε επίσης τις επιλογές σε εξοπλισμό στο σάιτ της Vodafone και θυμηθείτε ότι (στο πρόγραμμα 1GB το μήνα ο εξοπλισμός είναι δωρεάν). Το πιο ακριβό και ταχύτερο USB modem είναι το K4605 που πιάνει τα 42,2Mbps/5,76Mbps το οποίο κοστίζει 129 ευρώ και στα διετή προγράμματα με ογκοχρέωση πέφτει έως και τα 36,70 ευρώ στο πρόγραμμα με το υψηλότερο πάγιο για 10GB (40 ευρώ το μήνα, χωρίς τυχόν εκπτώσεις).

Εκτός από τα προγράμματα ογκοχρέωσης, υπάρχουν προγραμμάτα χρονοχρέωσης με παρεχόμενο χρόνο σύνδεσης 30 και 100 ώρες (με πάγιο 20 και 30 ευρώ αντίστοιχα) και προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για iPad/Tablet με σταθερή μηνιαία χρήση και χρέωση 500ΜΒ (10 ευρώ πάγιο) και 2GB (20 ευρώ πάγιο).


4. Επιβαρύνομαι με τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αν μπαίνω στο Ίντερνετ μέσω 3G;

Η προφανής απάντηση είναι αρνητική, ωστόσο προσέξτε ότι δεν θα επιβαρυνθείτε με τέλη για τη χρήση Ίντερνετ όχι για άλλες υπηρεσίες (π.χ. SMS).

Ανανεώθηκε: 5. Πώς αποφεύγω την υπερχρέωση;

Από την 1η Ιουλίου η Vodafone μέσα από ενημερωτικούς μηχανισμούς επιτρέπει τον έλεγχο της υπολειπόμενης χρήσης σε πραγματικό χρόνο. Η ενημέρωση γίνεται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας με SMS στην εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband τις παρακάτω πληροφορίες:

  • στο 80% της χρήσης του προγράμματός του χρήστη πληροφορία για τον όγκο δεδομένων/ χρόνο χρήσης που του απομένει
  • στο 100% της χρήσης του προγράμματός του ότι έχει εξαντλήσει τον προσφερόμενο μηναίο όγκο/χρόνο χρήσης.
  • Επιπλέον μπορεί να ελέγχει κάθε στιγμή την υπολειπόμενη χρήση σου μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα myvmb.
  • Όταν ο μηνιαίος όγκος/ χρόνος χρήσης εξαντληθεί, η σύνδεσή του χρήστη θα σταματάει αυτόματα για να προστατεύεται ο συνδρομητής από ανεπιθύμητες χρεώσεις. Παράλληλα θα ενημερώνεται με SMS ή μέσω της ειδικής σελίδας myvmb για τη δυνατότητα ανανέωσης επιλέγοντας επιπρόσθετα πακέτα χρήσης. Έτσι αποφασίζει ο ίδιος εάν επιθυμεί παραπάνω χρήση και για πόσο επιπλέον θα χρεωθεί, ενώ ξέρει πλέον τι να περιμένει στον μηνιαίο του λογαριασμό.
  • Για την υπολειπόμενη χρήση, μηνιαία ή ανανέωσης, οι συνδρομητές ενημερώνονται:

    • αυτόματα με SMS που αποστέλλει η Vodafone στο 80% και στο 100% της χρήσης
    • μέσα από την ειδική σελίδα myvmb
    • στέλνοντας κενό SMS από την ειδική εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband στο 1223

    Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στη νέα ιστοσελίδα της Vodafone

Ανανέωση 12 Ιουλίου 2011: Μετά την ανακοίνωση της Wind για τον έλεγχο του κόστους της πρόσβασης, ακολούθησε η Vodafone με τη δική της υπηρεσία «Vodafone Ελεγχος Κόστους»: Νέοι και υφιστάμενοι συνδρομητές της υπηρεσίας Vodafone Mobile Broadband ελέγχουν, όπως περιγράψαμε παραπάνω, τη χρήση τους (ενημερώνονται αυτόματα με SMS στο 80% και στο 100% της προβλεπόμενης κίνησης ή χρόνου ή ανά πάσα στιγμή από το vodafone.gr/myvmb). Εκτός από αυτά για τα οποία είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα, η Vodafone ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές μπορούν να επιλέξουν να αγοράσουν νέο όγκο/χρόνο. Εχουν για αυτό δύο επιλογές:

  • 500ΜΒ ή 5 ώρες με 10 ευρώ (2 λεπτά του ευρώ ανά ΜΒ) ή
  • 200ΜΒ ή 2 ώρες με 5 ευρώ (2,5 λεπτά του ευρώ ανά ΜΒ).

(Η Wind δίνει επιλογή ανανέωσης με πακέτα 100ΜΒ ή 500ΜΒ με χρέωση 3 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα).
Μπορούν δε, να αγοράσουν περισσότερα από ένα πακέτα ανανέωσης, αξιοποιήσιμα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αγοράς. Η ανανέωση μπορεί να γίνει είτε από την ιστοσελίδα vodafone.gr/myvmb, είτε με αποστολή SMS στο 1223 μέσα από την εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband.

Περισσότερα για το νέο Vodafone Mobile Broadband στο σάιτ της εταιρείας

6. Ποιά είναι η τρέχουσα προσφορά;

Η τρέχουσα προσφορά προβλέπει έκπτωση 50% στα προγράμματα συμβολαίου Mobile Broadband για έξι μήνες -τους υπόλοιπους μήνες του προγράμματος θα χρεώνεστε διπλάσια από το πρώτο εξάμηνο.

Επίσης, υπάρχοντες και νέοι συνδρομητές συμβολαίου ομιλίας μπορούν να αξιοποιήσουν την προσφορά Vodafone Mobile Broadband 1GΒ το μήνα με πάγιο 10 ευρώ όχι για έξι μήνες αλλά «για πάντα».

  • Η εφαρμογή για τη σύνδεση ονομάζεται Vodafone Mobile Connect (κατεβάστε τη) και η τελευταία έκδοση είναι η 10.1 και είναι διαθέσιμη από το δικτυακό τόπο της εταιρείας στη διεύθυνση http://www.vodafone.gr/portal/vmcr10 (88ΜΒ σε PC, 25,5MB σε Mac :-).

7. Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω πριν αποφασίσω;

Ναι, το θέμα με την αποστολή e-mail από άλλον ISP. Εάν δεν επιτρέπει τη μεσολάβηση του server της Vodafone για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. εάν έχετε λογαριασμό e-mail στη Forthnet) τότε δεν θα μπορείτε να στείλετε μηνύματα. Για να λάβετε θα πρέπει να ξέρετε τη ρύθμιση για τον διακομιστή εισερχόμενων ή να έχετε μαζί ένα ακόμα τηλέφωνο τεχνικής υποστήριξης ή εκείνο τον καλό φίλο που τα ξέρει όλα.

  • Οι συνδρομητές Vodafone μπορούν να καλέσουν απευθείας την τεχνική υποστήριξη από το κινητό τους τηλέφωνο και μάλιστα χωρίς χρέωση στο 13 840 -οι υπόλοιποι θα πρέπει να καλέσουν την εξυπηρέτηση πελατών 13830 με χρέωση, η οποία μπορεί να τους παραπέμψει στο καλά καταρτισμένο τεχνικό τμήμα αλλά θα χρεώνονται με (εξωφρενικό) ρυθμό 0,36 ευρώ ανά λεπτό από σταθερό ΟΤΕ! Εάν οι συνδρομητές καλέσουν στο 13830 θα χρεώνονται 0,25 ευρώ ανά κλήση με χρέωση μετά το πρώτο λεπτό.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024