Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η ευρυζωνικότητα θα αλλάξει τις κοινωνίες μας»

«Η ευρυζωνικότητα θα αλλάξει τις κοινωνίες μας»

Ο Chris Holden, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου FTTH (Fibre to the Home) μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη μέσω των οπτικών ινών, μιλάει αποκλειστικά στο in.gr για την πορεία του φιλόδοξου εγχειρήματος εν μέσω κρίσης και εξηγεί πώς η δραστική αύξηση του bandwidth θα μπορούσε να αλλάξει τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Ο Chris Holden είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου FTTH (Fibre to the Home), μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη μέσω των οπτικών ινών. Παράλληλα, ο ίδιος παραμένει Strategic Marketing Manager Carrier EMEA στην εταιρεία Corning Ltd. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανολόγος μηχανικός και έχει διακεκριμένη διεθνή καριέρα στον τομέα του.

Στην Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ατζέντα 2020 προβλέπεται ότι έως το 2020 το 100% των σπιτιών θα πρέπει να έχουν συνδέσεις με ταχύτητες 30Mbps και το 50% συνδέσεις 100Mbps. Νομίζετε πως κάτι τέτοιο είναι τελικά εφικτό μέχρι το 2020;

«Εξαρτάται από τις χώρες», είναι μια έντιμη απάντηση. Με ρωτάτε αν είναι εφικτό. Μπορώ να σας απαντήσω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να μην είναι. Αλλά, γνωρίζω ότι, προς το παρόν, η αρμόδια Επίτροπος κ. Κρουζ ανησυχεί, καθώς δεν βλέπει αρκετά έντονη δραστηριότητα σε πολλές χώρες. Επομένως, όλα εξαρτώνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να αναπτύξουν ένα εθνικό σχέδιο που θα προβλέπει πως θα βελτιώσουν τις υποδομές δικτύων.

Αν οι κυβερνήσεις θέλουν, τότε κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Μπορείς να πετύχεις αυτούς τους στόχους με VDSL και VDSL II. Όπως στην Αμερική. Η Αμερική έχει υψηλότερους στόχους και χαμηλή ικανότητα σε καλώδια. Η Επιτροπή δεν ήθελε να το κάνει, επειδή ήθελε να φανεί ως τεχνολογικά ουδέτερη. Σε αυτό το σημείο, έχουμε και ορισμένες διαφωνίες καθώς πιστεύουμε πως θα πρέπει να θέσεις τους αναγκαίους στόχους με βάση τις ανάγκες σου και να κινηθείς προς αυτούς.

Ποιες τεχνολογίες καθιστούν έναν τέτοιο στόχο εφικτό;

Για το πώς θα πετύχεις το στόχο υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Υπάρχει η τεχνολογία VDSL, υπάρχει η ADSL, η ασύρματη τεχνολογία κ.ά. Επομένως, υπάρχει ένα πλήθος τεχνολογιών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η δορυφορική επίσης. Σου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσεις περισσότερες τεχνολογίες χωρίς να αποκλείσεις καμία και έτσι είναι ευκολότερο να φτάσεις σε αυτό τον στόχο.

Προφανώς, σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος εξαρτάται από τις όποιες σχετικές επενδύσεις.

Ναι. Και αυτό εξαρτάται από την χώρα χωριστά.

Ποιες χώρες έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο και ποιες είναι πίσω;

Η διείσδυση είναι σαφώς μεγαλύτερη στις Σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία τα πάει αρκετά καλά. Πολλές από τις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί στη ψηφιακή ατζέντα 2020.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις αγροτικές περιοχές, καθώς λείπει η απαραίτητη υποδομή και οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται πως δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν το κόστος για τη δημιουργία τους.

Η Επίτροπος Κρουζ ρώτησε κάθε μια από τις χώρες ποιο είναι το εθνικό σχέδιό τους για την προώθηση της ατζέντας και περιμένει να δει και να συζητήσει την πρόοδο των χωρών. Όμως, επειδή η μέχρι τώρα πρόοδος δεν φάνηκε ικανοποιητική έκανε και κάτι ακόμα: Προώθησε την ιδέα συναντήσεων μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών, διευθυντικών στελεχών των εταιριών παροχής Διαδικτύου και όσων φορέων εμπλέκονται για την καλύτερη προώθηση αυτών των πολιτικών. Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά είναι εφικτός.

Πως τα πάει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι σχεδόν στο τέλος της λίστας σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Η διείσδυση είναι χαμηλότερη από το 1%. Πριν δύο χρόνια είχαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την προώθηση της ψηφιακής ατζέντας και στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία επηρέασε την πρόοδο της ευρυζωνικότητας και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Προς το παρόν η Ελλάδα διέρχεται μια βαριά οικονομική κρίση. Πιστεύετε πως είναι δυνατή η προώθηση της ατζέντας ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές και ποια θα είναι τα πιθανά οικονομικά οφέλη από την προώθηση της ευρυζωνικότητας; Μήπως πρόκειται για μια πολυτέλεια; Πόσο εύκολο είναι;

Η ευρυζωνικότητα δημιουργεί δουλειά, δημιουργεί ανάπτυξη, δίνει ευκαιρίες για δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων. Αν και κοστίζει χρήματα να χτίσεις μια τέτοια υποδομή, στη συνέχεια αυτή δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και ευκαιρίες. Ακόμη και μικρές κοινότητες που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αστυφιλίας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χτίζοντας δίκτυα επικοινωνίας τα οποία θα τους επιτρέψουν να μείνουν στον τόπο τους και να μην μετακινηθούν προς το κέντρο. Βοηθάει την κοινότητα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Όταν όμως οι πολίτες δεν έχουν δουλειές είναι δύσκολο να τους πείσεις να επενδύσουν στην ευρυζωνικότητα. Για αυτό χρειάζεται οι κυβερνήσεις να προωθήσουν αυτή την ατζέντα εξηγώντας τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτά τα δίκτυα.

Ένα σημείο-κλειδί είναι να επικοινωνήσουμε τους λόγους που χρειάζεται η ευρυζωνικότητα. Καταρχάς ως μέρος του εθνικού σχεδίου, κάποιος θα πρέπει να δώσει τους λόγους στους πολίτες και να τους εξηγήσει γιατί είναι καλό και πρέπει να γίνει. Το δεύτερο είναι να σκεφτούμε από πού θα έρθουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων. Υπάρχει μια ατζέντα από την Κοινότητα για την επίτευξη αυτών των στόχων και τη χρηματοδότηση που μπορεί να έρθει από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και από ομόλογα.

Πως βλέπετε εντός αυτού του πλαισίου τους τοπικούς παρόχους;

Στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ισχύει ο κανόνας πως αφήνεις τους παρόχους υπηρεσιών ευρυζωνικότητας του ιδιωτικού τομέα να ανταγωνιστούν. Καθώς ο ανταγωνισμός προχωράει, οι πάροχοι υπηρεσιών αναγκάζονται να προσφέρουν συνεχώς καλύτερες υπηρεσίες. Συνήθως είναι μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και των εταιρειών που αφορούν την καλωδιακή τηλεόραση. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δημιουργούν πακέτα στα οποία παρέχουν μεγαλύτερο εύρος (bandwidth) προκειμένου να ενσωματώσουν και υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης σε πακέτα που περιλαμβάνουν τηλεπικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, οι εταιρείες προσπαθούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες συνεχώς.

Στη Γαλλία υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η France Telecom, όπου όλοι ανταγωνίζονται. Στη συνέχεια, στις αγροτικές περιοχές που ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος, καθώς αρκούνται σε μια τηλεφωνική γραμμή και μια στοιχειώδη σύνδεση στο Ίντερνετ δεν συμφέρει στους παρόχους να χτίσουν υποδομή για να παρέχουν υπηρεσίες ευρυζωνικότητας. Σε αυτό το σημείο έρχεται η κρατική βοήθεια ή τα ευρωπαϊκά χρήματα για να ενισχύσουν τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και σε αυτές τις περιοχές. Η βοήθεια μπορεί να αφορά και μακροπρόθεσμα δάνεια προκειμένου οι πάροχοι να μην πληρώσουν αμέσως το ποσό που απαιτείται για τη δημιουργία υποδομής.

Μιλάτε για έναν συνδυασμό μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πόρων χρηματοδότησης;

Ναι. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μοντέλα, όπως για παράδειγμα, στην Ιταλία με τη δημιουργία μεγάλων consortium εταιριών τα οποία προωθεί η ίδια η κυβέρνηση. Έτσι μπορεί στις πόλεις να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να έχουμε διείσδυση της ευρυζωνικότητας, αλλά για τη διείσδυση στις αγροτικές περιοχές η κάθε εταιρεία αναλαμβάνει μια περιοχή μέσω των consortium που σας ανέφερα.

Πως θα είναι η καθημερινότητά μας όταν πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές; Τι πρόκειται να αλλάξει από τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας;

Για μένα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα γύρω από τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν εξηγήσει προς τους πολίτες ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη, για ποιο λόγο θα πρέπει να πληρώσουν για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να κερδίσουν.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαική Ένωση είναι το δημογραφικό και συγκεκριμένα η γήρανση του πληθυσμού, η οποία αφορά μεγάλο ποσοστό και πρόκειται να αυξηθεί. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένα έξοδα – κόστος περίθαλψης που καλούνται να πληρώσουν οι κυβερνήσεις καθώς μόνο το 40% του πληθυσμού καλείται να σηκώσει το βάρος. Κατά συνέπεια χρειάζεται να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης πόρων και μείωσης του κόστους περίθαλψης.

Πως το κάνεις αυτό;

Πρέπει να σταματήσεις να στέλνεις τους ανθρώπους στο νοσοκομείο για μια εξέταση ρουτίνας. Αντιθέτως μπορείς να το κάνεις εξ’αποστάσεως χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς εκεί. Μπορεί να δεις τον γιατρό σου εξ’αποστάσεως. Για να το κάνεις όμως αυτό θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου μέσω on-line video και να συνομιλήσεις μαζί του. Για όλα αυτά χρειάζεσαι μεγάλο bandwidth.

Επίσης, θα σου επιτρέπει να ανεβάζεις ή να κατεβάζεις δεδομένα από το Διαδίκτυο και με τον τρόπο αυτό οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα μπορούν να μετρούν την πίεσή σου ή να παίρνουν εικόνες με σύγχρονες ιατρικές τεχνικές. Από όλες τις απόψεις τα παραπάνω συνιστούν τεράστιο όφελος για ανθρώπους όλων των ηλικιών που δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο όφελος περιβαλλοντικό, καθώς λιγότερες μετακινήσεις σημαίνει λιγότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς και λιγότερο κυκλοφοριακό συνωστισμό στα κέντρα των πόλεων.

Επίσης αν έχεις μεγάλο bandwidth μπορείς να έχεις καλύτερη απόδοση των συστημάτων NNTV. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν της εμπειρίες τους με άλλους μέσω του Διαδικτύου. Αν πάρετε για παράδειγμα το Χονγκ Κονγκ, που έχει πολύ bandwidth, εκεί έχει κανείς τη δυνατότητα θα δει την τεράστια διαφορά μεταξύ του όγκου των δεδομένων που οι χρήστες ανεβάζουν στο Διαδίκτυο σε σχέση με τον όγκο που κατεβάζουν. Αυτό δείχνει μια τεράστια αλλαγή στις συνήθειες των χρηστών απέναντι στο Διαδίκτυο. Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε προκειμένου να υπάρξει μια ικανοποιητική κατανομή πόρων που θα δίνουν τη δυνατότητα «ανεβάσματος» υλικού όσο και «κατεβάσματος».

Μία ακόμη διάσταση είναι η δυνατότητα μετάδοσης τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Αυτό είναι κάτι που αφορά και τους σημερινούς κατασκευαστές τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν και στην κατασκευή καμερών υψηλής ευκρίνειας.

Επίσης, το Skype είναι μια τεχνολογία που στηρίζεται στο χαμηλό bandwidth αλλά δεν επιτρέπει εύκολα τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων όπως σε μια σύσκεψη (καθώς εκεί χρειάζεσαι ευρύ bandwidth), αλλά απαιτεί ακόμη τη χρήση υπολογιστή. κάτι που με την τεχνολογία του bandwidth δεν χρειάζεται. Η τεχνολογία που έρχεται απομακρύνει αυτή τη δυσκολία.

Στην Ελλάδα πιθανότατα έχετε πληθυσμό μεγάλης ηλικίας ο οποίος δεν χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον υπολογιστή του. Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει καθώς η σημερινή νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τον υπολογιστή και επομένως όταν γεράσει θα μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολογιστές και ευρυζωνικά δίκτυα.

Δείτε το παράδειγμα της Σκανδιναβίας: είναι τα χωριά και οι αγροτικές περιοχές που αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης ευρυζωνικότητας και όχι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει ευρυζωνικότητα για το καλό της ίδιας της κοινότητας και την επιβίωσή της.

Πως ανταγωνίζεται η Ευρώπη με την Αμερική και την Ασία;

Βλέπετε πως έχουμε 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη με πρόσβαση σε οπτικές ίνες, ενώ έχουμε 45 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία (μη συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας) και 8,8 στην Αμερική. Είναι ενδιαφέρον πως η Αμερική υποχωρεί, ενώ στην Ευρώπη έχουμε μια άνθηση. Αν κάποιος δει τη Ρωσία θα συνειδητοποιήσει ότι έχουμε τρομερή αύξηση. Αυτό που έγινε στη Ρωσία είναι πως είχαν φτωχές υποδομές, έπρεπε να αντικαταστήσουν το χαλκό και το καλύτερο ήταν να το κάνουν με οπτικές ίνες. Στη Ρωσία υπάρχει πολύ μεγάλη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και το νούμερο αυξάνεται δραστικά.

Στην Ευρώπη υπάρχει ενδιαφέρον του κοινού ακόμη και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή δεν είναι τόσο ειδικοί γύρω από την τεχνολογία. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη το επιθυμητό επίπεδο ενημέρωσης ακόμη και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τις οπτικές ίνες με τα VDSL ή άλλες τεχνολογίες. Η Κοινότητα θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους ώστε να καταλάβουν τα οφέλη, τα οποία δεν αφορούν μόνο την υγεία, αλλά και τον τομέα της εκπαίδευσης με την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση καθώς άνθρωποι σε απομακρυσμένα μέρη μπορούν να έχουν το ίδιο επίπεδο γνώσης με κάποιον στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης ή ενός Πανεπιστημίου χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν –επομένως, γλιτώνοντας χρήματα. Μπορείς να έχεις ακόμη και μια διαδικτυακή τάξη.

Αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη την κοινότητα και δυστυχώς οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Όπως σας είπα, πρέπει κανείς να σκεφτεί τα δίκτυα νέας γενιάς που έρχονται, τα οποία καταργούν τις έννοιες όπως «ανεβάζω» ή «κατεβάζω» υλικό.

Φαίδων Γ.Λ. Κυδωνιάτης

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024