Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Υπερβολικό» το τίμημα για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

«Υπερβολικό» το τίμημα για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

Με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τους κανόνες με τους οποίους θα ανανεωθούν οι άδειες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η Wind Ελλάς επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις της για το τίμημα, το οποίο χαρακτηρίζει άδικο και υπερβολικό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τους κανόνες με τους οποίους θα ανανεωθούν οι άδειες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η Wind Ελλάς επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις της για το τίμημα, το οποίο χαρακτηρίζει άδικο και υπερβολικό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετικά με το κείμενο του Πληροφοριακού Δελτίου για τη Διαδικασία Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 MHz και 1800 MHz, το οποίο δόθηκε χθες (26/7) σε δημόσια διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η WIND Ελλάς επισημαίνει:

H τιμή εκκίνησης των 46,6€ εκατ. για κάθε τμήμα 5 MHz, στη φασματική περιοχή των 900 MHz, είναι υπερβολικά υψηλή, διότι:

  • Δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, ούτε αποτελεί δίκαιο τίμημα, μιας και είναι υπερδιπλάσια του μέσου Ευρωπαϊκού όρου για αντίστοιχες ανανεώσεις
  • Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε για λογαριασμό της WIND Ελλάς η Compass Lexecon (διεθνής εταιρεία οικονομικών αναλυτών), συγκρίνοντας ευρωπαϊκές τιμές για ανανεώσεις αδειών στα 900 MHz, η μέση τιμή για την ανανέωση 5 MHz στα 900 MHz για περίοδο 15 ετών, ανέρχεται στα 20€ εκατομμύρια

Επιπλέον, από το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης απουσιάζει η τεκμηρίωση της τιμής εκκίνησης ενώ δε δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική μελέτη αποτίμησης του συμβούλου της ΕΕΤΤ (εταιρεία WIK), ώστε να αξιολογηθεί η ανάλυση και τα δεδομένα.

Αυτή η προσέγγιση στο θέμα της τιμής ανανέωσης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων παραμένει εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν συμβάλλει στην δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την εθνική οικονομία, όπου το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική και η προσέλκυση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές.

Η WIND Ελλάς θα καταθέσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις απόψεις της επί του κειμένου της Δημόσιας Διαβούλευσης το προσεχές διάστημα, με κύριο άξονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών μακροπρόθεσμα και την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

«Ένα ακόμα παράδειγμα αρνητικής για τον κλάδο πολιτικής»

Νωρίτερα, το Μάιο στην ομιλία του στο 15ο συνέδριο Economist, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, κος Νάσος Ζαρκαλής είχε αναφερθεί στην επικείμενη τότε ανανέωση των αδειών στο φάσμα 900MHz, ως ένα ακόμη παράδειγμα αρνητικής για τον κλάδο κρατικής πολιτικής, ως προς την διαδικασία αλλά και το προτεινόμενο τίμημα:

«Έχουμε βέβαια και το τελευταίο παράδειγμα, το πιο πρόσφατο: οι αρχικές άδειες κινητής τηλεφωνίας που δοθήκαν το ’92 λήγουν το 2012 και ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι υφιστάμενες άδειες απλώς ανανεώνονται με ένα τίμημα, μιας και κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πληρώσουν οι εταιρείες, στην Ελλάδα αρχίζουμε και συζητάμε για το ενδεχόμενο να κάνουμε δημοπρασία. Άρα τι να γίνει;

Εταιρείες που είναι 20 χρόνια στο χώρο, που έχουν επενδύσει, που έχουν χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια καταναλωτές, να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς άδεια λειτουργίας. Και νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε τι μηνύματα στέλνει αυτό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Και δεν είναι μόνο η ενδεχόμενη διαδικασία της δημοπρασίας, αλλά έχει μπει και ένα τίμημα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 270 εκατομμυρίων ευρώ, που αν ισχύσει, θα κάνει τις άδειες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα τις ακριβότερες σ’ όλη την Ευρώπη».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024