Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Copyright, DRM και η πειρατεία για το Κόμμα των Πειρατών

Copyright, DRM και η πειρατεία για το Κόμμα των Πειρατών

Αναγνωρίζοντας τα «ηθικά δικαιώματα» των δημιουργών στο έργο τους, το υπό σύσταση Κόμμα των Πειρατών δηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για το copyright και δη, την πειρατεία, πρέπει να αλλάξει. Ζητάει μάλιστα να λήγει εντός πέντε μόλις ετών, να μην υπάρχει περιορισμός στην ιδιωτική αντιγραφή, αλλά και να μην υπάρχει λογισμικό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (DRM).

Αναγνωρίζοντας τα «ηθικά δικαιώματα» των δημιουργών στο έργο τους, το υπό σύσταση Κόμμα των Πειρατών δηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για το copyright και δη, την πειρατεία, πρέπει να αλλάξει. Ζητάει μάλιστα να λήγει εντός πέντε μόλις ετών, να μην υπάρχει περιορισμός στην ιδιωτική αντιγραφή, αλλά και να μην υπάρχει λογισμικό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (DRM).

Συγκεκριμένα, στο pirateparty.gr, στην ιδρυτική διακήρυξη αναλύονται οι θέσεις του υπό σύσταση κόμματος ως εξής:

COPYRIGHT, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ DRM.
«Αναγνωρίζουμε τα ηθικά δικαιώματα των δημιουργών στο έργο τους, στο ακέραιο.

  • Το σημερινό σύστημα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, χρειάζεται να βρει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των έννομων οικονομικών συμφερόντων των δημιουργών και του δημόσιου συμφέροντος για πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.
  • Πιστεύουμε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα του copyright, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, περιορίζει τη γνώση και την πληροφόρηση, δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε λίγους μεγάλους παράγοντες της αγοράς σε βάρος των δημιουργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.
  • Η γνώση, οι ιδέες και οι πληροφορίες είναι από τη φύση τους μη αποκλειστικές και η αξία τους έγκειται στην εγγενή ικανότητά τους να διαμοιραστούν και να εξαπλωθούν.
  • Η ανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να απελευθερωθεί από τα σεντούκια μεγάλων εταιρειών, πριν χαθεί για πάντα.
  • Τα ψηφιακά πολιτιστικά έργα πρέπει σε λογικό χρονικό διάστημα να επιστρέφουν σε δωρεάν δημόσια διαθεσιμότητα (public domain). Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τη δραστική μείωση της διάρκειας των νομικών δικαιωμάτων copyright στα πέντε χρόνια για μορφές πολιτιστικής πληροφορίας που κάνουν ταχεία απόσβεση της επένδυσης (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες) και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα όρια μιας γενιάς για οτιδήποτε άλλο καλύπτεται από copyright.
  • Σαν πρώτο βήμα επιδιώκουμε να νομοθετηθεί η δωρεάν, μη εμπορική χρήση των ψηφιακών πολιτιστικών πληροφοριών, καθώς και να θεωρείται φυσιολογική, χωρίς περιορισμούς, η ιδιωτική αντιγραφή και ιδιωτική χρήση τους, ιδιαίτερα εντός των ορίων της ιδιωτικής σφαίρας του κάθε προσώπου, αφού το copyright πρέπει να αφορά μόνο τις εμπορικές χρήσεις.
  • Κάθε εξαίρεση στο παραπάνω κανόνα, όπως π.χ. η μετάφραση βιβλίου ή η χρήση προστατευμένης μουσικής παρτιτούρας πρέπει να προβλέπονται ρητά ως εξαιρέσεις στο νόμο. Το copyright πρέπει να ξαναγίνει δίκαιο και ισορροπημένο.
  • Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αγωνιζόμαστε για την απαγόρευση κάθε τεχνικού περιορισμού στην αναπαραγωγή ψηφιακών έργων. Οι περιορισμοί αυτοί (DRM) λειτουργούν υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, ενάντια στην κοινωνία και τους θεωρούμε ανήθικους, αφού παρεμβαίνουν με πολλούς τρόπους στις νόμιμες χρήσεις των έργων, δημιουργώντας μια εντελώς απαράδεκτη δυνατότητα ελέγχου των χρηστών, συχνά απειλώντας τη χρήση των έργων από τις μελλοντικές γενιές οι οποίες ίσως δεν έχουν πρόσβαση στα σημερινά συστήματα προστατευμένης αναπαραγωγής.
  • Επιπλέον το συνολικό οικονομικό κόστος για τη δημιουργία υποδομών προστασίας από την αντιγραφή βρίσκεται σε ακραία αναντιστοιχία με το συνολικό όφελος που αυτές προσφέρουν, ενώ δημιουργούν και έμμεσες δαπάνες στην κοινωνία, μέσω της ανάγκης για πολλαπλά λογισμικά και υλικά μέσα.
  • Κάθε προϊόν που περιέχει DRM θα έπρεπε να φέρει ειδική σήμανση για την προειδοποίηση των πολιτών.
  • Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτη την ύπαρξη όρων χρήσης στο Λογισμικό ή τις Πληροφορίες που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.»

Διαβάστε επίσης τη θέση που εκφράζεται για την ευρωπαϊκή συμφωνία ACTA, που αφορά, μεταξύ άλλων και, στην πειρατεία.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024