Από Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής

Ο ρόλος γονέων και φίλων στην εξάρτηση εφήβων από H/Y και Internet

Ο ρόλος γονέων και φίλων στην εξάρτηση εφήβων από H/Y και Internet

Όλοι θα θέλαμε να μην συμβαίνει τίποτα από όλα όσα τεκμηριώνει με την έρευνά του το Ερευνητικό  Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής για τις συνέπειες της χρήσης υπολογιστή και Διαδικτύου στους έφηβους για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Κάτι έχει να μας διδάξει η συσχέτιση με τη συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές των εφήβων που συνδέονται με την υγεία των μαθητών» συνεχίζεται με το πρώτο τεύχος για το 2012, το 8ο κατά σειρά, με τίτλο «Χρήση Η/Υ και ίντερνετ από τους εφήβους».

Στο 8ο τεύχος περιγράφεται εκτενώς για πρώτη φορά στη χώρα μας η ενασχόληση των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως  και η πιθανή εξάρτησή τους από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ευρήματα για τη σχέση της υπερβολικής χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα) και διαφόρων συνθηκών της ζωής των εφήβων που αφορούν τους γονείς, τους φίλους και την ψυχοκοινωνική τους υγεία.

Η έρευνα HBSC διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) από το 1998 και εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

O ηλεκτρονικός υπολογιστής, το Ίντερνετ και οι Έλληνες έφηβοι το 2010

 • Ένας στους 4 εφήβους (24,3%) ασχολείται για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα τις καθημερινές με τον Η/Υ και το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα (41%).
 • Από το 2006 έως το 2010 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των εφήβων που ασχολούνται με τον Η/Υ και το ίντερνετ για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα (από 5,7% σε 21,7% αντίστοιχα).

Ηλεκτρονικά παιχνίδια και έφηβοι το 2010


 • Το 47,8% των εφήβων, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 13 και 15 ετών, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από μισή έως και 2 ώρες τις καθημερινές και το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα.

Ενδείξεις εξάρτησης από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια


 • Σχεδόν ένας στους έξι 15χρονους (15,5%) εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ.
 • Το 5,5% του συνόλου των εφήβων αναφέρουν συμπτώματα εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κυρίως τα αγόρια.

Yπερβολική χρήση Η/Υ και η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους


 • Υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ καθημερινά (για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα) κάνει 1 στους 3 εφήβους (38,4%), μεταξύ εκείνων που οι γονείς δεν γνωρίζουν επαρκώς τις δραστηριότητές τους,
 • 1 στους 5 εφήβους (26,2%) μεταξύ εκείνων που έχουν περιορισμένη συναισθηματική στήριξη από τους γονείς τους και
 • 1 στους 3 (35,5%) μεταξύ εκείνων που δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τις σχέσεις στην οικογένεια.

Φίλοι και υπερβολική χρήση Η/Υ


 • Συγκριτικά με όσους μαθητές έχουν 1 ή 2 στενούς φίλους, υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ κάνουν περισσότεροι έφηβοι που έχουν τουλάχιστον 3 στενούς φίλους.
 • Επίσης, υπερβολική χρήση κάνουν σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές που συναντούν τους φίλους τους πολύ συχνά είτε αμέσως μετά το σχολείο είτε τα βράδια σε σύγκριση με εκείνους που τους συναντούν λιγότερο συχνά.

Ψυχοκοινωνική υγεία και υπερβολική χρήση Η/Υ


 • Οι έφηβοι που ασχολούνται τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα με τον Η/Υ και το ίντερνετ παρουσιάζουν σε υψηλότερα ποσοστά συμπτώματα διαταραχής συναισθήματος, διαγωγής ή υπερκινητικότητας-ελλειμματικής προσοχής, ενώ συνολικά φαίνεται να έχουν σε διπλάσιο ποσοστό ψυχοκοινωνικές δυσκολίες συγκριτικά με εκείνους που ασχολούνται με τον Η/Υ λιγότερο συχνά.
 • Σχεδόν 3 στους 5 μαθητές που κάνουν υπερβολική χρήση του Η/Υ έχουν συχνά τουλάχιστον 2 ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούν τον Η/Υ λιγότερο.
Τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ (http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/hbscgr.php)

Διαβάστε την έρευνα:

In.gr Τεχνολογία

Αναλύσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Τα σχόλιά σας

 • Ποιο το αίτιο και ποιο το αποτέλεσμα;

  Το οτι παρατηρείται συχνότερα "διαταραχή" της ψυχοκοινωνικής υγείας σε παιδιά που κάνουν υπερβολική χρήση Η/Υ δε σημαίνει οτι αυτή είναι και η αιτία του προβλήματος. Θα μπορούσε κάλλιστα η ψυχοκοινωνική "διαταραχή" να είναι αιτία της προσκόλλησης των παιδιών στους υπολογιστές. Επίσης δεν μπορούμε να αφορίζουμε έτσι εύκολα τους υπολογιστές και την τεχνολογία, δεδομένου οτι καθε άνθρωπος έχει τις κλίσεις του και τις προτιμήσεις του που σχετίζονται και με τις εκάστοτε ικανότητές του, τα χαρίσματά του, την αντίληψή του και τη νοημοσύνη του. Εξάλλου ποιός έχει πράγματι εξουσία να ονομάσει και να καθορίσει τα ορια της "συναισθηματικής διαταραχής" και της υγειούς συναισθηματικής κατάστασης; #0001

 • ΟΙΚΟΕΝΕΙΑ υπό διάλυση!

  Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω σχόλια.Όμως η βασική αιτία του προβλήματος θεωρώ ότι βρίσκεται αλλού.Συγκεκριμένα στη διαλυμένη οικογένεια.Δημιούργημα των τελευταίων δεκαετιών έχασε τΟ ΣΤΌΧΟ και την ουσιαστική σχέση των μελών της. Μία μάνα που βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ πως θα διαφυλάξει την εικόνα της τέλειας,της ωραίας,της sexy,της επιτυχημένης.Ένας άνδρας, απόλυτος κυνηγός του χρήματος και της καταξίωσης μέσα από την ύλη. Και οι δύο με μια φωνή πάνω από τα παιδιά.Όλα αυτά μέσα σε μία απόλυτα ανταγωνιστική κονωνία, μακριά από την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή,μακριά από το ευχάριστο ταξίδι της γνώσης και ακόμη πιο μακριά από τη ζωογόνο φύση. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ η εικονική πραγματικότητα #0002

 •  

  100% υπεύθυνοι οι γονείς.

  Οι οποίοι, με την αδυναμία τους να επιμορφωθούν στις νέες τεχνολογίες, άφησαν τα παιδιά τους ακάλυπτα στους κινδύνους, ενώ παράλληλα τα ίδια τα παιδιά είναι ψηφιακώς αναλφάβητα, γνωρίζοντας μόνο όσα μαθαίνουν τελείως παπαγαλία από τις διαφημίσεις. 9 στους 10 γονείς δεν ξέρουν ούτε πως λειτουργεί το internet, ούτε πώς να προφυλάξουν τα ίδια τους τα παιδιά. Και τώρα κλαίμε, ώς συνήθως κατόπιν εορτής. #0004

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Αυτή είναι η λογική της "ευθυνοριξίας". Για οτιδήποτε φαινόμενο συμβαίνει κάποιος πρέπει να το πάρει όλο επ' ώμου. Με αυτή τη λογική οι γονείς είναι 100% υπεύθυνοι για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους. Δεν τους δίνεις και άλλη επιλογή. Ντουφέκισμα στα 3 μέτρα θα είναι η λύτρωση. Ελπίζω η δική σου σταδιοδρομία ως γονέας να είναι η μεγάλη εξαίρεση. #0003

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Θέματα: