Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

VDSL μπορεί να σημαίνει μείωση της ποιότητας του ADSL

Ξέρατε ότι με την διείσδυση της τεχνολογίας VDSL2 θα μπορούσε να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών πρόσβασης ADSL που παρέχονται στον τελικό χρήστη; Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε «τροχονόμο» που θα επιχειρεί να ελαχιστοποιεί, με την προσδοκία να εξαλείφει, το φαινόμενο των παρεμβολών των σημάτων ADSL και VDSL.

Ξέρατε ότι με την διείσδυση της τεχνολογίας VDSL2 θα μπορούσε να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών πρόσβασης ADSL που παρέχονται στον τελικό χρήστη; Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε «τροχονόμο» που θα επιχειρεί να ελαχιστοποιεί, με την προσδοκία να εξαλείφει, το φαινόμενο των παρεμβολών των σημάτων ADSL και VDSL.

Από τον Δεκέμβριο του 2011, όλοι στην Ελλάδα αρχίσαμε να μετράμε μήνες για την πολυπόθητη διάθεση υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης με ονομαστικές ταχύτητες που ξεπερνούν το άνω φράγμα των 24Mbps. Τότε ήταν που, η αρμόδια Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα, η ΕΕΤΤ είχε εγκρίνει τις τιμές του ΟΤΕ για τη διάθεση υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω VDSL. Το αργότερο εντός έξι μηνών από τότε (το αργότερο τον Μάιο του 2012) θα κυκλοφορούν προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω δικτύου VDSL, με ταχύτητες μέχρι 50Mbps/5Mbps.

Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, όμως δεν έγινε και υπήρχε λόγος, σύμφωνα με την Επιτροπή (η οποία είναι αρμόδια και για θέματα υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά). Στις 22 Μαρτίου 2011, η ανεξάρτητη Αρχή είχε επιβάλλει προσωρινά μέτρα σχετικά με τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ (VDSL), επικαλούμενη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΟΤΕ ήθελε από τότε να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δικτύου πρόσβασης, στο οποίο έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί οπτική ίνα μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή (FTTN/VDSL).

H ΕΕΤΤ εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειωθεί η ποιότητα ADSL από τη διείσδυση του VDSL

Σύμφωνα με την Απόφαση Προσωρινών Μέτρων της ΕΕΤΤ, είχαν επιβληθεί στην ΟΤΕ ΑΕ διάφορες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση λήψης μέτρων για τον περιορισμό των παρεμβολών λόγω λειτουργίας xDSL συστημάτων του ΟΤΕ με χρήση οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα.

Η Εθνική Επιτροπή έκρινε αναγκαία την υποχρέωση αυτή «για να προστατευθούν οι τελικοί χρήστες, πελάτες του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων, από τυχόν παρεμβολές σε επίπεδο φάσματος τοπικού βρόχου, που θα είχαν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών».

Παρεμβολές, ποιες παρεμβολές;

Με αφορμή τις ανακοινώσεις αυτές, το tech.in.gr αναζήτησε απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή και πράγματι, λίγο πριν το θέμα διευθετηθεί, λάβαμε την επίσημη απάντηση:

«Ο σημαντικότερος παράγοντας, ο οποίος οδήγησε στην ραγδαία ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας την τελευταία δεκαετία, ήταν η σημαντική τεχνολογική εξέλιξη και η ευρεία αποδοχή των συστημάτων τεχνολογίας xDSL. Η οικογένεια των συστημάτων xDSL, (όπως ενδεικτικά SDSL, ADSL, VDSL κ.λπ.) αποτέλεσε τη βασική τεχνολογία για την υλοποίηση της υπηρεσίας ευρυζωνικής πρόσβασης σε τελικούς χρήστες.

Όμως, η επέκταση της διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών xDSL στο δίκτυο πρόσβασης ανέδειξε έναν σημαντικό παράγοντα μείωσης της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

  • Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται παρεμβολή και αποτελεί ένα αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση κατά τη μετάδοση των xDSL σημάτων μέσω των διαφόρων ζευγών στο ίδιο καλώδιο.

Συγκεκριμένα, η παρεμβολή (διαφωνία, crosstalk) αναφέρεται στην ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή μεταξύ υψίσυχνων σημάτων που μεταδίδονται σε γειτονικά ζεύγη. Οφείλεται στη σύζευξη των πεδίων που προκαλούνται περί τα αντίστοιχα ζεύγη συνεστραμμένων αγωγών και εξαρτάται από το μήκος κατά το οποίο συνταξιδεύουν τα αμοιβαία παρεμβάλλοντα σήματα, καθώς και τη συχνότητα.

Η επίδραση του φαινομένου στην ποιότητα της υπηρεσίας πρόσβασης εξαρτάται από το βαθμό φασματικής επικάλυψης, καθώς και από την ισχύ έγχυσης των διαφόρων τύπων τεχνολογίας xDSL που συνυπάρχουν στα διάφορα σημεία ενός δικτύου πρόσβασης.

  • Τα προβλήματα φασματικής ασυμβατότητας και η συνεπακόλουθη μείωση της ποιότητας υπηρεσιών πρόσβασης που παρέχεται στον τελικό χρήστη αναμένεται να ενταθούν με τη διείσδυση της τεχνολογίας VDSL2.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024