Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το VDSL θα μας οδηγήσει στο «παρωχημένο» μοντέλο των δύο παρόχων

Το VDSL θα μας οδηγήσει στο «παρωχημένο» μοντέλο των δύο παρόχων

Forthnet, hellas online, ON Telecoms και Wind Hellas επιχειρηματολογούν υπέρ της δυνατότητας παροχής πολλαπλών υπηρεσιών από έναν πάροχο μέσω VDSL. Χαρακτηρίζουν «παρωχημένο» το μοντέλο που θέλει κάθε σπίτι να έχει διαφορετικούς παρόχους για τηλεφωνία, Ίντερνετ, IPTV και λοιπά και ζητούν από την ΕΕΤΤ να εξετάσει τη δική τους εναλλακτική πρόταση, την οποία χαρακτηρίζουν «βιώσιμη και αποτελεσματική»

Οι Forthnet, Hellas Online, On Telecoms και WIND Ελλάς θεωρούν ότι οπωσδήποτε πριν την διάθεση των υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (Χ.Ε.Π.) μέσω δικτύου VDSL θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες, επείγουσες συμπληρωματικές ρυθμιστικές ενέργειες, που θα διασαφηνίζουν και εξειδικεύουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη δύο επισημάνσεις.

Με τη δεύτερη επισήμανσή τους, αναφέρονται στις «Εμπορικές προϋποθέσεις για την Παροχή ευρυζωνικών Υπηρεσιών μέσω VDSL». Forthnet, hellas online, ON Telecoms και Wind Hellas επιχειρηματολογούν υπέρ της δυνατότητας παροχής πολλαπλών υπηρεσιών από έναν πάροχο. Χαρακτηρίζουν «παρωχημένο» το μοντέλο που θέλει κάθε σπίτι να έχει δύο παρόχους.

Καταλήγουν δε, λέγοντας ότι έχουν προτείνει στην εθνική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες στην χώρα μας, μια «βιώσιμη, αποτελεσματική» εναλλακτική για την παροχή χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω VDSL.

Διαβάστε τα επιχειρήματά τους:

Εμπορικές προϋποθέσεις για την Παροχή ευρυζωνικών Υπηρεσιών μέσω VDSL

«Από τα εμπορικά δεδομένα της αγοράς αποδεικνύεται ότι η παροχή ευρυζωνικών Υπηρεσιών μέσω της υφιστάμενης Χ.Ε.Π εμφανίζεται να έχει μειωμένη απήχηση στους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα διαρκώς συρρικνούμενης δυναμικής. Αντίθετα εντυπωσιακή είναι η πορεία της παροχής υπηρεσιών μέσω LLU η οποία αποτελεί το βασικό εργαλείο αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης στην χώρα μας.


Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα, είναι γνωστοί, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι δύο:

  • Η δυνατότητα παροχής πολλαπλών υπηρεσιών – 2-3Play- από έναν πάροχο – One Stop Shop – δίνοντας την ευκαιρία στους τελικούς καταναλωτές να επιλέγουν τον πάροχο της αρεσκείας τους για όλες τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες, ελαχιστοποιώντας την πολυπλοκότητα και την διαχείριση αυτών. (Ένα μηνιαίο πάγιο, μια εξυπηρέτηση πελατών, μία τεχνική υποστήριξη, κ.λπ.)
  • Η δυνατότητα παροχής διαφοροποιημένων υπηρεσιών από τους Παρόχους μέσω της αποδεσμοποίησης του Τοπικού Βρόχου που εδράζεται στην πλήρη διαχείριση των τεχνικών και εμπορικών παραμέτρων των υπηρεσιών τους από τους ίδιους, καθορίζοντας εντέλει το τελικό επίπεδο ποιότητας ή διαφοροποίησης τους.

Αν η εισαγωγή των υπηρεσιών Χ.Ε.Π μέσω VDSL γίνει υπό τις υφιστάμενες προϋποθέσεις παροχής χονδρικής, είναι αυταπόδεικτο ότι η αποτελεσματικότητα τους όχι μόνο θα είναι περιορισμένη, αλλά θα δυσχεράνει τους καταναλωτές περαιτέρω, καθώς θα οδηγήσει την αγορά πίσω στο παρωχημένο μοντέλο των «δύο παρόχων» – ένας για υπηρεσίες φωνής και ένας για ευρυζωνικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας αυτομάτως πολλαπλούς λογαριασμούς, πολλαπλά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ.

Διαμορφώνονται δηλαδή καταστάσεις που τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελούν μόνο μακρινή, όχι ευχάριστη ανάμνηση για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών μέσω Χ.Ε.Π εν τη απουσία QoS θα είναι μηδενική, όπως αποδείξαμε παραπάνω.

Με λίγα λόγια η κατάσταση στην αγορά θα προσομοιάζει με αυτήν προ της εισαγωγής του LLU, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρυζωνική διείσδυση, την ανάπτυξη των υπηρεσιών, την ψηφιακή ατζέντα της χώρας μας, αλλά κυρίως για τις επιλογές των καταναλωτών.

Είναι επίσης περιττό να αναφερθούμε στην ζημία που θα υποστούν όλοι οι ευρυζωνικοί πάροχοι οι οποίοι έχοντας επενδύσει πρόσφατα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρυζωνικές υποδομές θα δουν σε συντομότατο χρονικό διάστημα τις υποδομές τους να απαξιώνονται, την προσέλκυση πελατών να στραγγίζεται (καθώς οι δύο προαναφερθέντες λόγοι ανάπτυξης δεν θα υφίστανται) και τελικά το ανταγωνιστικό πρόσωπο της αγοράς να αντικαθίσταται από το προοίμιο μιας νέας μονοπωλιακής πρακτικής με σαφώς μικρότερη εμπορική δυναμική.

Για όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη εξέτασης μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής εναλλακτικής η οποία και έχει προταθεί στην ΕΕΤΤ από όλους εμάς, για την παροχή χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω VDSL.

Η πρόταση αυτή βασίζεται σε ρεαλιστική τεχνική υλοποίηση, μπορεί να προδιαγραφεί ρυθμιστικά ενώ συγκεντρώνει όλα τα βασικά πλεονεκτήματα εμπορικής επιτυχίας της υπηρεσίας στην αγορά.

Οι Forthnet, Hellas Online, On Telecoms και WIND Ελλάς πιστεύουν ότι η από κοινού διαμόρφωση, έγκαιρα της ορθής και εύρυθμης εισαγωγής των υπηρεσιών VDSL στην Ελληνική αγορά θα αποτελέσει περαιτέρω μοχλό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και θα προωθήσει άμεσα τους στόχους της Ελληνικής Ψηφιακής Ατζέντας.»

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024