Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Jailbreak iOS 5.0.1: Δραπετεύοντας από τα δεσμά της Apple

Jailbreak iOS 5.0.1: Δραπετεύοντας από τα δεσμά της Apple

Η πολύμηνη περιπέτεια μιας ετερόκλητης ομάδας χάκερ έφτασε στο τέλος της το τελευταίο δεκαήμερο του 2012. Από τις 20 Ιανουαρίου 2012, οι κάτοχοι iPhone 4S και iPad 2 με την νεότερη έκδοση του iOS 5 (5.0.1) μπορούν να απαλλαγούν από τα δεσμά του AppStore της Apple και να ανοίξουν τα φτερά τους για αλλού. Δείτε τι έγραψαν σχετικά οι πρωταγωνιστές της νεότερης επιχείρησης Jailbreak στο iOS 5.0.1 (και μάλιστα untethered jailbreak)

Επί 10 μήνες σχεδιάζουν πως θα μπορούν να «δραπετεύουν» εκατομμύρια χρήστες του iPhone 4S και του iPad 2 από τα δεσμά του AppStore και του ελέγχου των διαθέσιμων app από την Apple. Ήθελαν μάλιστα να το επιτύχουν, χωρίς να χρειάζεται σύνδεση της συσκευής με υπολογιστή σε κάθε επανεκκίνηση (untethered jailbreak).

Για αυτό πέρασαν μέρες και νύχτες δεμένοι στις περιστρεφόμενες καρέκλες τους, αυτοί που αυτοαποκαλούνται ειρωνικά Dream Team, όχι για να ευλογήσουν τα γένια τους, αλλά για να δηλώσουν ότι τόσο καιρό δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να ονειρεύονται ξύπνιοι ότι θα τα καταφέρουν.

Και τα κατάφεραν. Στις 20 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσαν με ενθουσιώδη blog post ότι τα κατάφεραν.

Ο @pod2g, ο ίδιος χάκερ που έφτιαξε το jailbreak του iOS 5 σε συσκευές με επεξεργαστή Α4, μέλη του iPhone Dev Team και του Chronic Dev Team.


Your Wait is (Finally) Over

Για να τα καταφέρουν, οι συνεργαζόμενοι, αν και ετερόκλητοι, χάκερ αξιοποίησαν μια νέα μέθοδο: τις αναφορές για τα crash, που τους απέστελναν απλόχερα εκατομμύρια χρήστες των νεότερων συσκευών της Apple με τον (αποδεδειγμένο «σκληρό») επεξεργαστή Α5. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που κλήθηκαν «να πάρουν τα όπλα», οι χρήστες έστειλαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια crash report στους αφοσιωμένους developer στο untethered jailbreak του iOS 5.0.1 (της ενημέρωσης που θα επέλυε το πρόβλημα με το στράγγισμα της μπαταρίας).

Τα μέλη της Dream Team οι posixninja, pod2g καιnikias αλλά και ένας θρύλος ο planetbeing. Ο τελευταίος είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο χάκερ του iOS, ο προγραμματιστής που μετέφερε αμφότερα τα «αιρετικά» λειτουργικά συστήματα Linux και Android στο iPhone.


Τι σημαίνει όμως jailbreak;

Ο όρος jailbreak ανήκει στην αργκό των προγραμματιστών-χάκερ που πειραματίζονται, σε μια έντονη προσπάθεια να ξεπεράσουν οποιαδήποτε εμπόδια εμφανίζονται μπροστά τους, ως προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο λογισμικό. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει κανείς να αποκτήσει δικαιώματα superuser στο λειτουργικό, όταν έχει περιορισμένα δικαιώματα χρήστη, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή.

Στην περίπτωση του iOS 5.0.1, η σκληρή δουλειά είχε ένα στόχο. Να επιτρέψει την εγκατάσταση στο Cydia, το εναλλακτικό, αιρετικό, AppStore όπου βρίσκει κανείς app, hack και tips για να αξιοποιήσει με όποιο τρόπο θέλει iPhone 4S και iPad 2, παρά το γεγονός ότι, οτιδήποτε βρίσκεται εκεί δεν υπάρχει στο επίσημο AppStore και δεν φέρει την έγκριση της Apple. Είναι δε κοινό μυστικό, ότι με το jailbreak αποκτά κανείς πρόσβαση και σε πειρατικό λογισμικό.

Το jailbreak χαρακτηρίζεται πολυπόθητο ακόμα κι αν η Absinthe 5, ή οποιοδήποτε άλλο jailbreak μπορεί να καταστήσει iPhone και iPad τουλάχιστον προβληματικό. Ο χρήστης μπορεί να έχει τη δυνατότητα κάνει ένα βήμα πίσω και να βάλει πάλι «πίσω στο κελί» τη συσκευή του, αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024