Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει σε εκείνους που φτιάχνουν τα iPhone και τα iPad;

Τι συμβαίνει σε εκείνους που φτιάχνουν τα iPhone και τα iPad;

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple στην Κίνα έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Το 2010 13 άνθρωποι αυτοκτόνησαν, τρεις ακόμη σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε εκρήξεις από την ανάφλεξη σκόνης αλουμινίου από το γυάλισμα του iPad. Τώρα, η Apple αποδέχτηκε τη μεσολάβηση ανεξάρτητου φορέα που θα εξετάσει τις συνθήκες εργασίας, εντούτοις το China Labour Watch κατηγορούν την Apple ότι αντιμετωπίζει το θέμα ως πρόβλημα PR.

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple στην Κίνα έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Το 2010 13 άνθρωποι αυτοκτόνησαν, τρεις ακόμη σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε εκρήξεις από την ανάφλεξη σκόνης αλουμινίου από το γυάλισμα του iPad. Τώρα, η Apple αποδέχτηκε τη μεσολάβηση ανεξάρτητου φορέα, της Ένωσης για Δίκαιη Εργασία που θα εξετάσει τις συνθήκες εργασίας, εντούτοις το China Labour Watch κατηγορεί την Apple ότι αντιμετωπίζει το θέμα ως πρόβλημα PR και όχι επί της ουσίας.

Η ουσία, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που πιέζει τις πολυεθνικές εταιρείες να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Κίνας, είναι ότι η ίδια η Apple θα πρέπει να μοιραστεί μεγαλύτερο μερίδιο από τα αστρονομικά της κέρδη με τους εργαζόμενους.

Σε επιστολή που έχει απευθύνει το China Labour Watch προσωπικά στον Τιμ Κουκ, διάδοχο του Στήβ Τζομπς στη θέση του CEO, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα καθαρά έσοδα 13,06 δισεκατομμυρίων που αποκομίζει η Apple μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο ισοδυναμεί με τους μισθούς 11 ετών 300 χιλιάδων εργαζόμενων στην γραμμή παραγωγή της Foxconn -έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Apple στην Κίνα». Στην ίδια επιστολή μάλιστα προκαλούν τον νέο CEO κάνοντας τον ίδιο υπολογισμό με τα δικά του ετήσια έσοδα από την Apple: με αυτά, «θα μπορούσαν να πληρωθούν και οι 300.000 εργαζόμενοι για ένα τρίμηνο», τονίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν 240 ώρες το μήνα ή και περισσότερες, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς απαιτείται να στέκονται όλη μέρα χωρίς διακοπή για ξεκούραση. Σε ότι αφορά την ανάθεση στην Fair Labour Association του ελέγχου των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια της Κίνα, ο επικεφαλής του China Labour Watch, Li Qiang απαντά ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και το θέμα τώρα είναι τι θα κάνει η Apple για να το αντιμετωπίσει, καθώς είναι η ίδια που φέρει την τελική ευθύνη για τους εργαζόμενους και όχι τα εργοστάσια.

Ο ανεξάρτητος ελεγκτής, η Fair Labour Association ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου την επιθεώρηση στο εργοστάσιο της Foxconn κοντά στην πόλη Shenzhen, εκεί όπου κατασκευάζονται τα iPad, εκεί όπου αυτοκτόνησαν ή επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν 13 άνθρωποι. Θα ακολουθήσει το εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Chengdu. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνομιλία της FLA με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια αναμένονται τον Μάρτιο, όπως και το iPad 3.

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024