Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως το Google μπορεί να ξέρει τα πάντα για το iPhone σας

Πως το Google μπορεί να ξέρει τα πάντα για το iPhone σας

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών iPhone περιγράφει βήμα προς βήμα πανεπιστημιακή μελέτη που επανήλθε στο προσκήνιο μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι υπάρχει διαρροή επαφών από iPhone.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών iPhone περιγράφει βήμα προς βήμα πανεπιστημιακή μελέτη με τίτλο PiOS: Detecting Privacy Leaks in iOS Applications, η οποία επανήλθε στο προσκήνιο μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι υπάρχει διαρροή επαφών από iPhone.

  • Οι μελετητές διαπιστώνουν ότι σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των δωρεάν app που διατίθενται για τις συσκευές της Apple «καλούν» το ίδιο δίκτυο που σερβίρει διαφημίσεις. Αυτό το δίκτυο μπορεί να γνωρίζει ποιες app βρίσκονται στην ίδια συσκευή, δεν γνωρίζει όμως το ονοματεπώνυμο του χρήστη. Κάπου εδώ, ανεβαίνει στη σκηνή η Google, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το εν λόγω κανάλι διαφημίσεων από τα τέλη του 2009.

Ο λόγος για το AdMob, στο οποίο απευθύνεται το 82% των app για iOS για να τους σερβίρει διαφημίσεις. Κατά την σύνδεση, η συσκευή iOS, για παράδειγμα, το iPhone μεταδίδει το μοναδικό αναγνωριστικό του (DeviceID) και το μοναδικό αναγνωριστικό του app. Αφού η πλειονότητα των app καλούν το AdMob, το κανάλι διαφημίσεων μπορεί να γνωρίζει ποιες αιτήσεις διαφημιστικής προβολής app προέρχονται από το ίδιο iPhone, άρα ποια app βρίσκονται στο ίδιο iPhone. Καλά μέχρι εδώ.

Οι μελετητές αναφέρουν όμως ότι, το κανάλι AdMob εξαγοράστηκε από την Google στα τέλη του 2009, γεγονός που καθιστά εφικτή την αποκάλυψη της ταυτότητας του χρήστη, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν πολιτικές που την απαγορεύουν ή όχι. Έτσι, εξηγούν ότι εάν ο ίδιος χρήστης μπαίνει στο λογαριασμό του στο Google (π.χ. για να δει τα e-mail στο Gmail του) από το iPhone, η Google γνωρίζει πλέον ότι ο χρήστης που συνδέεται με τον συγκεκριμένο Λογαριασμό Google (και πολύ πιθανά πραγματικό ονοματεπώνυμο, σύμφωνα με τους κανόνες του Google+ και την ενιαία πολιτική απορρήτου που θέτει η Google σε ισχύ την 1η Μαρτίου εκτός απροόπτου) χρησιμοποιεί τη συσκευή με το συγκεκριμένο DeviceID (το οποίο της γνωστοποιεί το δικό της app). Από το AdMob μπορεί να γνωρίζει ποια άλλα app συνδέονται με το συγκεκριμένο αναγνωριστικό συσκευής και μάλιστα με στατιστικά για τη χρήση του καθενός από αυτά. Έτσι, τελικά, η Google μπορεί να γνωρίζει ονοματεπώνυμα χρηστών iPhone, τα app που χρησιμοποιούν και λεπτομέρειες για κάθε ένα από αυτά, υπό μορφή στατιστικών χρήσης. Δείτε τι άλλο γνωρίζει για σας η Google…


Ανάλογες ανησυχίες εγείρονται για άλλες υπηρεσίες, αναφέρουν οι ερευνητές, όπως το Facebook. Εάν ο χρήστης χρησιμοποιεί το app τους από τη συσκευή και αυτό, το μοναδικό αναγνωριστικό της συσκευής, συνδέεται με το προφίλ του μέλους της υπηρεσίας, πολλά στοιχεία για την προσωπική του ζωή αποκτούν ονοματεπώνυμο.

Πάντως, οι Manuel Egele, Christopher Kruegely, Engin Kirdaz, και Giovanni Vignay λένε ότι η Apple θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα: Το αναγνωριστικό που θα φεύγει από κάθε app προς τρίτους θα είναι μοναδικό για κάθε συνδυασμό συσκευής και app, γεγονός που θα καθιστούσε αδύνατο το διαχωρισμό τους σε DeviceID και ID του app-, εκτός βεβαίως εάν ο αλγόριθμος από τον οποίο θα προέκυπτε το νέο αναγνωριστικό γινόταν γνωστός. Έτσι, δεν θα φαινόταν ποια είναι η συσκευή που φέρει περισσότερα από ένα app και δεν θα γινόταν η αναγωγή στο ονοματεπώνυμο του χρήστη.

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024