Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
hackerspace.gr | «Μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, μοιραζόμαστε τις ιδέες μας»

hackerspace.gr | «Μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, μοιραζόμαστε τις ιδέες μας»

Άνθρωποι που συναντιούνται για να δημιουργήσουν με διαφορετικούς τρόπους είναι το κύριο συστατικό των επονομαζόμενων hackerspace ανά τον κόσμο. Στο φυσικό χώρο του ελληνικού hackerspace.gr στην Αθήνα, στην Αμπατιέλου 11 στον Άγιο Ελευθέριο, 22 μόνιμα μέλη κρατούν έναν χώρο που έστησαν και εξόπλισαν μόνοι τους ανοικτό όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και υποδέχονται ομοϊδεάτες -πολλοί γράφουν μόνο κώδικα, άλλοι φτιάχνουν αντικείμενα με εκτυπωτή τρισδιάτων αντικειμένων και κάποιοι σκαλίζουν τον κήπο.

Άνθρωποι που συναντιούνται για να δημιουργήσουν με διαφορετικούς τρόπους είναι το κύριο συστατικό των επονομαζόμενων hackerspace ανά τον κόσμο. Στο φυσικό χώρο του ελληνικού hackerspace.gr στην Αθήνα, στην Αμπατιέλου 11 στον Άγιο Ελευθέριο, 22 μόνιμα μέλη κρατούν έναν χώρο που έστησαν και εξόπλισαν μόνοι τους, ανοικτό όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και υποδέχονται ομοϊδεάτες -πολλοί γράφουν μόνο κώδικα, άλλοι φτιάχνουν αντικείμενα με εκτυπωτή τρισδιάτων αντικειμένων και κάποιοι, απλώς, φροντίζουν τον κήπο, το μεγάλο project των ημερών.

«Όπως μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, μοιραζόμαστε και τις ιδέες μας» είναι το σύνθημα όλων όσοι συγκεντρώνονται στην Αμπατιέλου 11. Και εκεί, κάνουν πράξη αυτό που πρεσβεύουν. Έχουν φτιάξει κρεμάστρες και θήκες από έναν εκτυπωτή 3D, μια ηλεκτρονική κλειδαριά πόρτας, έχουν στήσει ασύρματα δίκτυα με σύνδεση στο Μητροπολητικό Ασύρματο Δίκτυο της Αθήνας, έχουν κόψει τα κάγκελα και έχουν ανοίξει την πρόσβαση στον κήπο.

Ο χώρος αυτού όπως και κάθε άλλου hackerspace, δηλώνουν με κάθε τρόπο, είναι ανοικτός σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε κοινότητα που θέλει να δημιουργήσει και να μάθει, είναι στην ουσία, ένα συνεργατικό εργαστήριο. Αν και είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι έχεις λόγο να πας μόνο εάν γράφεις κώδικα, στο hackerspace.gr δεν συγκεντρώνονται μόνο geek που ασπάζονται την φιλοσοφία του Ρίτσαρντ Στάλμαν. Εκεί, θεωρούν ότι ακόμα και η παρουσία σου στο χώρο μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια να αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσας, να δώσει διέξοδο και ελπίδα. Με το βλέμμα αλλού, επί μήνες στόκαραν, μόνωσαν, έβαψαν, επίπλωσαν, εξόπλισαν και διακόσμησαν 120 τετραγωνικά μέτρα.

Σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο, δηλώνουν αφοσίωση 22 σταθερά μέλη, που είναι προφανές ότι δεν επιδιώκουν την προσωπική αναγνώριση, παρά το γεγονός ότι επενδύουν χρόνο, κόπο και χρήμα για να τον διατηρήσουν ανοικτό και κυρίως, «ελεύθερο, όπως στην ελευθερία». Εξάλλου, αυτό είναι το όραμα και οι αξίες με τις οποίες ταυτίζεται όχι μόνο η ιδρυτική ομάδα αλλά και όλοι όσοι επιλέγουν να συμμετέχουν. Είναι ευγενικοί, σέβονται τους ανθρώπους και το χώρο, μοιράζονται, συναποφασίζουν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλιες (μια στάση που την ονομάζουν Do-ocracy), αυτο-χρηματοδοτούνται και συνεισφέρουν σε άλλα «ανοικτά» έργα με δωρεές.

Δείτε ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι και πότε μπορείτε να πάτε (στην ουσία, οποιοδήποτε απόγευμα, εκτός εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποια προγραμματισμένη εκδήλωση).

Προς το παρόν, δεν έχω πάει στην Αμπατιέλου 11, όπως ίσως όμως καταλάβατε, έχω ενθουσιαστεί από την δράση αυτή και παρακαλώ να θεωρήστε ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπράξει. Όλες οι φωτογραφίες που βλέπετε προέρχονται από το hackerspace.gr και μοιράζονται με άδεια Creative Commons Share Alike.

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024