Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤΕ: «Θέλετε VDSL;»

ΟΤΕ: «Θέλετε VDSL;»

Ο ΟΤΕ απευθύνει κάλεσμα στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την παροχή υπηρεσιών VDSL 30/2,5Mbps ή και 50/5Mbps. Με μια επιστολή στον Τύπο, διαμαρτύρεται για τη στασιμότητα, ανακοινώνει τις περιοχές όπου μπορεί να δοθεί VDSL στους χρήστες και δημοσιεύει τις τιμές στις οποίες θα διαθέσει ο Οργανισμός VDSL από το Μάιο. Τότε, παύει η απαγόρευση να προηγηθεί του ανταγωνισμού, ως ο φορέας με σημαντική ισχύ στην αγορά, αφού οι εναλλακτικοί είχαν έξι μήνες για να δείξουν τις προτάσεις τους.

Ο ΟΤΕ απευθύνει κάλεσμα στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την παροχή υπηρεσιών VDSL 30/2,5Mbps ή και 50/5Mbps. Με μια επιστολή στον Τύπο, διαμαρτύρεται για τη στασιμότητα, ανακοινώνει τις περιοχές όπου μπορεί να δοθεί VDSL στους χρήστες και δημοσιεύει τις τιμές στις οποίες θα διαθέσει ο Οργανισμός VDSL από το Μάιο.

Τότε, παύει η απαγόρευση να προηγηθεί του ανταγωνισμού, ως ο φορέας με σημαντική ισχύ στην αγορά, αφού έως τότε οι εναλλακτικοί θα έχουν έξι μήνες για να δείξουν τις προτάσεις τους.

Είχε προηγηθεί απόφαση της αρμόδιας Αρχής για τις Επικοινωνίες, την ΕΕΤΤ, την 1η Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με την οποία από τότε και για ένα εξάμηνο, ο OTE δεν μπορεί να διαθέσει VDSL στον τελικό χρήστη. Το γεγονός θεωρήθηκε πλεονέκτημα για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Με την ενημερωτική επιστολή της 13ης Μαρτίου, ο ΟΤΕ διαμαρτύρεται επειδή «παρά το γεγονός ότι εδώ και 2,5 χρόνια επενδύει για υπηρεσίες VDSL, του απαγορεύουν τη λιανική διάθεση των υπηρεσιών αυτών στους πολίτες».

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, έχει καλέσει τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για να διαθέσουν VDSL στους τελικούς χρήστες.

Μάλιστα τονίζει ότι με αυτή την επίσημη επιστολή-κάλεσμα, ενημερώνει τους ISP ότι:

  • Υπάρχουν 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το Μάιο 2012 τεχνολογία VDSL από το αστικό κέντρο.
  • Σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη και σε Αμπελόκηπους (Ζωγράφου), Βούλα και Καλαμάκι στην Αττική υπαίθριοι κατανεμητές (KV) έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL.
  • Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου και Σέρρες (Νέο Σούλι) είναι οι περιοχές όπου ο ΟΤΕ προβλέπει ότι θα έχει εγκαταστήσει τεχνολογία VDSL σε υπαίθριους κατανεμητές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι «έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2010 επενδύσεις για να προσφέρει μεγαλύτερες ευρυζωνικές ταχύτητες. Σήμερα, οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες VDSL εκμεταλλευόμενοι τις επενδύσεις του ΟΤΕ, ενώ, 2,5 χρόνια μετά, στον ΟΤΕ δεν έχει ακόμη επιτραπεί να διαθέσει υπηρεσίες VDSL στο καταναλωτικό κοινό».

Ο ΟΤΕ συνεχίζει την ενημέρωση μέσω του Τύπου, αποκαλύπτοντας τις τιμές λιανικής στις οποίες προτίθεται να διαθέσει υπηρεσίες VDSL στην λιανική αγορά, είτε από το αστικό κέντρο είτε από τους υπαίθριους κατανεμητές.

  • Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για τις συνδέσεις VDSL με ονομαστικές ταχύτητες 30Mbps/2,5Mbps είναι 19,90 ευρώ το μήνα και
  • για τις ταχύτερες 50Mbps/5Mbps στα 29,90 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Cyta, η μόνη εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες VDSL από το δικό της δίκτυο, έχει πολύ υψηλότερες τιμές. Το 1play 35Mbps χρεώνεται 34 ευρώ το μήνα και το 1play 50Mbps στα 42 ευρώ το μήνα. Οι τιμές του 2play, όπου φωνή και Ίντερνετ παρέχονται από την ίδια εταιρεία, τη Cyta, η υπηρεσία με VDSL 35Mbps για τους οικιακούς πελάτες είναι 37 ευρώ το μήνα και στο 2play 50Mbps 45 ευρώ το μήνα

Για τις τιμές λιανικής VDSL του ΟΤΕ από τα Αστικά Κέντρα ο ΟΤΕ λέει ότι «αναμένει ακόμη» έγκριση από την ΕΕΤΤ. Σημειώνει δε ότι, στη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στις 13 Φεβρουαρίου 2012, έγινε λόγος, σύμφωνα με τον Τύπο, για «έγκριση των τιμών λιανικής του ΟΤΕ από το Α/Κ εντός των επόμενων εβδομάδων», κάτι που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Τέλος, σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών από υπαίθριους κατανεμητές, σημειώνει ότι ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να περιμένει 6 μήνες από την έγκριση των τιμών χονδρικής πριν διαθέσει υπηρεσίες λιανικής VDSL.

Οι αντιρρήσεις Ελλήνων παρόχων στην πρόταση για το VDSL

Από τις 27 Ιανουαρίου 2012 Forthnet, hellas online, On Telecoms και Wind έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμαστε στα δίκτυα VDSL, μέσω ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, με κοινή επιστολή τους διαμαρτύρονται γιατί «διαπιστώνουν ότι πρακτικά αποκλείεται η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας μέσω ευρυζωνικής πρόσβασης πέραν της «απλής» πρόσβασης στο Ίντερνετ».

Όπως εξηγούν, εάν δεν υπάρχει μέριμνα για μηχανισμό διασφάλισης ποιότητας, δεν θα μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία μέσω VDSL. Κι αυτό καθώς, δεν θα μπορούν να την υποστηρίξουν (να δώσουν προτεραιότητα στη φωνή, ή στην απαιτητική ιντερνετική τηλεόραση με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχονται και υπηρεσίες τηλεφωνίας ή IPTV μέσω VDSL στην απαιτούμενη ποιότητα, χωρίς διακοπές, σπάσιμο της εικόνας κ.λπ.)

Προφανώς, η θλιβερή αυτή ιστορία θα έχει και συνέχεια, όπως έχει και προηγούμενο. Θα επιχειρήσουμε να μάθουμε από την ΕΕΤΤ τι τελικά συμβαίνει με τις προφανείς εκκρεμότητές της απέναντι σε παρόχους και ΟΤΕ, αλλά και τους τελικούς χρήστες που βλέπουν ότι τουλάχιστον θεωρητικά, έστω υπό προϋποθέσεις, αλλά με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να απολαμβάνουν Ίντερνετ με υπεριδιπλάσιες ταχύτητες του παλιού ADSL (αν και η υπόθεση με τα «έως Mbps» μας ταλαιπωρεί ακόμα, απουσία ενός καλού εργαλείου λήψης τεκμηριωμένων επιλογών συνδέσεων και παρόχων).

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024