Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Ericsson Research υφαίνει το Κοινωνικό Ιστό των Πραγμάτων

H Ericsson Research υφαίνει το Κοινωνικό Ιστό των Πραγμάτων

Το τελευταίο δελτίο καιρού προβλέπει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και μάλιστα σύντομα. Το σπίτι πρέπει να είναι ζεστό. Οι δρόμοι θα παγώσουν. Σίγουρα θα καθυστερήσω να φτάσω στο προγραμματισμένο ραντεβού μου, αν δεν φύγω νωρίτερα. Ας ελέγξω τα status update...

Το τελευταίο δελτίο καιρού προβλέπει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και μάλιστα σύντομα. Το σπίτι πρέπει να είναι ζεστό. Οι δρόμοι θα παγώσουν. Σίγουρα θα καθυστερήσω να φτάσω στο προγραμματισμένο ραντεβού μου, αν δεν φύγω νωρίτερα. Απλές, καθημερινές σκέψεις που απαιτούν ανάλογες ενέργειες.

Οι επιστήμονες στα εργαστήρια της Ericsson στην Σουηδία σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν τα δίκτυά τους, αυτά που εξυπηρετούν σήμερα το 40% της κίνησης των φορητών συσκευών ανά τον κόσμο, την αυτοματοποίηση κάποιων ενεργειών. Αρκεί να δικτύωναν, όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα πράγματα μεταξύ τους. Εάν όλα μαζί, σχημάτιζαν ένα κοινωνικό δίκτυο. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το Web of Things, ή μάλλον, το Social Web of Things.

Στην πρώτη του επίδειξη, το User Experience Lab της Ericsson Research έδειξε ένα κοινωνικό δίκτυο που συνέδεε τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού με το σύστημα θέρμανσης, το σύστημα φωτισμού και με το αυτοκίνητό του. Όλα μπορούσαν να αξιοποιούν την πληροφορία που ερχόταν από την μετεωρολογική υπηρεσία. Όταν η τελευταία προέβλεπε -4 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του σπιτιού, το σύστημα θέρμανσης ανέβαζε post για την επικείμενη ενέργεια, δηλαδή την αυτόματη ενεργοποίησή του ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, το ημερολόγιο αναπροσάρμοζε το πρόγραμμα για την επικείμενη αποχώρηση σε ραντεβού, καθώς η ταχύτητα κυκλοφορίας στους δρόμους θα μειωνόταν λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από την παγωνιά και ειδοποιούσε με status update. Όλες οι συνδεδεμένες συσκευές εκτιμούσαν την πληροφορία των άλλων -χωρίς να περιορίζονται σε σύνδεση μία προς μία- και ενεργούσαν ανάλογα.

Στο ίδιο δίκτυο, υπήρχαν Friends, Energy (μια ομάδα από αισθητήρες στο σπίτι που ελέγχουν τον φωτισμό, την θέρμανση, τις οικιακές συσκευές και ό,τι άλλο καταναλώνει ενέργεια), Finance, Health, Events και φυσικά, Help.

Αν όλα είναι συνδεδεμένα, θα μπορούμε καταρχήν να τα αναζητήσουμε, επισημαίνουν στο βίντεο οι επιστήμονες στην Ericsson. Εάν δεν θυμάμαι που πάρκαρα το αυτοκίνητο, θα μπορώ να το εντοπίσω και μάλιστα, με ένα status update:
– «E, αυτοκίνητο! Που είσαι;» και εκείνο, έκπληκτο, θα απαντήσει με απορία
«Είμαι στην παραλιακή, γιατί;»
– «Είσαι κλεμμένο, κάλεσε την αστυνομία!»,
«Τι; Είσαι βέβαιος; Να καλέσω την αστυνομία;;» και με το δικό μου «Yes, Please», θα στείλει ένα tweet @police με την τρέχουσα θέση του και τον αριθμό κυκλοφορίας του και η police θα αποκριθεί άμεσα αποδίδοντας μάλιστα στην υπόθεση αριθμό… πρωτοκόλλου.

Κάπως έτσι φαντάζεται τον δικτυωμένο κόσμο, το Κοινωνικό Δίκτυο των Πραγμάτων, η Ericsson και μιλά για το όραμά της: 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το μοντέλο της κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εφαρμοστεί και στο Ίντερνετ των Πραγμάτων, υποστηρίζει η Ericsson και επιχειρεί μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του σε ένα σύντομο βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην συνέχεια, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι σε κάτι που χτίζεται επίμονα επί χρόνια: το Σπίτι του Μέλλοντος.

Μπορείτε επίσης να δείτε ένα ακόμα βίντεο της Ericsson για το Web of Things

Ακόμα, μπορείτε να δείτε Ρομπότ (LEGO Mindstorms) να ποτίζουν τα λουλούδια όταν απουσιάζετε, ή ρομπότ-σκυλάκια να σας φέρνουν την εφημερίδα…

{{{related}}}

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024