Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πάρτε τα δεδομένα σας από Facebook και Google», λέει ο Πατέρας του WWW

«Πάρτε τα δεδομένα σας από Facebook και Google», λέει ο Πατέρας του WWW

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι μας προτρέπει να απαιτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας από δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και μας θυμίζει πως ότι είναι δημοφιλές σήμερα, αύριο θα ανήκει στο χτες. Ο δημιουργός της HTML στρέφεται επίσης κατά του κλειστού οικοσυστήματος της Αpple και προτείνει ανοικτά Web app.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι σε συνέντευξή του στην βρετανική Guardian κατακεραυνώνει το παράδειγμα του «κλειστού» Facebook και προτρέπει τα μέλη του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης να απαιτήσουν τα δεδομένα τους από όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ή… τουλάχιστον να κάνουν συχνά backup. «Εάν τα εγγόνια σας θέλουν να δουν τις νεανικές σας φωτογραφίες, η δυνατότητά τους να τις δουν θα εξαρτάται από την επιβίωση του [Facebook] ή την «ανοικτότητα» του συστήματος που σας επέτρεψε, ή όχι, να τις μεταφέρετε στο επόμενο κοινωνικό δίκτυο ή στον υπολογιστή σας και μάλιστα σε προτυποποιημένη, και όχι ιδιότυπη, μορφή».

Αυτό που μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ο Σερ Λι είναι ότι, όσο εντυπωσιακοί κι αν είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης κάποιων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, το Facebook, το Google, το Twitter δεν θα υπάρχουν για πάντα (όπως συνέβη πριν την έκρηξη του World Wide Web με το προγενέστερο πρωτόκολλο Gopher, όπως συνέβη με το εξαιρετικά δημοφιλές MySpace πριν την έλευση του Facebook). Aυτό είναι υγιές, σύμφωνα με τον Τιμ Μπέρνερς Λι. Εξάλλου, σήμερα οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερες για την παντοδυναμία των μονοπωλίων απ’ότι στο παρελθόν (όπως συνέβη με το Netscape τρεις δεκαετίες πριν, όπως συνέβη με την Microsoft και άλλα παραδείγματα από την ιστορία της πληροφορικής και των επικοινωνιών).

Το πρόβλημα με τα λεγόμενα social networking «silos» είναι ότι, αυτά έχουν τα δεδομένα και όχι ο υποκείμενος στη συλλογή, δηλαδή εμείς. «Δεν υπάρχουν προγράμματα που μπορώ να τρέξω στον υπολογιστή μου τα οποία θα αξιοποιούν όλα τα δεδομένα που έχω σε ένα ή περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, και στην ατζέντα μου, και στους χάρτες ή στο γκατζετάκι που έχω μαζί μου για να παρακολουθεί την σωματική μου άσκηση», είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Μπέρνερς Λι.

Τα πυρά του «πατέρα του Διαδικτύου» δεν περιορίστηκαν μόνο στο Facebook αλλά έφτασαν και στην Apple. Συγκεκριμένα, ο Μπέρνερς Λι επικρίνει την πολιτική που ακολουθεί η δημιουργός των iPhone και των iPad με τις «κλειστές» ή τις «native» app. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε αυτές τις μικροεφαρμογές παραμένουν εκεί αμπαρωμένα, χωρίς δυνατότητα να αξιοποιηθούν «εκτός των τειχών», εξηγεί ο διάσημος Βρετανός.

Ο Μπέρνερς Λι προτείνει αντ’αυτών των πρακτικών τα ανοικτά Web app. «Κάθε φορά που κάποιος βάζει ένα περιοδικό μέσα σε μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε ειδικά για το iPhone ή το iPad και όχι σε ένα Web app (μια μορφή ανοικτού λογισμικού) πρέπει να γνωρίζουμε ότι χάνεται σημαντική πληροφορία για το κοινό. Δεν μπορώ να παραπέμψω σε αυτό, άρα δεν μπορώ να το κάνω tweet, δεν μπορώ να το συζητήσω, δεν μπορώ να το αγαπήσω, δεν μπορώ να το μισήσω», είπε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος μηχανικός λογισμικού.

«Θα πρέπει να διατηρώ τη δυνατότητα να επιλέγω ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιώ, ποιες συσκευές, ποια εταιρεία μου δίνει πρόσβαση στο Ίντερνετ και κυρίως κάθε μία από τις επιλογές αυτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την άλλη», πρόσθεσε.

Κάθε κλειστό σύστημα λειτουργεί ως φρένο για την καινοτομία, είπε επικρίνοντας τους περιορισμούς και στα σημερινά smartphone. Μου αρέσει, είπε, το γεγονός ότι στον υπολογιστή μου μπορώ να γράψω ή να κατεβάσω ένα πρόγραμμα και να το τρέξω. Αυτό είναι σημαντικό για μένα και το θεωρώ σημαντικό για ολόκληρο το μέλλον του Ίντερνετ, καθώς είναι φανερό ότι μια κλειστή πλατφόρμα φρενάρει την καινοτομία.

Πάντως, το Google σας επιτρέπει να κατεβάσετε τα δεδομένα σας (με την υπηρεσία Google Takeout) και το Facebook θα σας τα στείλει αν τα ζητήσετε (έστω και με καθυστέρηση). Επίσης, μπορείτε να τηρήσετε αντίγραφα από όλα όσα έχετε στο Facebook. Δείτε πώς να πάρετε αντίγραφα από το Facebook στο tech.in.gr:

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του προφίλ σας στο Facebook στον υπολογιστή σας, πριν ξεκινήσετε την αποτοξίνωση των 14 ημερών, εντούτοις πρέπει να ξέρετε τι θα περιέχει αυτό το zip και κυρίως, τι όχι.

Μπορείτε να κατεβάσετε από το Facebook πολλά από όσα έχετε ανεβάσει ή κάνει εκεί. Με το κατέβασμα από το Facebook, δεν τα διαγράφετε, αλλά αποκτάτε ένα καλό αντίγραφο στον υπολογιστή σας προς πάσα χρήση. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία που σας αφορούν αλλά δεν θα υπάρχουν στο αντίγραφο του λογαριασμού σας στο Facebook.

Στο Dashboard παραπέμπει η Google όλους όσους ανησυχούν για το εύρος των προσωπικών τους δεδομένων και την επεξεργασία που θα υποστούν μετά την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής απορρήτου για το σύνολο των υπηρεσιών της. Δείτε που θα βρείτε τι ξέρει η Google για εσάς και παίξτε με τις ρυθμίσεις, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιούνται προσωπικά σας δεδομένα για το σερβίρισμα διαφημίσεων από την Google και συνεργαζόμενους δικτυακούς τόπους.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024