Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace: «Καθαρίστε το cloud από τον άνθρακα»

Greenpeace: «Καθαρίστε το cloud από τον άνθρακα»

H Greenpeace καλεί τους λάτρεις της Apple να απαιτήσουν «να καθαρίσει το iCloud από τον άνθρακα». Με ένα κοινό μήνυμα, οι χρήστες της υπηρεσίας με την οποία αποθηκεύουν και μοιράζονται φωτογραφίες, μουσική και έγγραφα, προτρέπουν τους επικεφαλής, όχι μόνο της Apple, αλλά και της Microsoft και της Amazon, να σταματήσουν να τροφοδοτούν με «βρόμικη» ενέργεια τους διακομιστές που τους εξυπηρετούν.

H Greenpeace καλεί τους λάτρεις της Apple να απαιτήσουν «να καθαρίσει το iCloud από τον άνθρακα». Με ένα κοινό μήνυμα, οι χρήστες της περίφημης υπηρεσίας που μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας από παντού τις φωτογραφίες και τη μουσική μας, προτρέπουν τους επικεφαλής, όχι μόνο της Apple, αλλά και της Microsoft και της Amazon, να σταματήσουν να τροφοδοτούν με «βρόμικη» ενέργεια τους διακομιστές που τους εξυπηρετούν. Κουκ, Μπάλμερ και Μπέζος καλούνται να σταματήσουν να συντηρούν την εξόρυξη και καύση άνθρακα και να επιλέξουν την «καθαρή» αιολική, ή ηλιακή ενέργεια.

Δείτε εικόνες από τη διαμαρτυρία ακτιβιστών της Greenpeace στο κτίριο της Μicrosoft στην Κωνσταντινούπολη και στο κτίριο της Apple στην Ιρλανδία.

Σε μελέτη που εξέδωσε η Greenpeace υπό τον τίτλο «How Clean is your Cloud?» εξετάζει τις πηγές ενέργειας που τροφοδοτούν 80 κέντρα δεδομένων 14 επιχειρήσεων: Google, Yahoo και Facebook έχουν κάνει θετικά βήματα στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια. Αντίθετα, Apple, Amazon και Microsoft υπολείπονται της προσπάθειας, αφού, όπως υποστηρίζει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, επιλέγουν παραδοσιακές πηγές όπως ο καύση του άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια. Η Greenpeace πιστεύει ότι οι χρήστες των υπηρεσιών των τριών αυτών εταιρειών ενδιαφέρονται για την επιλογή αυτή και υποστηρίζει ότι θα αντιδράσουν.

Δείτε βίντεο από τις δράσεις της Greenpeace μέσα και έξω από τα καταστήματα της Apple ανά τον κόσμο, καθώς και βίντεο που δεν αστειεύονται, με όχημα το χιούμορ

Από την μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτεται μια άλλη όψη του cloud: όσο αυξάνεται η χρήση του για να αποθηκεύουμε και να μοιραζόμαστε φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα, οι επιχειρήσεις που μας παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες καλούνται να χτίσουν περισσότερα κέντρα δεδομένων. Κτίρια τόσο μεγάλα που καθίστανται ορατά από το διάστημα, που φιλοξενούν χιλιάδες υπολογιστές και καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και «κάποια χρειάζονται τόση, όσο 250 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, εάν τα κέντρα δεδομένων ήταν χώρα, οι ανάγκες της σε ηλεκτρισμό θα την έφερναν 5η στην παγκόσμια κατάταξη -και οι απαιτήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν μέσα στα 8 επόμενα χρόνια, ως το 2020.

Google, Yahoo και Facebook εμφανίζονται να απαιτούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (μάλιστα το Facebook έχει αναλάβει ευρύτερη πρωτοβουλία που ονομάζεται OpenCompute). Αντίθετα, Apple, Microsoft και Amazon, καταγγέλλει η Greenpeace, δεν έχουν επενδύσει στην πράσινη ενέργεια. Έτσι, απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα στους λάτρεις της τεχνολογίας τους, ώστε να αποσταλούν 100.000 μηνύματα διαμαρτυρίας.

Με την προτροπή «Καθαρίστε το cloud από τον άνθρακα», οι ακτιβιστές για το περιβάλλον εξηγούν ότι, «τα τεράστια κέντρα δεδομένων που αποθηκεύουν και στέλνουν τις φωτογραφίες, τα emails, τα τραγούδια και τα βίντεο που απολαμβάνουμε κάθε μέρα στο «σύννεφο» του διαδικτύου (cloud), απαιτούν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Καθημερινά, εκατομμύρια τόνοι ρύπων που προκαλούν χρόνιες ασθένειες και θανάτους, και καταστρέφουν το κλίμα του πλανήτη, εκλύονται στην ατμόσφαιρα προκειμένου να λειτουργήσει το Internet.

Αλλά υπάρχει ελπίδα! Οι εταιρείες – κολοσσοί με ηγετικό ρόλο στο cloud, μπορούν να επιλέξουν την απεξάρτηση από την καύση άνθρακα για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Γίνε ένας από τους 100.000 ανθρώπους που θα στείλουν email διαμαρτυρίας στους επικεφαλής της Microsoft, της Amazon και της Apple, μέσα στις επόμενες 48 ώρες!»

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024