Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έξυπνο και Πράσινο» 4πύρηνο τσιπ στο Samsung Galaxy S III

«Έξυπνο και Πράσινο» 4πύρηνο τσιπ στο Samsung Galaxy S III

EXYpnos και prasiNOS είναι ο τετραπύρηνος επεξεργαστής που κατασκεύασε η Samsung για smartphone και tablet. Ο Exynos 4 Quad 1,4GHz θα κάνει την επίσημη πρώτη εμφάνισή του στις 3 Μαϊου, με την ανακοίνωση του επόμενου Samsung Galaxy, γνωστό μέχρι σήμερα ως Samsung Galaxy S III.

EXYpnos και prasiNOS είναι ο τετραπύρηνος επεξεργαστής που κατασκεύασε η Samsung για smartphone και tablet. Ο Exynos 4 Quad 1,4GHz θα κάνει την επίσημη πρώτη εμφάνισή του στις 3 Μαϊου, με την ανακοίνωση του επόμενου Samsung Galaxy, γνωστό μέχρι σήμερα ως Samsung Galaxy S III.

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε τον πρώτο τετραπύρηνο επεξεργαστή βασισμένο στην τεχνολογία High-K Metal Gate, μια τεχνολογία με την οποία το βασικό δομικό στοιχείο του επεξεργαστή (οι πύλες-διακόπτες ή τρανζίστορ) μειώνει σημαντικά τη διαρροή ρεύματος και ως εκ τούτου την κατανάλωση. Μάλιστα, η Samsung υποστηρίζει ότι όντας στα 32nm, o Exynos 4 Quad διπλασιάζει την επεξεργαστική ισχύ και παράλληλα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% σε σχέση με τον προγενέστερο διπύρηνο Exynos 4 Dual που κατασκευάζεται στην κλίμακα των 45nm.

Πρώτο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι η επιδόσεις κατά το λεγόμενο multitasking, όταν δηλαδή το τσιπ καλείται να εκτελέσει την ίδια στιγμή περισσότερα από ένα app σε smartphone ή tablet.

Η συνύπαρξη τεσσάρων πυρήνων στο ίδιο τσιπ θεωρείται ότι βελτιώνει τις επιδόσεις, αφού εκτελούνται περισσότερες διεργασίες σε μικρότερο χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα ένας πυρήνας μπορεί να αναλάβει την αναπαραγωγή βίντεο που έρχεται με τεχνολογία ροής (streaming video), ένας άλλος να ενημερώνει μικροεφαρμογές στο παρασκήνιο, ο τρίτος να φέρνει ιστοσελίδες και ο τέταρτος να τρέχει ένα antivirus, όλα ταυτόχρονα.

Όμως, εκεί όπου ο τετραπύρηνος Exynos 4 Quad αναμένεται να δείξει τις δυνατότητές του είναι η εκτέλεση εφαρμογών που θεωρούνται εξαιρετικά απαιτητικές, όπως η εκτέλεση παιχνιδιών 3D, η επεξεργασία βίντεο και η προσομοίωση. Ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους τέσσερις πυρήνες και η επεξεργασία εκτελείται παράλληλα.

Η Samsung αποδίδει στην κλίμακα ολοκλήρωσης των 32nm των τρανζίστορ του Exynos 4 Quad τον διπλασιασμό των επιδόσεων σε σχέση με τον Exynos 4 Dual (45nm) και στο συστατικό τους, την μειωμένη κατά 20% κατανάλωση. Επιπλέον, έχει προσθέσει την δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης καθώς και την αυξομείωση της τάσης και της συχνότητας λειτουργίας κάθε πυρήνα. Αυτά οδηγούν σε δραστική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, όταν αλλάζει δυναμικά ο φόρτος εργασίας.

Οι διαστάσεις του τσιπ παραμένουν ίδιες (12 x 12 x 1,37 χιλιοστά) και μπορούν να αντικαταστήσουν τους Exynos 4 Dual ανέξοδα για τους κατασκευαστές συσκευών.

Επιπλέον, ο νέος επεξεργαστής μπορεί να οδηγήσει οθόνες με ανάλυση έως και 1366×768 και φέρει μηχανή κωδικοποίησης βίντεο με ρυθμό 30 καρέ το δευτερόλεπτο, ώστε να γράφει και να αναπαράγει βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια 1080p, έχει επεξεργαστή για την υποστήριξη της κάμερας και interface HDMI 1.4 για την μεταφορά φωτογραφιών και βίντεο χωρίς απώλεια της ποιότητας.

Ο Exynos 4 Quad θα κάνει το ντεμπούτο του στο γνωστό ως Samsung Galaxy S ΙΙΙ (για το οποίο ξέρουμε ήδη επίσης ότι θα έχει οθόνη 4,6 ιντσών, κάμερα 8Mpixel και υποστήριξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (τεχνολογίας LTE), όπου υπάρχουν). Δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτό, καθώς με την ανακοίνωση του Exynos 4 Quad η Samsung τον προτείνει και σε άλλους κατασκευαστές όχι μόνο smartphone αλλά και tablet.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr για άλλα τετραπύρηνα τσιπ για smartphone και tablet, όπως:

Nvidia Tegra 3 4-PLUS-1: Τετραπύρηνα smartphone με πέμπτο πυρήνα ninja
Με αφορμή την ανακοίνωση του LG Optimus 4X HD, του πρώτου τετραπύρηνου (+1) smartphone από την LG, ρίχνουμε μια ματιά στον επεξεργαστή της Nvidia. Το πρώτο και εντυπωσιακό που μας μεταφέρει η Nvidia είναι ότι ο τετραπύρηνος Tegra 3 μπορεί να επιτύχει έως και πενταπλάσιες επιδόσεις από τον προγενέστερο διπύρηνο Tegra 2, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 61% στην αναπαραγωγή πολυμέσων σε HD.

Apple A5X στο νέο iPad | 4X ταχύτερη επεξεργασία γραφικών από τον Tegra 3
Η Apple παρουσίασε στις 6 Μαρτίου το νέο iPad βασισμένο σε έναν νέο επεξεργαστή που ονομάζεται Α5Χ, ο οποίος αν και παραμένει διπύρηνος έχει τέσσερις πυρήνες για την επεξεργασία γραφικών. Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ υποστήριξε ότι ο Α5Χ κάνει σκόνη τον πολυσυζητημένο Nvidia Tegra 3 αφού είναι τέσσερις φορές ταχύτερος.

Τετραπύρηνος Snapdragon σε laptop με Windows 8 υπό κατασκευή
Η Qualcomm φιλοδοξεί να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά των τσιπ για φορητούς υπολογιστές με Windows 8 πριν το τέλος του 2012. Σχεδιάζει μάλιστα εντυπωσιακή είσοδο, με μια παραλλαγή του τετραπύρηνου Snapdragon S4 και μοιάζει να ρίχνει το γάντι στην Intel, η οποία ως τότε θα έχει να δείξει νέα Ultrabook με Intel Inside.

Τα πρώτα τσιπ της Intel με τρισδιάστατες πύλες
Τους πρώτους επεξεργαστές με τρισδιάστατες πύλες, που ελπίζει ότι θα της ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο προς τα smartphone και τα tablet, διέθεσε η Intel. Οι Ivy Bridge είναι τα πρώτα τσιπ με τις «τρισδιάστατες πύλες» της Intel. Η εταιρεία άλλαξε το σχεδιασμό στο βασικό δομικό στοιχείο των τσιπ, τα τρανζίστορ. Με τους Ivy Bridge υπόσχεται όχι μόνο αυξημένες επιδόσεις αλλά και σημαντικά αυξημένη αυτονομία.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024