Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NFC Campus | Ασφάλεια μαθητών στο σχολείο και στο σχολικό με τη χρήση τσιπ NFC

NFC Campus | Ασφάλεια μαθητών στο σχολείο και στο σχολικό με τη χρήση τσιπ NFC

Ο αυτοματισμός των διαδικασιών στα σχολικά συγκροτήματα για την ασφάλεια των μαθητών μπορεί να γίνει πρωτοφανώς εύκολος, ώστε θα ήταν προκλητικό να την αγνοήσουμε. Μια ελληνική επιχείρηση πρωτοστατεί προτείνοντας μια ολοκληρωμένη λύση που συνδυάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NFC για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε πολύ μικρή απόσταση. Δείτε τι μπορεί να κάνει το NFC Campus.

Ο αυτοματισμός των διαδικασιών στα σχολικά συγκροτήματα για την ασφάλεια των μαθητών μπορεί να γίνει εξαιρετικά εύκολος, ώστε θα ήταν προκλητικό να τον αγνοήσουμε. Το «θαύμα» αποδίδεται στην τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων σε απόσταση έως 10 εκατοστά, γνωστή ως NFC, και στην δυνατότητα παροχής λογισμικού υπό μορφή διαδικτυακής υπηρεσίας (SaaS), δεδομένης της σύγκλισης πληροφορικής και επικοινωνιών.

Με αυτά τα μέσα, το σχολείο μπορεί με ευκολία να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται μαθητές και προσωπικό εντός και εκτός συγκροτήματος, δηλαδή εν κινήσει. Με μια χαμηλή μηνιαία συνδρομή και μηδενική επένδυση σε υποδομές και εξοπλισμό, ελέγχεται η φυσική παρουσία μαθητών και του προσωπικού μέσα και έξω από τις τάξεις, δημιουργείται ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας κατά τις μετακινήσεις τους με τα σχολικά λεωφορεία και τα παιδιά αξιοποιούν το χαρτζιλίκι τους χωρίς μετρητά και μάλιστα, για επιλεκτικές αγορές.

Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση αναπτύχθηκε από μια ελληνική επιχείρηση που έχει βάλει πλώρη για το εξωτερικό, αφού αυτό που προτείνει παραμένει καινοτόμο ακόμα και σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες. Το tech.in.gr συνομίλησε με τον κ.Γαλερίδη για το NFC Campus, επικεφαλής της HOTech – Ελληνική Οργανωτική, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1987 και έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτη εξειδίκευση στην αξιοποίηση του NFC. H HOTech είναι ενεργό μέλος του NFC Forum, του διεθνούς φόρουμ της βιομηχανίας όπου αναπτύσσεται η τεχνολογία, στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και υπηρεσίες διαχείρισης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τι κάνει το NFC Campus

Το NFC Campus είναι μια από τις πολλές διαφορετικές εφαρμογές αξιοποίησης της τεχνολογίας NFC, ένας όρος που ακούγεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση, αφού τείνει να αποτελέσει στάνταρτ στον εξοπλισμό των σύγχρονων έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Δείτε για παράδειγμα τα νεότερα Xperia της Sony, το HTC One X ή το Samsung Galaxy S III ή και παλαιότερα μοντέλα.

Η HOTech προτείνει την λύση αυτή σε σχολεία, εκπαιδευτήρια και πανεπιστήμια αλλά και σε εταιρείες που εκτελούν μεταφορές μαθητών ή ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Στο σχολικό συγκρότημα τοποθετούνται αναγνώστες των τσιπ NFC σε κρίσιμα σημεία, στις εισόδους/εξόδους, στις αίθουσες, στις βιβλιοθήκες, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα κυλικεία, στα σχολικά λεωφορεία. Μαθήματα, προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες καταχωρούνται στην βάση δεδομένων του NFC Campus (Web app ή τοπική εγκατάσταση). Κάθε μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε διαφορετικούς χώρους και διαφορετικές δραστηριότητες, πληροφορία αξιοποιήσιμη από την κάρτα τους.

Οι μαθητές και το προσωπικό λαμβάνουν τις προσωπικές τους «ετικέτες», που ονομάζονται NFC «SofTouch» Tags, σε μορφή κάρτας ή ενός λαστιχένιου βραχιολιού. Κάθε φορά που πλησιάζουν την κάρτα ή το βραχιολάκι τους σε μία συσκευή NFC -στο κινητό τηλέφωνο, επιβιβαζόμενοι στο σχολικό, στον αναγνώστη στην είσοδο της βιβλιοθήκης, ή ακόμα και στο γυμναστήριο- οι μαθητές δηλώνουν την φυσική παρουσία τους στο μάθημα, την επιβίβασή τους στο σχολικό, εγγράφονται σε μαθήματα, λαμβάνουν πρόσβαση σε χώρους ή παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του συγκροτήματος και δηλώνουν την ταυτότητά τους στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια ελέγχων. Με τον ίδιο τρόπο, το προσωπικό του συγκροτήματος δηλώνει την παρουσία του και αποκτά πρόσβαση σε ελεγχόμενους χώρους.

Φανταστείτε το ακόλουθο σενάριο κατά την μεταφορά των μαθητών με το σχολικό: κάθε μαθητής φορά ένα λαστιχένιο ροζ ή γαλάζιο βραχιολάκι στο χέρι που μοιάζει με ρολόι. Σε αυτό, κρύβεται ένα («παθητικό») τσιπ που επιτρέπει την ανάγνωση της ταυτότητας του μαθητή.

  • Μη ενεργές συσκευές στα χέρια των μαθητών, δεν χρειάζονται τροφοδοσία, έχουν μηδενική ακτινοβολία και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Ο συνοδός της μεταφοράς με το σχολικό λεωφορείο ανεβαίνει στο όχημα, ακουμπά το τσιπ NFC του λεωφορείου, χρησιμοποιώντας ένα smartphone με τσιπ NFC.

  • Η λύση NFC Campus μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε τηλέφωνο με δυνατότητες NFC, δίνοντας πολλές εναλλακτικές στην επιλογή συσκευής. Υποστήριξη για πλατφόρμες Android NFC και JSR 257 την παρούσα στιγμή.

Η υπηρεσία έχει ενημερώνει τον συνοδό, μέσω του app NFC Campus στο κινητό του, ποιοι μαθητές πρέπει να επιβιβαστούν στο λεωφορείο που δήλωσε ότι περιμένει. Στην ίδια λίστα βλέπει που έχει προγραμματιστεί να αποβιβαστεί κάθε επιβάτης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Η παρουσία του μαθητή στο λεωφορείο επιβεβαιώνεται καθώς επιβιβάζεται στο όχημα – ο συνοδός (σχεδόν) ακουμπά το βραχιολάκι στο χέρι του μαθητή με το κινητό του.

Η υπηρεσία ενημερώνει την εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του συνοδού (το ίδιο έχει συμβεί και για τον οδηγό) για όλες τις έκτακτες αλλαγές στις στάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την διαδρομή του συγκεκριμένου λεωφορείου. Εάν πρόκειται να παραλάβει το παιδί σας κάποιο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από διαφορετική από την συνηθισμένη στάση και ειδοποιήσατε το γραφείο κίνησης του σχολείου ακόμα κι όταν το λεωφορείο έχει πια ξεκινήσει, η υπηρεσία ενημερώνει τον οδηγό και τον συνοδό για την αλλαγή με την σχετική αιτιολογία, και ανάλογη επισήμανση. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει κατά τη διάρκεια της διαδρομής –για παράδειγμα, σε μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, μπορεί κάποιος μαθητής να ζητήσει να αποβιβαστεί νωρίτερα- είναι διαθέσιμη στο γραφείο κίνησης του σχολείου από τον browser.

Ποιοι ανέβηκαν, ποιες αλλαγές έγιναν, που αποβιβάστηκαν είναι γνωστά στο γραφείο κίνησης ανά πάσα στιγμή, αφού η σύνδεση με τον συνοδό διατηρείται ενεργή. Ενδιαφέρον είναι ότι η πλατφόρμα μπορεί να επιτρέψει τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου του συνοδού με το app του NFC Campus από απόσταση για να ζητήσει ακόμα και τον εντοπισμό της θέσης του, ενεργοποιώντας από απόσταση το GPS ή αντλώντας την πληροφορία αυτή από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

  • Αποδεδειγμένη παρουσία με ένα άγγιγμα του NFC tag, μαζί με την (προαιρετική) καταγραφή των τρεχουσών συντεταγμένων GPS.
  • Μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης παρέχει ακριβή εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση όλων των ενεργών δρομολογίων, για τυχόν καθυστερήσεις και αλλαγές προγράμματος επιβίβασης και αποβίβασης μαθητών. Μπορεί επίσης να αποστείλει μηνύματα (push) και ενημερώσεις προς τους συνοδούς που εκτελούν το δρομολόγιο.

Το γεγονός ότι το NFC Campus είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή καθιστά εύκολη την υιοθέτησή της, αφού ο απαιτούμενος εξοπλισμός περιορίζεται στις κάρτες ή/και τα βραχιολάκια NFC και τα κινητά τηλέφωνα. Η υπηρεσία δεν απαιτεί την εγκατάσταση server και λογισμικού, αφού η φιλοξενία και η διαθεσιμότητα παρέχονται από την Hotech, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εγκατάσταση στα συστήματα του σχολικού συγκροτήματος και φυσικά, η διασύνδεση με υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης για την αξιοποίηση δεδομένων από και προς αυτά.

  • Υπηρεσία χαμηλού κόστους. Το κόστος μίας κάρτας δεν ξεπερνά το 1€ και το κόστος ενός απλού smartphone με NFC μπορεί να ξεκινά από τα 140€. Το κόστος της υπηρεσίας είναι μηνιαίο με την μορφή SaaS και δεν απαιτούνται επενδύσεις σε λογισμικό και hardware.
  • Δυνατότητα διασύνδεσης με διαχειριστικά συστήματα τρίτων κατασκευαστών για τα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από το πεδίο λ.χ συστήματα διαχείρισης στόλου οχημάτων (Fleet Management).

Το χαρτζιλίκι στην κάρτα

Οι κάτοχοι των καρτών NFC (μαθητές, καθηγητές, προσωπικό) μπορούν προαιρετικά να συμμετέχουν και σε ένα σύστημα «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» (προπληρωμένου, «No cash card»), μέσω του οποίου μεταφέρουν μικροποσά στην κάρτα τους και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για πληρωμές χωρίς μετρητά σε σημεία πώλησης εντός του συγκροτήματος. Το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών του NFC Campus βελτιώνει την ασφάλεια στις συναλλαγές και μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα ξοδευτούν μόνο σε καθορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες για κάθε μαθητή που παρέχονται εντός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος του συγκροτήματος, μια υπηρεσία ιδιαίτερα χρήσιμη, που αφαιρεί την πολυπλοκότητα της εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού μαθητών από διαφορετικά κυλικεία εντός του συγκροτήματος.

Τι γνωρίζει το γραφείο κίνησης


Με το σύστημα αυτό, η διεύθυνση μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την τελευταία δεδηλωμένη φυσική παρουσία κάθε μαθητή στο σχολικό συγκρότημα, αλλά και εν κινήσει κατά τη μεταφορά του με το σχολικό λεωφορείο.

Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των μαθητών είναι διαρκής, (online, με μετάδοση σε πραγματικό χρόνο). O εντοπισμός των μαθητών καθίσταται εύκολος εντός του συγκροτήματος, μέσω του συστήματος καταγραφής «ποιός-είναι-πού».

Η ειδοποίηση των υπευθύνων ασφαλείας αλλά και των γονέων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι άμεση. Το NFC Campus μπορεί να κάνει πλήρη στατιστική ανάλυση των δραστηριοτήτων και να δημιουργήσει αναφορές, διαθέσιμες online.

  • Η εφαρμογή κινητού του NFC Campus μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικές καταστάσεις, αναφορικά με την αποθήκευση δεδομένων. Παρέχονται εναλλακτικές όπως πλήρως online, πλήρως offline ή και υβριδικά σενάρια, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ισορροπία για τη διασφάλιση της αμεσότητας και της ορθότητας των δεδομένων σε όλα τα σημεία εντός του συγκροτήματος.

Κρυπτογραφημένα δεδομένα, κρυπτογραφημένα μετάδοση

Σκοπός όλων αυτών των ενεργειών είναι η ασφάλεια των παιδιών. Κάθε τεχνολογία όμως, ιδιαίτερα αυτή που αφορά την μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων όπως αυτή του εντοπισμού της θέσης του παιδιού, προκαλεί εύλογα επιφυλάξεις. Η HOTech δεν προτείνει την πλήρη αυτοματοποίηση της παρακολούθησης της φυσικής παρουσίας των παιδιών και διατηρεί υψηλά τον ρόλο του συνοδού. Είναι ο συνοδός αυτός που θα βεβαιώσει την επιβίβαση του παιδιού στο σχολικό και όχι απλά το «μπιπ» από το βραχιολάκι του.

Επιπλέον, τα δεδομένα στην κάρτα εγγράφονται κρυπτογραφημένα, και κάθε κάρτα «τυπωμένο» επάνω της το δικό της μοναδικό κλειδί. Η αποστολή και η λήψη δεδομένων από και προς τους διακομιστές που εξυπηρετούν το NFC Campus γίνεται πάντοτε εντός ενός κλειστού εικονικού ιδιωτικού δικτύου, με πρόνοια για την αποφυγή παρεμβολής ενδιάμεσων σταθμών υποκλοπής των δεδομένων που μεταδίδονται.

Πριν από κάθε ανταλλαγή δεδομένων προηγείται μια σύνοδος την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των συσκευών που ζητούν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και κινητά τηλέφωνα.

  • Οι μαθητές δεν έχουν ενεργές συσκευές στα χέρια τους. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται τροφοδοσία, έχουν μηδενική ακτινοβολία και δεν χρειάζονται συντήρηση. Κυρίως όμως δεν μεταδίδουν ευαίσθητη πληροφορία για την τρέχουσα θέση του παιδιού, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται εκτός του σχολικού συγκροτήματος.

Έξυπνα σενάρια χρήσης του NFC σε άλλους τομείς

Το NFC φαίνεται ότι ήρθε για να μπει για τα καλά στην ζωή μας και υπάρχουν σενάρια χρήσης στα οποία μπορεί κυριολεκτικά να λύσει τα χέρια πολλών διαφορετικών επαγγελματιών. Η ενσωμάτωση αυτού του τσιπ στα κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης -από τους δορυφόρους ή από την κινητή τηλεφωνία-, τα app και την παροχή λογισμικού υπό μορφή υπηρεσίας μπορεί να οργανώσει αποτελεσματικά πάμπολλες εργασίες.

Η HOTech έχει αναπτύξει πλήθος ολοκληρωμένων τέτοιων λύσεων: με το NFC MyFair οι εκθέτες φεύγουν από την έκθεση με πλήθος εύληπτων αναφορών για το προφίλ ενός εκάστου των δυνητικών πελατών που επισκέφτηκαν το περίπτερό τους.

Με το NFC Patrol, οι υπηρεσίες ασφάλειας διατηρούν ανοικτή επικοινωνία με το κέντρο για την αναφορά περιστατικών και την δήλωση της φυσικής παρουσία τους με ένα ευέλικτο άμεσα διαθέσιμο δρομολόγιο και πλάνο ενεργειών.

Με το NFC Field Service οργανώνεται πλήθος υπηρεσιών που απαιτούν την αποστολή προσωπικού επιτόπου στον χώρο -χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συντηρητές ασανσέρ, ή οι πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Με το NFC art pro, εξυπηρετούν τις αυξημένες απαιτήσεις για ασφάλεια έργων τέχνης, κατά την μετακίνησή τους από και προς τους χώρους συντήρησης. Εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η λύση εξυπηρέτησε ακόμα την παρακολούθηση μνημείων σε ανοικτούς, μη φυλασσόμενους χώρους στα Ζαχοροχώρια των Ιωαννίνων. Με τακτικές επισκέψεις των ελεγκτών στις διάσπαρτες εκκλησίες που αποτελούν βυζαντινά μνημεία καταγράφονται όλα τα αντικείμενα και λαμβάνονται ακόμα και φωτογραφίες, χρήσιμες για τον εντοπισμό τους σε περίπτωση κλοπής και δημιουργείται ένα χρήσιμο ιστορικό.

Ανάλογες λύσεις έχουν αναπτυχθεί για τις υπηρεσίες υγείας (NFC Care), το λιανικό εμπόριο (NFC Retail) ή την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών (NFC Media), με τα σενάρια χρήσης να είναι κυριολεκτικά απεριόριστα και εντυπωσιακά.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024