Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ADSL | Ονομαστική, μέγιστη θεωρητική, ταχύτητα συγχρονισμού και πραγματική ταχύτητα

ADSL | Ονομαστική, μέγιστη θεωρητική, ταχύτητα συγχρονισμού και πραγματική ταχύτητα

Η ονομαστική ταχύτητα του πακέτου ADSL στο οποίο εγγραφήκατε συνδρομητής αρχίζει και μειώνεται από τη στιγμή που θα το πάτε σπίτι σας, όπου γίνεται «μέγιστη θεωρητική ταχύτητα» που μειώνεται από την απόστασή σας από το κέντρο. Μειώνεται ακόμα περισσότερο και αλλάζει σε «ταχύτητα συγχρονισμού» που εξαρτάται ακόμα και από τις παρεμβολές από τα ηχεία σας για να πέσει ακόμα πιο χαμηλά, αφού 10-20% της διαθέσιμης «λεωφόρου» χρειάζονται για να δουλέψουν τα ιντερνετικά πρωτόκολλα και να συνδεθείτε με την «πραγματική ταχύτητα».

Η ονομαστική ταχύτητα του πακέτου ADSL στο οποίο εγγραφήκατε συνδρομητής,/-τρια αρχίζει και μειώνεται από τη στιγμή που θα το πάτε σπίτι σας: γίνεται «μέγιστη θεωρητική ταχύτητα» που μειώνεται από την απόστασή σας από το κέντρο. Μειώνεται ακόμα περισσότερο και αλλάζει σε «ταχύτητα συγχρονισμού», μείωση που εξαρτάται ακόμα και από τις παρεμβολές από τα ηχεία σας για να πέσει ακόμα πιο χαμηλά, αφού 10-20% της διαθέσιμης «λεωφόρου» χρειάζονται για να δουλέψουν τα ιντερνετικά πρωτόκολλα και να συνδεθείτε με την «πραγματική ταχύτητα».

Η εθνική ρυθμιστική αρχή αναβάθμισε πρόσφατα το Σύστημα Αποτίμησης Ευρυζωνικών Συνδέσεων, ένα εργαλείο με το οποίο οι χρήστες μπορούν, μεταξύ άλλων, να μετρήσουν την σύνδεσή τους (ADSL και VDSL).

Mε τη νέα έκδοση του ΣΑΠΕΣ, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν την ταχύτητα που πραγματικά απολαμβάνουν με τη μέγιστη ταχύτητα, που η σύνδεσή τους θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

Υπάρχουν οι ακόλουθες ταχύτητες που είναι σκόπιμο να κατανοήσουν οι καταναλωτές, εξηγεί στο tech.in.gr η EETT:

Α. Η Ονομαστική Ταχύτητα, δηλαδή η διαφημιζόμενη ταχύτητα του εμπορικού πακέτου. Ορίζει τη μέγιστη ταχύτητα που παρέχει ο πάροχος.

Β. Τη Μέγιστη Θεωρητική Ταχύτητα που το καλώδιο μπορεί να υποστηρίξει, ανάλογα με την κατ’ εκτίμηση απόσταση και την τεχνολογία (ADSL/VDSL). Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο μικρότερη η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα. Έτσι, για παράδειγμα αν το σπίτι σας απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από το πλησιέστερο αστικό κέντρο, τότε είστε όσο κοντά γίνεται για να επιτευχθεί η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα, δηλαδή 23,5Mbps (για το ADSL). Εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, τότε είστε στην χειρότερη θέση, αφού ούτε καν θεωρητικά δεν θα φτάνετε τα 2Mbps.

Γ. Την Ταχύτητα Συγχρονισμού ή Ταχύτητα Κλειδώματος του τερματικού εξοπλισμού (δηλαδή του ADSL modem). Πρόκειται για την ταχύτητα που επιτυγχάνει το ADSL σε μια συγκεκριμένη καλωδιακή σύνδεση, λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις του δικτύου πρόσβασης του τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το μήκος και η ποιότητα των καλωδίων, η ποιότητα των συνδέσεων, οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από άλλα καλώδια στο δίκτυο, οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από ηλεκτρικές συσκευές στο χώρο του συνδρομητή (π.χ., ηχεία), κ.ά.

Δ. Τη Μετρήσιμη ή Πραγματική Ταχύτητα που απολαμβάνουν οι καταναλωτές στο δίκτυο TCP/IP. Είναι μικρότερη κατά περίπου 10-20% από την Ταχύτητα Συγχρονισμού, εξαιτίας των δεδομένων που ανταλλάσσονται κατά τη χρήση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας TCP/IP και ATM.

  • Γενικά, ισχύει ότι: Μετρήσιμη Ταχύτητα < Ταχύτητα Συγχρονισμού < Μέγιστη Θεωρητική Ταχύτητα < Ονομαστική Ταχύτητα

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024