Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτες εντυπώσεις από το Surface, το πρώτο tablet της Microsoft

Οι πρώτες εντυπώσεις από το Surface, το πρώτο tablet της Microsoft

Οι πρώτες εντυπώσεις από το Surface, την ταμπλέτα που παρουσίασε η Microsoft την Δευτέρα, άρχισαν να κυκλοφορούν με τα συναισθήματα να είναι μάλλον ανάμεικτα. Ο δημοσιογράφος του Associated Press, Ράιαν Νακασίμα υποστηρίζει ότι, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος του Surface, η Microsoft πέτυχε, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το Surface, την ταμπλέτα που παρουσίασε η Microsoft την Δευτέρα, άρχισαν να κυκλοφορούν με τα συναισθήματα να είναι μάλλον ανάμεικτα. Ο δημοσιογράφος του Associated Press, Ράιαν Νακασίμα υποστηρίζει ότι, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος του Surface, η Microsoft πέτυχε, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη.

Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Surface μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του (όπως όμως φαίνεται από την απουσία ουσιαστικών βίντεο hands on, όχι και να το περιεργαστούν οι ίδιοι αρκετά. Ο δημοσιογράφος του AP είχε λίγα λεπτά με κάποιες από τις συσκευές της έκθεσης σε μια ομαδική παρουσίαση στον Τύπο).

Τα πρώτα σχόλια αφορούν στο Touch Cover, το προστατευτικό κάλυμμα του tablet που, όταν ανοίγει, χρησιμοποιείται ως πληκτρολόγιο (στηρίζεται πίσω από το kickstand). Ο Νακασίμα μεταφέρει ότι η αίσθηση από την χρήση του είναι «υπέροχη» και το χαρακτηρίζει «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» σε ότι αφορά την χρήση των tablet.

Δείτε το Surface και φωτογραφίες από την παρουσίασή του.

Συγκρίνοντας το Touch Cover με το Smart Cover που κατασκευάζει η Apple για το iPad, το πρώτο διαφέρει καθώς δεν είναι πτυσσόμενο, αλλά ενιαίο. Αμφότερα προσαρμόζονται σωστά στο αντίστοιχο tablet με μαγνήτες. Όμως, το Touch Cover έχει επάνω του τυπωμένο ένα πλήρες πληκτρολόγιο. Άγνωστο παραμένει εάν η Microsoft θα το διαθέτει ξεχωριστά, όπως το Smart Cover για το iPad (με κόστος περί τα 45 ευρώ). Είναι λεπτό, περίπου 3 χιλιοστά. Όταν καλύπτει την οθόνη (λίγο μεγαλύτερη από αυτή ενός iPad, με διαγώνιο 10,6 ίντσες), η μια πλευρά του προσαρμόζεται στο tablet και δίνει την αίσθηση ότι κρατάς ένα μαλακό βιβλίο. Το πληκτρολόγιο είναι τυπωμένο στο εσωτερικό του, ώστε όταν το ανοίγει ο χρήστης, όντας τοποθετημένο επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, μπορεί να πληκτρολογεί, κάτι που μεταφέρεται ως καλύτερο από την πληκτρολόγηση στο γυαλί του iPad. Όταν πληκτρολογεί, τα πλήκτρα δεν δίνουν την αίσθηση ενός κλασικού πληκτρολογίου, στο οποίο καταλαβαίνεις πότε πατάς και πότε όχι κάθε πλήκτρο. Εντούτοις, μέσα στο Touch Cover υπάρχουν επτά επίπεδα μετάλλου και άλλου υλικού που μεταφέρουν την πίεση που ασκείται και την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Όταν το Touch Cover διπλώνεται πλήρως., όπως οι σελίδες ενός περιοδικού, στο πίσω μέρος του tablet, οι αισθητήρες του παύουν να λειτουργούν. Κατά την επίδειξη της ταμπλέτας, οι παρουσιαστές έλεγαν ότι μπορείς να πληκτρολογείς μέχρι και 50 λέξεις το λεπτό, αν και ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν είχε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσει.

Δείτε μια παρουσίαση του Surface από τους παρουσιαστές της Microsoft στο Slashgear.com

Εκτός από το Touch Cover, η Microsoft θα διαθέσει ένα ακόμα, το Type Cover, ως αξεσουάρ με μεγαλύτερο πάχος (5,5 χιλιοστά) που θα δίνει περισσότερο την αίσθηση των κανονικών πλήκτρων. Επιπλέον, ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί εικονικό πληκτρολόγιο, δηλαδή να «πληκτρολογεί» στην οθόνη.

Αυτό όμως που ο εν λόγω δημοσιογράφος θεωρεί «απογοητευτικό», είναι η διεπαφή με τον χρήστη. Κι αυτό καθώς διαπίστωσε μια αισθητή καθυστέρηση από την ανταπόκριση του Surface στην αφή, κατά την κίνηση των δακτύλων (swipe). Εάν η ανταπόκριση δεν είναι άμεση σε μια οθόνη αφής, αυτό είναι άμεσα αισθητό. To iPad και το iPhone αντίθετα, φαίνεται να έχουν κερδίσει στον τομέα αυτό, γράφει.

Δείτε μια παρουσίαση του Touch Cover και του Type Cover (από παρουσιαστή της Microsoft)

Επιπλέον, θεωρεί ότι το interface περιπλέκεται καθώς ο χρήστης δεν διακρίνει βασικές επιλογές πλοήγησης και πρέπει να κάνει swipe στις άκρες της οθόνης για να τις δει, «χρειάζεται όμως tutorial για να μάθει ποιες κινήσεις απαιτούνται για την διεκπεραίωση ποιων ενεργειών». (Πάντως, τα Surface που υπήρχαν στην παρουσίαση έτρεχαν την έκδοση Windows RT, αυτό που θα κυκλοφορήσει μαζί με τα Windows 8 το φθινόπωρο (μάλλον τον Οκτώβριο του 2012).

Tο μενού Start είναι ορατό, αφού η Microsoft το έχει τοποθετήσει στο κέντρο του Surface, κάτω από την οθόνη, το οποίο δονείται με το άγγιγμα, μεταφέροντας στον χρήστη ότι η εντολή έγινε αντιληπτή, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για φυσικό πλήκτρο, αλλά εικονίδιο.

Σε ότι αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Surface, το tablet της Microsoft φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλύτερα στην εκτέλεση τουλάχιστον δύο προγραμμάτων ταυτόχρονα, κάτι το οποίο δεν θεωρείται από τα δυνατά σημεία του iPad. Έτσι, το Surface ίσως έχει ένα πλεονέκτημα μεταξύ επαγγελματιών, αφού όπως είπε ο ίδιος ο Μπάλμερ κατά την παρουσίαση, το Surface θα τα καταφέρνει το ίδιο καλά στην δημιουργία εγγράφων όσο ένα PC.

Δείτε ένα βίντεο από την χρήση των Windows 8 με την αφή (στο βίντεο δεν χρησιμοποιείται το Surface)

To Surface θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, όπως έχουμε ήδη μάθει. Η ακριβότερη έκδοση (με επεξεργαστές Intel τρίτης γενιάς και επιλογή για περισσότερη μνήμη) θα φέρει τα Windows 8 Pro και θα έχει ένα stylus που θα επιτρέπει στον χρήστη να κρατά χειρόγραφες σημειώσεις σε έγγραφα, όπως σε αυτά υπό μορφή PDF.

Η εκτίμηση του Ράιαν Νακασίμα καταλήγει με το ερώτημα εάν το Surface θα μπορεί να εκτελεί το ίδιο καλά εφαρμογές ενός laptop, αφού τουλάχιστον τιμολογιακά, θα κινείται στα επίπεδα των Ultrabook, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή η Microsoft, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη.

Από την αναζήτησή μας στο ΥouTube για βίντεο στα οποία πράγματι κάποιος δημοσιογράφος χρησιμοποιεί το Surface, διαπιστώσαμε ότι μάλλον αυτό επισήμως δεν επιτρεπόταν, αφού η συντριπτική πλειονότητά τους, είναι βίντεο στα οποία η παρουσίαση γίνεται από επιτετραμένους της εταιρείας.

Associated Press,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024