Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφήστε μας να εγκαθιστούμε ελεύθερο λειτουργικό σε συστήματα με Windows 8, λέει το FSF

Αφήστε μας να εγκαθιστούμε ελεύθερο λειτουργικό σε συστήματα με Windows 8, λέει το FSF

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού καταγγέλλει ότι στα συστήματα με Windows 8 ενδέχεται να μην είναι εφικτή και η εγκατάσταση ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων. Η καταγγελία αφορά σε παρέμβαση της Microsoft στις επιλογές που κάνουν οι κατασκευαστές κατά την εκκίνηση του συστήματος (στο firmware), με όπλο την πιστοποίηση των συστημάτων τους με το λογότυπο των Windows 8. Πάντως, η κοινότητα free software έχει ήδη βρει τρόπους να παρακάμψει τα προβλήματα που δημιουργεί το λεγόμενο Secure Boot του πρωτοκόλλου UEFI.

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού καταγγέλλει ότι στα συστήματα με Windows 8 ενδέχεται να μην είναι εφικτή και η εγκατάσταση ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων. Η καταγγελία αφορά σε παρέμβαση της Microsoft στις επιλογές που κάνουν οι κατασκευαστές κατά την εκκίνηση του συστήματος (στο firmware), με όπλο την πιστοποίηση των συστημάτων τους με το λογότυπο των Windows 8. Πάντως, η κοινότητα free software έχει ήδη βρει τρόπους να παρακάμψει τα προβλήματα που δημιουργεί το λεγόμενο Secure Boot του πρωτοκόλλου UEFI.

To Free Software Foundation (Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 συλλογή υπογραφών καταγγέλλοντας ότι εάν επιβληθεί στους κατασκευαστές υπολογιστών η Ασφαλής Εκκίνηση UEFI στα συστήματα με προεγκαταστημένα Windows 8, καθίσταται ανέφικτη όχι μόνο η εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού, αλλά και η εγκατάσταση ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων.

Η μη απενεργοποίηση του Secure Boot ήταν προϋπόθεση που φερόταν να θέτει η Microsoft στους κατασκευαστές, για να τους δώσει το δικαίωμα να φέρουν οι υπολογιστές τους το λογότυπο των Windows 8.

Το FSF συγκέντρωσε περισσότερες από 31.800 υπογραφές.

Η Microsoft απάντησε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, αποποιούμενη την ευθύνη, αφού δήλωνε ότι δεν υποχρεώνει τους κατασκευαστές, ούτε ελέγχει τις ρυθμίσεις στο firmware των συστημάτων.

Στη συνέχεια, το FSF.org αποκαλύπτει απόσπασμα από ανανεωμένο έγγραφο της Microsoft προς τους κατασκευαστές υπολογιστών, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να δίνουν την δυνατότητα απενεργοποίησης της Ασφαλούς Εκκίνησης στα συστήματα που δεν βασίζονται σε αρχιτεκτονική ARM (δηλαδή στα PC).

Η τροποποίηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη, εντούτοις οι οπαδοί της φιλοσοφίας του ελεύθερου λογισμικού, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και καλούν σε επαγρύπνηση. Εξάλλου, τα Windows 8 δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα -αναμένονται το φθινόπωρο, μάλλον τον Οκτώβριο του 2012.

«Δεσμευμένα» τα tablet αρχιτεκτονικής ARM με Windows 8

Μαζί με την «υποχώρηση», το FSF διαπίστωσε ότι η προσπάθεια πρέπει να στραφεί πλέον στα συστήματα αρχιτεκτονικής ARM, δηλαδή σε tablet και smartphone. Με τα Windows 8, με τα οποία εισάγεται ο χειρισμός του λειτουργικού της Microsoft με την αφή, εκτός από το πληκτρολόγιο και το mouse, η εταιρεία μπαίνει στην αρένα των tablet. Στα smartphone η Microsoft έχει ήδη εισέλθει με τα Windows Phone και τα επερχόμενα Windows Phone 8.

Η Microsoft θα διαθέσει το πρώτο δικό της tablet, γνωστό ως Surface, αρχιτεκτονικής ARM, μαζί με τα Windows 8.

Το FSF καταγγέλλει ότι η Microsoft διαμηνύει στους κατασκευαστές tablet αρχιτεκτονικής ARM ότι επιβάλλεται να μην είναι εφικτή η απενεργοποίηση του Secure Boot. Αυτό για το FSF ισοδυναμεί με αθέμιτη παρέμβαση της εταιρείας ανάπτυξης ενός ιδιόκτητου λειτουργικού συστήματος. Την κατηγορεί ότι επιχειρεί να στερήσει την ελευθερία από όσους αποκτήσουν tablet ή netbook ή οποιοδήποτε σύστημα αρχιτεκτονικής ARM, και Windows 8, να επιλέγουν μια ελεύθερη διανομή του Android όπως το Replicant, ή μια ελεύθερη διανομή του GNU/Linux, όπως το Trisquel.

Δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν τίποτα άλλο εκτός από ό,τι εξουσιοδοτεί η Microsoft, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Σινόφσκι για το Secure Boot

Πάντως, ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης των Windows, Στ.Σινόφσκι έχει αναρτήσει σχετικό post στο οποίο επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή η Microsoft δεν μπορεί και δεν θέλει να αποτρέψει την χρήση άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Μοιάζει να μεταφέρει την ευθύνη αφενός στους κατασκευαστές -οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν να μην είναι εφικτή η απενεργοποίηση του Secure Boot από το UEFI χάριν της ασφάλειας- αφετέρου στους προγραμματιστές των ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων.

Εγκατάσταση free OS παρακάμπτοντας το Secure Boot

Πάντως, το FSF έχει ήδη εκδώσει έγγραφο στο οποίο περιγράφεται πως δύο τουλάχιστον μεγάλες διανομές ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων, το Ubuntu και το Fedora, παρακάμπτουν το Secure Boot, δηλαδή εγκαθίστανται χωρίς να χρειαστεί ο χρήστης να απενεργοποιήσει το Secure Boot (χωρίς δηλαδή να δημιουργείται η αίσθηση ότι το ελεύθερο συνδέεται με το ανασφαλές).

Freedom

Τα επιχειρήματα του Free Software Foundation για το Secure Boot στα συστήματα με Windows 8

Όπως εξηγείται στο κείμενο διαμαρτυρίας του FSF, η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι αν οι κατασκευαστές υπολογιστών επιθυμούν να διανείμουν μηχανήματα με το λογότυπο συμβατότητας Windows 8, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα μέτρο που καλείται «Ασφαλής Εκκίνηση» (Secure Boot). «Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η τεχνολογία αυτή θα συνεχίσει να ονομάζεται έτσι ή αν θα μείνει στην ιστορία με το όνομα «Περιοριστική εκκίνηση» (Restricted Boot)», αναφέρεται στο fsf.org και τεκμηριώνεται ως εξής:

  • Η «Ασφαλής Εκκίνηση», αν εφαρμοστεί σωστά όπως σχεδιάστηκε, προστατεύει από κακόβουλα προγράμματα με την παρεμπόδιση των υπολογιστών να φορτώνουν κατά την εκκίνηση μη εξουσιοδοτημένα εκτελέσιμα προγράμματα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι υπολογιστές με το χαρακτηριστικό αυτό δεν θα εκκινούν μη εξουσιοδοτημένα λειτουργικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων αρχικά εξουσιοδοτημένων συστημάτων που έχουν τροποποιηθεί χωρίς επανέγκριση.

Αυτή η λειτουργία αξίζει να ονομάζεται έτσι όσο οι χρήστες είναι σε θέση να αποφασίζουν πότε θα δίνουν την άδειά τους για τα προγράμματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν, έτσι ώστε να εκτελούν ελεύθερο λογισμικό που έγραψαν και τροποποίησαν οι ίδιοι ή εκείνοι τους οποίους εμπιστεύονται.

Ωστόσο εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι η Microsoft και οι κατασκευαστές υλικού θα εφαρμόσουν αυτούς τους περιορισμούς εκκίνησης με τρόπο που θα απαγορεύει στους χρήστες να εκκινούν τον υπολογιστή με οτιδήποτε άλλο εκτός από Windows. Στην περίπτωση αυτή, η κατάλληλη ονομασία για την τεχνολογία αυτή είναι Περιοριστική Εκκίνηση, επειδή μια τέτοια απαίτηση θα ήταν ένας καταστροφικός περιορισμός για τους χρήστες υπολογιστών και καθόλου ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Με το κείμενο αυτό, δηλώνεται ότι παροτρύνονται όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών που εφαρμόζουν την αποκαλούμενη «Ασφαλή Εκκίνηση» UEFI να το κάνουν με τρόπο που να επιτρέπει την εγκατάσταση ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων.

«Για να σεβαστούν την ελευθερία των χρηστών και στην πράξη να προστατεύσουν την ασφάλεια των χρηστών, οι κατασκευαστές πρέπει ή να επιτρέψουν στους κατόχους υπολογιστών να απενεργοποιούν τους περιορισμούς εκκίνησης ή να τους δώσουν έναν ασφαλή λειτουργικό τρόπο να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα της επιλογής τους.»

Μαζί με την παρότρυνση, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αποφύγουν τα δεσμά των συστημάτων με Windows 8 και Secure Boot, δηλαδή να μην τα αγοράσουν και να μην τα προτείνουν.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024