Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕΚΤ: Μην φορολογείτε το Mobile Internet, για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

ΕΕΚΤ: Μην φορολογείτε το Mobile Internet, για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

Εάν περιοριστεί η φορολογία στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιστρέφοντας την αρνητική τους πορεία τα τρία τελευταία χρόνια, φωνάζουν Cosmote, Vodafone και Wind δια «στόματος» της Ένωσής τους. Προτείνουν να εξαιρούνται από το ειδικό τέλος τα προγράμματα φωνής που περιλαμβάνουν πάνω από 50MB κίνηση το μήνα, μείωση του ειδικού τέλους γενικά κατά 10%, κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος ή/και μείωση του ΦΠΑ σε 20%.

Εάν περιοριστεί η φορολογία στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιστρέφοντας την αρνητική τους πορεία τα τρία τελευταία χρόνια, φωνάζουν Cosmote, Vodafone και Wind δια «στόματος» της Ένωσής τους. Προτείνουν να εξαιρούνται από το ειδικό τέλος τα προγράμματα φωνής που περιλαμβάνουν πάνω από 50MB κίνηση το μήνα, μείωση του ειδικού τέλους γενικά κατά 10%, κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος ή/και μείωση του ΦΠΑ σε 20%.

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας επαναφέρει με ανακοίνωσή της στις 24 Ιουλίου 2012 στο προσκήνιο το θέμα της «υπερφορολόγησης» της κινητής τηλεφωνίας και προτάσσει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της ICAP με την οποία τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι έτσι, δεν αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, αντίθετα επί τρία χρόνια βαίνουν μειούμενα.

Αναλυτικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΚΤ, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν το 2011 κατά 12,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε €232 εκ., το 2010 κατά 3,2% (€62 εκ.) και το 2009 κατά 1,1% (€52 εκ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης, το 2012 τα δημόσια έσοδα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, κατά 13,4%.

Η Ένωση προτείνει μείωση των φόρων και υποστηρίζει ότι, παραδόξως, αυτό θα προκαλέσει αύξηση δημοσίων εσόδων αφού, θα αυξηθεί η χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, κατ’επέκταση τα έσοδα και οι φόροι προς είσπραξη. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα οφέλη εκτιμάται ότι θα απέφερε η εξαίρεση από το ειδικό τέλος των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας που, εκτός από φωνή, περιλαμβάνουν και κίνηση δεδομένων (και προσδιορίζουν συγκεκριμένα τον όγκο «άνω των 50ΜΒ»).

Πράγματι, από το 2008 επιβάλλεται το λεγόμενο «ειδικό τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας», το οποίο κυμαίνεται από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού:

  • Λογαριασμός μέχρι και 50 ευρώ: 12%
  • Λογαριασμός από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ: 15%
  • Λογαριασμός από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ: 18%
  • Λογαριασμός από 150,01 και άνω: 20%
  • Καρτοκινητή τηλεφωνία: 12%

Αφού υπολογιστεί το ύψος του λογαριασμού με την επιβάρυνση του ειδικού τέλους, επιβάλλεται ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος (φόρος στον φόρο), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό του ΦΠΑ στα έσοδα του κλάδου να κυμαίνεται από 25,8% έως 27,6%.

ΕΕΚΤ: «Γιατί επιβάλλεται ειδικό τέλος στην κινητή όχι όμως στην σταθερή τηλεφωνία;»

Η Ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κάνει λόγο και για στρέβλωση στην αγορά, αφού το ειδικό τέλος δεν επιβάλλεται «στην κύρια ανταγωνιστική υπηρεσία που αποτελεί υποκατάστατο του κλάδου», την σταθερή τηλεφωνία.

  • Όπως αναφέρεται στην μελέτη, είναι χαρακτηριστικό ότι, περιλαμβάνοντας και το ΦΠΑ, ένας συνδρομητής συμβολαίου με μηνιαία χρήση υπηρεσιών αξίας 120€ πληρώνει συνολικά φόρο πάνω από 45% στην τιμή προ φόρων, ενώ η φορολογία στα καρτοκινητά ξεπερνά το 37% ανεξάρτητα από το ύψος χρήσης.

«Τα μόνα προϊόντα με αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση αφορούν σε είδη πολυτελείας (σκάφη, αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού), είδη με βλαβερές επιπτώσεις στους χρήστες (αλκοόλ, τσιγάρα) ή εισαγόμενα είδη με περιβαλλοντικό κόστος (καύσιμα). Καμία αντίστοιχη υπηρεσία δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά με παρόμοιο τρόπο, κατατάσσοντας έτσι τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας σε μια ιδιότυπη κατηγορία υψηλής φορολόγησης σε αντίθεση με άλλους κλάδους και επομένως εγείροντας ακόμη και θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού σε συναφείς αγορές (π.χ. σταθερή τηλεφωνία).
{{{ moto }}}
Η φορολογία του κλάδου στην Ελλάδα, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε παγκόσμια σύγκριση. Σε απόλυτα μεγέθη η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στον κόσμο ως προς το συνολικό φόρο που επιβάλλεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με 37-48% αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%). Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό ποσοστό φόρου δεν ξεπερνάει το 25%.»

«Μην επιβάλλετε ειδικό τέλος εάν υπάρχει Ίντερνετ στο κινητό»

Η μελέτη των ΟΠΑ/ICAP διερευνά και τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από την προτεινόμενη εξαίρεση από το ειδικό τέλος των συνδέσεων που προσφέρουν όγκο δεδομένων 50MB και άνω. Καταλήγει στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι, η εξαίρεση θα έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα που υπολογίζεται σε €168 εκατομμύρια. Κι αυτό καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η χρήση του Διαδικτύου από το κινητό από το 10,5% το 2011 στο 21,5% το 2013, αυξάνοντας κατά συνέπεια τους φόρους από την συμβολή των προγραμμάτων στο ΑΕΠ.

Επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από την μείωση των φόρων και αύξηση της χρήσης με βάση την ελαστικότητα της ζήτησης

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιορισμός της φορολογίας του κλάδου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της Οικονομίας:

  • Εξαίρεση από το ειδικό τέλος των συνδέσεων που προσφέρουν και όγκο δεδομένων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 50Mb θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων από €141 εκ. το 2011, σε €224 εκ. το 2013.
  • Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 20% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά €4 εκ., λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ευρύτερη οικονομία.
  • Μείωση του ειδικού τέλους κατά 10% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά €0,8 εκ. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, το βέλτιστο επίπεδο του ειδικού τέλους για τα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 50% χαμηλότερα από ό,τι σήμερα με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 29 εκ.
  • Κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά €0,4 εκ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, η αύξηση ξεπερνά τα 17 εκ.

Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη που επικαλείται η ΕΕΚΤ στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024