Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έξι ερωτήματα για το VDSL στον ΟΤΕ

Έξι ερωτήματα για το VDSL στον ΟΤΕ

Μια από τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις που θα ήθελε να κάνει το 2013 κάθε geek που σέβεται τον τίτλο του είναι να αποκτήσει VDSL (εκτός εάν βρίσκεται στην Ν.Σμύρνη και μπορεί να έχει FTTH). Ζητήσαμε από τον ΟΤΕ να μας δώσει μια σαφή εικόνα για τις αλλαγές σε σχέση με τις ταχύτητες ADSL στην εμπειρία χρηστών με διαφορετικό προφίλ χρήσης. Δείτε τις απαντήσεις:

Μια από τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις που θα ήθελε να κάνει το 2013 κάθε… geek που σέβεται τον τίτλο του είναι να αποκτήσει VDSL (εκτός εάν βρίσκεται στην Ν.Σμύρνη και μπορεί να έχει FTTH). Ζητήσαμε από τον ΟΤΕ να μας δώσει μια σαφή εικόνα για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία αυτή σε σχέση με το ADSL στην εμπειρία χρηστών με διαφορετικό προφίλ χρήσης. Δείτε τις απαντήσεις:

1. «Με το VDSL, δεν χρειάζεται να υπάρχει ζωή offline»

Μεταξύ άλλων, ρωτήσαμε εάν η αύξηση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί την ζωή αποκλειστικά online μέσω ενός… Chromebook, που προωθεί την ιδέα «τα πάντα στο cloud» (ή για να το πούμε αλλιώς, «τίποτα offline», γεγονός που καθιστά την γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο εκ των ων ουκ άνευ.

Ο ΟΤΕ απαντά:

«Η χρήση ενός “Thin Cloud Terminal” όπως το Chromebook μπορεί να αποτελέσει μία επαρκή επιλογή του πελάτη για απλές και καθημερινές εργασίες (e-mail, browsing, text-editing, κλπ). Η επιλογή του Chromebook σε αντικατάσταση ενός laptop εξαρτάται κυρίως από τις εφαρμογές και κυρίως από το μέγεθος των αρχείων που διακινούνται.»

Εδώ μάλλον δεν έγινε αντιληπτό τι ακριβώς ζητούσαμε. Παρεμπιπτόντως, εκπρόσωπος της Samsung Electronics Ελλάς μας διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι το Chromebook έρχεται στην Ελλάδα το 2013!

2. «Δεν θέλω να χάνω ποτέ στα FPS, λόγω… ping»

  • Ρωτήσαμε επίσης, εάν θα είναι αισθητή η αλλαγή όταν παίζουμε οnline παιχνίδια που απαιτούν μικρή καθυστέρηση, άμεση επικοινωνία με τους server. Ήμαστε λιγάκι αυστηροί, καθώς ζητήσαμε VDSL ώστε να μην χάνουμε ποτέ:

Ο ΟΤΕ απαντά:

«Το να μη χάνεις ποτέ σε First Person Shooter είναι υπερβολή. H εμπειρία βελτιώνεται κατά πολύ όταν το round-trip-delay των πακέτων γίνεται μικρό (pings) ή η υστέρηση μετάδοσης (latency) μειώνεται. Όταν τα παραπάνω συμβαίνουν, συνήθως ο χρήσης είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από τους «αντιπάλους» σου. Καθοριστικό ρόλο έχουν και η υπολογιστική δύναμη του Η/Υ και η κάρτα γραφικών του χρήστη.»

3. Εγώ IPTV, εσύ torrent, ο μικρός YouTube

  • Ζητήσαμε ακόμα να μάθουμε εάν το VDSL2 του ΟΤΕ μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της τηλεόρασης όταν το σήμα μεταδίδεται μέσω του πρωτοκόλλου του Διαδικτύου, για την IPTV δηλαδή. Εάν θέλετε να βλέπετε τηλεόραση IPTV, και άλλοι χρήστες στο σπίτι θέλουν να σερφάρουν ή ακόμα και να παίζουν online, τότε τι γίνεται; Αρκεί το εύρος ζώνης του VDSL για να περάσουν όλα τα πακέτα απρόσκοπτα, ώστε η εμπειρία κάθε ενός από τους χρήστες να είναι η βέλτιστη;

Η απάντηση του ΟΤΕ:

«Η συμβατική και απαρχαιωμένη τηλεόραση έχει ήδη αντικατασταθεί από την υπηρεσία που παρέχει ο ΟΤΕ: ΟΤΕ TV μέσω ADSL και VDSL. Με το VDSL μπορείς να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την εμπειρία σου: μπορείς να βλέπεις μια εκπομπή στην ΟΤΕ TV, ταυτόχρονα να γράφεις μια άλλη στον αποκωδικοποιητή με σκληρό δίσκο και την ίδια στιγμή κάθε μέλος της οικογένειάς σου, μπορεί να απολαμβάνει όπως και όσο θέλει το Internet (PC, laptop, smartphone, tablet, κονσόλες παιχνιδιών). »

Ιδανικό (και ωραίο) ακούγεται, και το λένε χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αν και χωρίς πολλές εξηγήσεις.

4. Απομακρυσμένη διαχείριση για επαγγελματίες

  • Ρωτήσαμε ακόμα για την εμπειρία της απομακρυσμένης διαχείρισης των πάντων με υπηρεσίες όπως το TeamViewer. Θα θέλαμε να μάθουμε εάν η εμπειρία αλλάζει τόσο ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα ADSL.

Η απάντηση του ΟΤΕ:

«Η εμπειρία της απομακρυσμένης διαχείρισης με χρήση προγραμμάτων όπως το TeamViewer αναβαθμίζεται σε σχέση με το ADSL ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου upload.»

5. Από τι εξαρτάται το VDSL;

Φυσικά, όλα όσα περιγράφονται είναι ιδανικά. Ζητήσαμε λοιπόν τις απαραίτητες διευκρινίσεις: Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβαίνουν αυτά;

«Από μόνο του το VDSL2 δεν είναι ικανό να αλλάξει την τελική εμπειρία του χρήστη….

Γενικότερα, η πραγματική ταχύτητα μίας εφαρμογής στο Ιnternet εξαρτάται από την ταχύτητα συγχρονισμού του router στο δίκτυο του Παρόχου, την υποδομή του δικτύου του Παρόχου και την ίδια την εφαρμογή.

Το πού θα συγχρονίσει το modem του πελάτη, εξαρτάται από:

  • το πόσο μακριά μένει από το Αστικό Κέντρο ΟΤΕ ή την VDSL Καμπίνα (KV) στη γειτονιά
  • την ποιότητα των καλωδίων τόσο του δικτύου όσο και του κτιρίου που μένει
  • τις παρεμβολές από άλλα δίκτυα

6. Δεν μπορώ άλλο τα «έως»

Τέλος, θέλαμε να τονίσουμε ότι και το VDSL είναι μια υπηρεσία που παρέχεται χωρίς εγγυήσεις, όπως και το ADSL. Έτσι, παραμένουμε στον κόσμο του «έως» σε ότι αφορά στις ταχύτητες VDSL. Δείτε τι απαντά ο ΟΤΕ στο ερώτημα «υπάρχει εγγύηση QoS στο VDSL του ΟΤΕ;»

«Όσον αφορά στην παροχή QoS στο VDSL αυτό ΔΕΝ έχει νόημα καθώς αφορά πρόσβαση στο Internet που εκ των πραγμάτων είναι Best Effort.

QoS μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιπτώσεις υπηρεσιών που παραμένουν στο δίκτυο π.χ. όπως η υπηρεσία VPN του OTE για την οποία έχουν γίνει κατάλληλες ενέργειες όσον αφορά στο QoS.»

Ανθή Παναγιωτάκη
Σχολιάστε και στο @techingr

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024