Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας: Έχω data, θέλω data, τι να κάνω;

Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας: Έχω data, θέλω data, τι να κάνω;

Με το ντεμπούτο της ελληνικής πύλης ανοικτών δεδομένων, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας δίνει τις πρώτες οδηγίες για την αξιοποίηση των δεδομένων και την άντληση πληροφορίας από αυτά. Παράλληλα, προτρέπει όσους εργάζονται στην δημόσια διοίκηση να εμπλουτίσουν την πύλη και καλεί τους προγραμματιστές να συνδράμουν στην προσπάθεια να αντλήσουμε γνώση από τα πολύτιμα ανοικτά δεδομένα.

Με το ντεμπούτο της ελληνικής πύλης ανοικτών δεδομένων, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας δίνει τις πρώτες οδηγίες για την αξιοποίηση των δεδομένων και την άντληση πληροφορίας από αυτά. Παράλληλα, προτρέπει όσους εργάζονται στην δημόσια διοίκηση να εμπλουτίσουν την πύλη και καλεί τους προγραμματιστές να συνδράμουν στην προσπάθεια να αντλήσουμε γνώση από τα πολύτιμα ανοικτά δεδομένα, αναπτύσσοντας εφαρμογές που τα αξιοποιούν.

Όπως εξηγεί το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, η ελληνική πύλη ανοικτών δεδομένων ακολουθεί την Οδηγία της ΕΕ για τα Ανοικτά Δεδομένα και τις προδιαγραφές που πληρούνται από την Ευρωπαϊκή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων. Αφορά τη διαφάνεια, την ανοικτή διακυβέρνηση και την καινοτομία.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα μπορούν να ληφθούν από οιονδήποτε ενδιαφέρεται να τα αξιοποιήσει, να τα επαναχρησιμοποιήσει, να τα συνδέσει και να δημιουργήσει καινοτόμες υπηρεσίες.

Επιπλέον, αυτή η Πύλη Δεδομένων προωθεί και ευνοεί τον ‘τεχνολογικό αλφαβητισμό’ γύρω από τα Ελληνικά Ανοικτά Δεδομένα. Οι πάροχοι δεδομένων, οι προγραμματιστές εφαρμογών και το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει, επιπλέον, νέες λειτουργίες που καθίστανται δυνατές από τις σημασιολογικές τεχνολογίες.

Τα σύνολα ανοικτών δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

  • τη δημιουργία υπηρεσιών έξυπνων πόλεων,
  • την παρακολούθηση των οικονομικών του κράτους,
  • σε συστήματα στήριξης λήψης αποφάσεων και πλήθος άλλων εφαρμογών.

Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα ήταν ότι κανείς δεν γνώριζε ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα και πού θα τα βρει. Από τη στιγμή που διαφορετικά σύνολα δεδομένων φτάνουν σε μια κρίσιμη μάζα, γίνεται εμφανές ότι μπορούν να δημιουργηθούν ευφυεις σύνδεσμοι μεταξύ τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δεδομένων και αυξάνοντας δυναμικά τη σημαντικότητά τους (Linked Data http://open-data.okfn.gr/linked-data).

Η DBpedia (Σημασιολογική αναπαράσταση της Wikipedia) είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα συνόλου δεδομένων με μεγάλο εύρος συνδέσεων. Σε συνδυασμό με την ζωντανή προεπισκόπηση δεδομένων, το εύχρηστο σύστημα αναζήτησης και το ισχυρό API του CKAN, τα ανοικτά δεδομένα αποκτούν ακόμη περισσότερη χρησιμότητα.

Η Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων φιλοξενεί εφαρμογές και οπτικές αναπαραστάσεις, όπως η Ανοικτή Οικονομική Δραστηριότητα (OpenSpending), η οπτικοποίηση δεδομένων χρηματοδότησης της Αστυνομίας σε σχέση με την εγκληματικότητα ανά περιφέρεια, η εφαρμογή Σαν Σημερα (Day Like Today) και πολλά άλλα. Θα βρείτε επίσης το δίκτυο των ελληνικών ανοικτών συνδεδεμένων δεδομένων – για την ανάπτυξη των οποίων το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας εργάζεται σκληρά!

Τώρα, είναι η σειρά σας:

  • Είστε ιδιοκτήτης κάποιου συνόλου δεδομένων το οποίο δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να δημοσιεύσετε;

Πάρτε το Εγχειρίδιο Ανοικτών δεδομένων του OKFN και ξεκινήστε να δίνετε στα δεδομένα σας την αξία που κρύβουν.

  • Εργάζεστε στη δημόσια διοίκηση ή σε κάποιον οργανισμό που ήδη παρέχει δημόσια ανοικτά δεδομένα;

Καταγράψτε τα δεδομένα στην Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων και ξεκινήστε να αναζητάτε συνδέσμους με άλλα σύνολα δεδομένων.

  • Θέλετε να αναπτύξετε μια εφαρμογή που εμπλέκει πολλά διαφορετικά δεδομένα;

Μπορεί να τα βρείτε στην Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων μαζί με άλλα σχετικά σύνολα δεδομένων

  • Θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά στον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ψάξτε τα στην Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων ή απαιτήστε να συμπεριληφθούν.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024