Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχει και app-ζόμπι στο AppStore, θυμίζουν τα 5α γενέθλια του AppStore

Έχει και app-ζόμπι στο AppStore, θυμίζουν τα 5α γενέθλια του AppStore

H Apple γιορτάζει τα πέμπτα γενέθλια του AppStore, του επίσημου διαδικτυακού καταστήματος από το οποίο διαθέτει τα λεγόμενα app για όλες τις συσκευές με το λειτουργικό της σύστημα iOS. Οι χρήστες γιορτάζουν μαζί της, λαμβάνοντας ως δώρο 5 app και 5 παιχνίδια δωρεάν. Τα γενέθλια του AppStore όμως φέρνουν στο προσκήνιο και όλους εκείνους τους προγραμματιστές που πίστεψαν ότι θα γίνουν πλούσιοι από το app τους, οι εφαρμογές τους όμως παραμένουν στα αζήτητα -και είναι πολλές, δείχνει σχετική μελέτη που μεταφέρει το BBC.

H Apple γιορτάζει τα πέμπτα γενέθλια του AppStore, του επίσημου διαδικτυακού καταστήματος από το οποίο διαθέτει τα λεγόμενα app για όλες τις συσκευές με το λειτουργικό της σύστημα, iOS. Οι χρήστες γιορτάζουν μαζί της, λαμβάνοντας ως δώρο 5 app και 5 παιχνίδια δωρεάν.

Όμως, τα γενέθλια του AppStore φέρνουν στο προσκήνιο και όλους εκείνους τους προγραμματιστές που πίστεψαν ότι θα γίνουν πλούσιοι από το app τους, οι εφαρμογές τους όμως παραμένουν στα αζήτητα -και είναι πολλές, δείχνει σχετική μελέτη που μεταφέρει το BBC.

Το App Store ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008 με 500 εφαρμογές. Στα μέσα Μαΐου 2013, η Apple ανακοίνωνε με υπερηφάνεια ότι, οι χρήστες των iPhone, iPod touch και iPad έχουν κατεβάσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές από το επαναστατικό App Store -χωρίς φυσικά τις αναβαθμίσεις ή τις επαναλαμβανόμενες λήψεις.
Κάθε δευτερόλεπτο, υπάρχει μεγάλη κίνηση: Οι πελάτες κατεβάζουν πάνω από 800 εφαρμογές το δευτερόλεπτο και πάνω από 2 δισεκατομμύρια εφαρμογές τον μήνα.
Από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα, το AppStore έχει αποφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στους προγραμματιστές και αυτός ο αριθμός είναι τριπλάσιος από όσα τους έχουν όλα τα άλλα καταστήματα εφαρμογών μαζί, είχε πει ο Τιμ Κουκ.
Σήμερα «το επαναστατικό», όπως το χαρακτηρίζει η εταιρεία, App Store διαθέτει πάνω από 850.000 εφαρμογές για iPhone, iPod touch και iPad σε 155 χώρες, και περισσότερες από 350.000 εφαρμογές σχεδιασμένες αποκλειστικά για το iPad. Οι χρήστες του iOS και του App Store μπορούν να ανακαλύψουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών σε 23 κατηγορίες, όπως περιοδικά και εφημερίδες, παιχνίδια, ενημέρωση, fitness, ταξίδια, εκπαίδευση και εφαρμογές για επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός δεν είναι ακόμα ισχυρός. Όπως εύκολα παρατηρεί κανείς, οι προγραμματιστές συχνά προτιμούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση της ιδέας τους σε iPhone/iPad με την προσδοκία εσόδων. Η έκδοση Android έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ανάπτυξη αλλά κυρίως η δοκιμή ενός app σε τόσες διαφορετικές εκδόσεις και συσκευές αποδεικνύεται πρόκληση σε χρόνο και κόπο, δηλώνουν συχνά developers στο tech.in.gr. To Store στα Windows Phone συχνά μένει στα πλάνα, αν και η Microsoft εντείνει τις προσπάθειές της να κερδίσει την προσοχή τους με αρκετή επιτυχία και υπόσχεται γρήγορα οφέλη και μεγαλύτερη απόδοση (80%-20% για τις εφαρμογές που θα επιτύχουν). Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις στο προσκήνιο, όπως το Firefox OS, ενώ το κόστος των smartphone βαίνει διαρκώς μειούμενο τουλάχιστον για αυτά με Android και η κίνηση data από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας γίνεται φθηνότερη, ακόμα και με roaming.

Εντούτοις, δεν είναι όλα ρόδινα στο AppStore των 850.000 app για τους developers, τουλάχιστον με όσα συνολικά δείχνει η μελέτη της Adeven που μεταφέρει το BBC. Σύμφωνα με τα νούμερα αυτά, τα δύο τρίτα των app στο AppStore δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ σε iPhone, iPad ή iPod touch. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Apple, η οποία επιμένει πως το 90% των app στο κατάστημά της γίνονται download τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα 579.001 app σε σύνολο 888.856 app στην βάση μας είναι ζόμπι, δηλώνει εκπρόσωπος της Adeven. Ως ζόμπι ορίζει η εταιρεία app που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην ταξινομημένη λίστα 300.000 app με τις εφαρμογές που είχαν τα περισσότερα download.

Πάντως, πολλαπλές πηγές μαρτυρούν πως οι χρήστες οποιουδήποτε smartphone συνηθίζουν να χρησιμοποιούν καθημερινά ελάχιστα app, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού αφήνοντας στην άκρη app που κατέβασαν από τον ενθουσιασμό της στιγμής -το Pew Internet Research που μελετά τις συνήθειες των νεαρών Αμερικανών πρόσθεσε και το βαθμό στον οποίο συμβαίνει αυτό, δηλαδή το 68%.

  • Τον Ιούνιο του 2011 ανέβηκαν στο AppStore 20.213 νέα apps από τα οποία 10.814 ήταν δωρεάν. Τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των νέων app στο AppStore ήταν αυξημένος στα 26.646 νέα apps, από τα οποία ακόμα περισσότερα ήταν δωρεάν, και συγκεκριμένα 17.317, σύμφωνα με στοιχεία από την Adeven.

Είναι τέλος γεγονός πως το AppStore δημιούργησε και καλλιέργησε την ιδέα του καταστήματος μικροεφαρμογών. Εντούτοις, το AppStore δεν είναι τέλειο και με αφορμή τα γενέθλιά του έρχονται στο φως ζητήματα περαιτέρω βελτίωσης. Ένα από τα πλέον σημαντικά για τους χρήστες, μια νέα μέθοδος προστασίας του κατόχου του iPhone ή του iPad από τις αγορές μέσα από τις αγορασμένες ήδη εφαρμογές ή τα αγορασμένα παιχνίδια. Στις ΗΠΑ η Apple αναγκάστηκε να δώσει τέλος σε μαζικές μηνύσεις εναντίον της καθώς γονείς είδαν τους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών να φουσκώνουν μετά από αγορές που έκαναν τα παιδιά τους μέσα από τα παιχνίδια που έπαιζαν στο iPhone των γονέων τους (in-app purchase). Η Apple φέρεται να τους αποζημίωσε βγάζοντας από το ταμείο της περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024