Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όταν εγκαταστήσετε το iOS 7 θα αποκτήσετε το νέο iPhone που θέλετε

Όταν εγκαταστήσετε το iOS 7 θα αποκτήσετε το νέο iPhone που θέλετε

Η Apple παρουσίασε την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος πριν από τρεις μήνες, ωστόσο η εκδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν όσοι βρέθηκαν στο Κουπερτίνο (ή στο Πεκίνο) εκείνη την ημέρα να το δουν σε λειτουργία. Τώρα, όλοι οι χρήστες iPhone 4, iPhone 4S και iPhone 5 περιμένουν την 18η Σεπτεμβρίου για να αποκτήσουν νέο iPhone, αφού ο επικεφαλής λογισμικού στην Apple το είπε καθαρά: «όσοι εγκαταστήσουν το iOS 7 θα αισθανθούν ότι απέκτησαν ολοκαίνουργια συσκευή».

Η Apple παρουσίασε την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος πριν από τρεις μήνες, ωστόσο η εκδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν όσοι βρέθηκαν στο Κουπερτίνο (ή στο Πεκίνο) εκείνη την ημέρα να το δουν σε λειτουργία. Τώρα, όλοι οι χρήστες iPhone 4, iPhone 4S και iPhone 5 περιμένουν την 18η Σεπτεμβρίου για να αποκτήσουν «νέο iPhone», αφού ο επικεφαλής λογισμικού στην Apple το είπε καθαρά: «όσοι εγκαταστήσουν το iOS 7 θα αισθανθούν ότι απέκτησαν ολοκαίνουργια συσκευή». Το iOS 7 μπορεί επίσης να κάνει όλα τα iPad μετά το iPad 2 να… ξανανιώσουν, όπως και τα iPod touch που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2012.

Ο Craig Federighi (senior vice president, Apple Software Engineering) είχε κάνει την χαρακτηριστική δήλωση -μάλλον άθελά του- κατά την παρουσίαση των iPhone 5C/5S. Όσοι είχαν την ευκαιρία να πιάσουν πρώτοι στα χέρια τους τους διαδόχους του iPhone 5 -το οποίο, παρεμπιπτόντως, καταργείται- απέδωσαν τον ενθουσιασμό τους από την χρήση των συσκευών στην νέα έκδοση του λειτουργικού, την οποία σύντομα ανακάλεσαν από την μνήμη τους ότι θα μπορούν επίσης να αποκτήσουν, χωρίς να επενδύσουν στην αγορά ενός από τα δύο νέα μοντέλα.

Το iOS 7 μοιάζει τελείως διαφορετικό από το iOS 6, κυρίως από την στροφή που κάνει στην σχεδίαση η Apple (με τον βραβευμένο σχεδιαστή Τζόναθαν Άιβι, να ηγείται των επιλογών) από τον λεγόμενο σκευομορφιισμό που θέλει τα app στο iPhone να μοιάζουν με αντικείμενα του πραγματικού κόσμου (π.χ. ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο να μοιάζει με πραγματικό μπλοκάκι). Στο iOS 7 τα εικονίδια επιστρέφουν στις δύο διαστάσεις και έχουν περισσότερα χρώματα.

Επιπλέον, το iOS 7 θα προσφέρει στους χρήστες δωρεάν πέντε δημοφιλή app που κοστίζουν από 0,99 έως και 4,99 δολάρια –το iPhoto, το iMovie, τα Pages, Numbers και Keynote. Ακόμα, η Apple δεν αποσύρει καμία εφαρμογή που συνόδευε ως τώρα το iOS, όπως έκανε με τους Χάρτες της Google. Τα Google Maps δεν επανέρχονται, όμως η Apple υπόσχεται βελτιώσεις στο δικό της πρόγραμμα αξιοποίησης χαρτών.

Οι λήψεις φωτογραφιών θα γίνουν επίσης καλύτερες στα ενημερωμένα παλαιότερα μοντέλα iPhone, γεγονός που αποδίδεται στην ευχρηστία του νέου app για την κάμερα. Οι αλλαγές στο λογισμικό θα επιτρέψουν την χρήση φίλτρων κατά την διάρκεια -και όχι μετά- την λήψη. Ο χρήστης iOS 7 θα μπορεί να επιλέγει την εστίαση κατά την βιντεοσκόπηση.

Στο iOS 7 αποδίδεται ακόμα η δυνατότητα να δει ο χρήστης με μια ματιά τα apps του, με δύο κλικ στο Home button, στο κέντρο της οθόνης ως μεγάλα εικονίδια, γεγονός που διευκολύνει την ταυτόχρονη χρήση περισσότερων app, δηλαδή το multitasking στο iPhone (παλιό ή νέο).

Ακόμα, οι χρήστες αναζωογονημένων iPhone θα μπορούν να επέμβουν στις ρυθμίσεις με ένα σύρσιμο από το κάτω μέρος της οθόνης, αντί να μεταβαίνουν στις ρυθμίσεις.

Το φθηνότερο iPhone, το 5C, δεν είναι τίποτα σπέσιαλ, αν εξαιρέσει κανείς το iOS 7, γράφει ο ανταποκριτής του Associated Press. To μόνο που το κάνει να ξεχωρίζει από το iPhone 5 είναι το πλαστικό του κάλυμμα και τα διαθέσιμα χρώματα. Παραδεκτό επίσης πως το iPhone 5C είναι πιο φθηνό από ότι ήταν το iPhone 5 όταν παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 -στις ΗΠΑ, μπορεί κανείς να το αποκτήσει με 99 δολάρια και διετές συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, όταν για το iPhone 5 έπρεπε να καταβάλλει αρχικά 100 δολάρια παραπάνω.
{{{ moto }}}
Πάντως, το iPhone 5S διαφέρει από όλα τα προγενέστερα iPhone, με την πλέον ορατή διαφορά να είναι ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος. Με ένα άγγιγμα του Home button, ο χρήστης αναγνωρίζεται και το iPhone 5S ξεκλειδώνεται, καθιστώντας παρελθόν τα passcode (και τις ατζέντες που τα κρύβουν) που χρειάζονται ξανά και ξανά για διάφορους λόγους. Με τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος ο χρήστης μπορεί να αγοράζει από το iTunes Store πληρώνοντας με… το δάκτυλο. Όπως μας μεταφέρει ο ίδιος ανταποκριτής, η αξιοποίηση του Touch ID στο iPhone 5S αποδείχτηκε πανεύκολη διαδικασία: σε λιγότερο από ένα λεπτό, το τηλέφωνο κατέγραψε το δακτυλικό αποτύπωμα του αντίχειρά μου, παρέχοντας οδηγίες βήμα προς βήμα. Όταν τα αποτυπώματά μου πέρασαν στην μνήμη του 5S, δεν είχα παρά να πιέσω ελαφρώς το home button για να «ξυπνήσω» το iPhone και να ενεργοποιηθεί άμεσα. Εκτός όμως από το Touch ID, αναγνωρίζουν οι πρώτες χρήστες, το 5S είναι ταχύτερο, δίνει καλύτερες φωτογραφίες και μπορεί να καταγράψει βίντεο σε αργή κίνηση.

Το καλύτερο όμως είναι ότι 5S τρέχει iOS 7 και αυτό κάνει τους κατόχους iPhone σήμερα να αγωνιούν περισσότερο για την 18η Σεπτεμβρίου παρά για τα νέα μοντέλα. Το iPhone 5C και το iPhone 5S κυκλοφορούν σε πολλές αγορές στις 20 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα αναμένονται τον Οκτώβριο, εάν βασιστούμε στις εκτιμήσεις των ελληνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ή το αργότερο τον Δεκέμβριο -την περίοδο όπου η Apple είπε ότι θα κυκλοφορεί σε 100 χώρες (εάν θεωρήσουμε για βάσιμους λόγους ότι εμείς θα βρισκόμαστε στις τελευταίες).

Ανακατάταξη στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για έξυπνα τηλέφωνα;

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 η διείσδυση του iOS αυξήθηκε χάρη στην μαζική διάθεση iPhone. «Η ζήτηση παραμένει υψηλή διεθνώς, σημειώνει η IDC, αν και η εμπειρία από την χρήση του iOS παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια από τότε που παρουσιάστηκε το iPhone για πρώτη φορά το 2007, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει με την ριζική αλλαγή του user interface στο iOS 7.» Το πρώτο τρίμηνο του 2013, το iOS κατείχε το 23% της παγκόσμιας αγοράς και το Android το 59% (τα Windows Phone διπλασίασαν το μερίδιό τους την ίδια περίοδο, στο 2%).

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

Associated Press,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024