Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα χρόνια Facebook

Δέκα χρόνια Facebook

To Facebook θα γιορτάσει την επέτειο 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως κάθε  χρόνο: με μια σεμνή τελετή στα γραφεία του στο σχόλασμα, το βράδυ της Παρασκευής. Μόνο που σήμερα η Facebook Inc., στην οδό 1601 Willow Road στο Μένλο Παρκ στην Καλιφόρνια, απασχολεί 6.337 υπαλλήλους και υποδέχεται 1,23 δισεκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα.

To Facebook θα γιορτάσει την επέτειο 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως κάθε χρόνο: με μια σεμνή τελετή στα γραφεία του στο σχόλασμα, το βράδυ της Παρασκευής. Μόνο που σήμερα η Facebook Inc., στην οδό 1601 Willow Road στο Μένλο Παρκ στην Καλιφόρνια, απασχολεί 6.337 υπαλλήλους και υποδέχεται 1,23 δισεκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα.

Συνιδρυτές του Facebook είναι ο Mark Zuckerberg και οι Dustin Moskovitz, Chris Hughes και Eduardo Saverin. Η υπηρεσία ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου 2004, όταν κυριαρχούσε το MySpace.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου είχε κατορθώσει να προσελκύσει 1.000.000 μέλη από αμερικανικά πανεπιστήμια -από το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και έπειτα στο Γιέιλ και 800 κολέγια.

Τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου δέχεται μέλη και από τα λύκεια εκτός ΗΠΑ.

Το 2006 εισρέουν τα πρώτα μέλη από επιχειρήσεις. Τον Φεβρουάριο του 2009 γίνεται το πρώτο Like (εισαγωγή του Like button) και η υπηρεσία κερδίζει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που την βρίσκει στο τέλος του 2009 να δικτυώνει 360.000.000 χρήστες, οι οποίοι σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο διπλασιάζονται.

Κάπως έτσι, η Facebook Inc. οδηγείται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο Μαρκ και η ομάδα του απαντά σε (ευχαριστημένους σήμερα) μετόχους…

Αυτή είναι η σύντομη ευθεία πορεία του Facebook, ωστόσο δεν έλειψαν τα παραστρατήματα που περιλαμβάνουν δυσαρεστημένους χρήστες, παραβιάσεις του απορρήτου των μελών του και διεκδικήσεις ακόμα και για την κυριότητά του. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι γονείς θυμάτων που φωνάζουν δυνατά ότι «το Facebook συνιστά κίνδυνο για τα παιδιά».

Σήμερα, το Facebook φιλοδοξεί να αποτελέσει την «προσωπική σας εφημερίδα» και η ανοδική του πορεία για τα επόμενα δέκα χρόνια αμφισβητείται με το επιχείρημα πως έχει καταντήσει MomBook.

Μπορείτε να θυμηθείτε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που αφορούν το μεγαλύτερο σήμερα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης:

Tα οικονομικά αποτελέσματα της Facebook Inc έδειξαν πως περισσότερα από τα μισά έσοδα της εταιρείας προήλθαν από την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε φορητές συσκευές (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο του 2013). Το τέταρτο τρίμηνο του 2013, είχε έσοδα 2,585 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα έσοδα του Facebook του 2013 έφτασαν τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 5 δισ. το 2012. Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι χρήστες του Facebook από το κινητό ανήλθαν στα 556 εκατομμύρια. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής λίγων βιντεο-διαφημίσεων με autoplay, καθώς και ότι οι διαφημιζόμενοι απολαμβάνουν οκταπλάσια απόδοση από τις διαφημίσεις τους στις Ενημερώσεις των μελών -προκαλώντας αμέσως αντιδράσεις καθώς το autoplay αυξάνει αυτομάτως την κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στερεί τον προληπτικό έλεγχο της προβολής.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024