Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
LulzSec Kayla: Ο Βρετανός που «έκανε πλάκα» στη Sony ψάχνει για δουλειά

LulzSec Kayla: Ο Βρετανός που «έκανε πλάκα» στη Sony ψάχνει για δουλειά

Πριν από τρία χρόνια, ο Ράιαν Άκροϊντ κόμπαζε στο Twitter για τα κατορθώματά του με την περσόνα
της 16χρονης Kayla. Τον Απρίλιο του 2013 όμως τρόμαξε όταν είδε να του χτυπούν την πόρτα δύο αστυνομικοί με πολιτικά και τώρα, δηλώνει ενώπιον των συμφοιτητών του σε βρετανικό πανεπιστήμιο ότι έκανε «πολλές, πολλές αταξίες», όχι όμως για το χρήμα αλλά γιατί μπορούσε. Μετά από εννέα μήνες στην φυλακή, ο Άκροϊντ δηλώνει τώρα ότι ελπίζει να αξιοποιήσει αλλιώς τις ικανότητες του, αν και αναγνωρίζει πως το ποινικό του μητρώο δεν θα βοηθήσει.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ράιαν Άκροϊντ κόμπαζε στο Twitter για τα κατορθώματά του. Τον Απρίλιο του 2013 όμως τρόμαξε όταν είδε να του χτυπούν την πόρτα δύο αστυνομικοί με πολιτικά και τώρα, δηλώνει ενώπιον των συμφοιτητών του σε βρετανικό πανεπιστήμιο ότι έκανε «πολλές, πολλές αταξίες», όχι όμως για το χρήμα αλλά «γιατί μπορούσε».

Μετά από εννέα μήνες στην φυλακή, ο Άκροϊντ δηλώνει τώρα ότι ελπίζει να αξιοποιήσει αλλιώς τις ικανότητες του, αν και αναγνωρίζει πως το ποινικό του μητρώο δεν θα βοηθήσει.

Το ιστορικό των lulzSec

Ο 27χρονος σήμερα Βρετανός ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην πληροφορική μέσα στην φυλακή. Ήταν κι εκείνος μέλος των Lulz, ο μεγαλύτερος μεταξύ τεσσάρων ακόμα Βρετανών που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία -τσαλακώνοντας ταυτόχρονα την εικόνα τους- στις εταιρείες και τις υπηρεσίες ασφαλείας που επιτέθηκαν «έτσι, για πλάκα».

Στους στόχους των LulzSec περιλαμβάνεται η Sony (το ιστορικό χτύπημα του 2011), η CIA, το σύστημα υγείας στην Μεγάλη Βρετανία και η Αμερικανική Αεροπορία και η News Corp (o Άκροϊντ είχε ανακατευθύνει τους επισκέπτες του site της εφημερίδας The Sun σε πλαστό δικτυακό τόπο με κεντρικό θέμα μια ψευδή αλλά πειστική είδηση για την «αυτοκτονία του Ρούπερτ Μέρντοχ»).

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Άκροϊντ επέστρεψε στο πανεπιστήμιο Sheffield Hallam για να πάρει Master στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του με το λευκό πλέον καπέλο των χάκερ (white hat hacker), έγινε στις 27 Νοεμβρίου όπου ανέλυσε τις μεθόδους του ενώπιον 200 φοιτητών, μιλώντας για την εργαλειοθήκη του καλού χάκερ, για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο εύρεσης κρυπτογραφημένων κωδικών στα Windows και στα ασύρματα δίκτυα και για τις λεγόμενες ενέσεις SQL.

Ο Άκροϊντ δηλώνει τώρα έτοιμος να εργαστεί για καλό σκοπό -αν και είπε πως «εάν αποσκοπούσα στο χρήμα, τότε θα είχαμε χτυπήσει τράπεζες και δεν θα το μαθαίνατε ποτέ», προσδοκώντας έναν μισθό που θα υπερβαίνει εκείνους των «black hat hackers» -περισσότερα από 1100 ευρώ την ημέρα.

Πάντως, δεν είναι διόλου ασυνήθιστο να εμπιστεύονται όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και κυβερνήσεις «τέως καταδικασμένους για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών». Το 2009, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάκα είχε χρίσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών τον «Νονό» των χάκερ, Τζεφ Μος. Εννέα χρόνια νωρίτερα, το 2000 μετά την αποφυλάκισή του, η αμερικανική Γερουσία είχε ζητήσει την βοήθεια του Κέβιν Μίτνικ…


Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024