Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θα είναι δωρεάν τα Windows 10 στους «πειρατές» των XP

Δεν θα είναι δωρεάν τα Windows 10 στους «πειρατές» των XP

Αρκετά ερωτήματα έχει αφήσει αναπάντητα η Microsoft μετά την δημοσιοποίηση της πρακτικής-έκπληξη που πρόκειται να ακολουθήσει με την διάθεση των Windows 10. Η γενική εντύπωση είναι πως, όλοι θα αναβαθμίσουν δωρεάν τα Windows στην νέα έκδοση το καλοκαίρι, είτε έχουν πληρώσει γι'αυτά, είτε όχι.

Αρκετά αναπάντητα ερωτήματα έχει αφήσει αναπάντητα η Microsoft μετά την δημοσιοποίηση της πρακτικής-έκπληξη που πρόκειται να ακολουθήσει με την διάθεση των Windows 10. Η γενική εντύπωση είναι πως, όλοι, θα αναβαθμίσουν δωρεάν τα Windows στην νέα έκδοση το καλοκαίρι, είτε έχουν πληρώσει γι’αυτά, είτε όχι.

Τα Windows 10 αναμένονται το καλοκαίρι και η αναβάθμιση θα διατίθεται δωρεάν επί έναν χρόνο -τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας τους. Αν και η Microsoft δεν έχει εκδώσει σχετικό δελτίο Τύπου και έχει αρκεστεί σε επιμέρους διευκρινίσεις στα δημοσιεύματα, έχει επιβεβαιωθεί ότι και τα «πειρατικά» αντίγραφα προηγούμενων εκδόσεων δεν θα θεωρούνται πλέον «απαγορευμένα» και θα δικαιούνται την δωρεάν αναβάθμιση.

Από τις μέχρι τώρα διευκρινίσεις προκύπτει ότι:

1. Η δωρεάν αναβάθμιση δεν αφορά τους κατόχους των Windows XP και των Windows Vista («πειρατικών» και μη). Η δωρεάν αναβάθμιση PC αφορά σε κατόχους των Windows 7 και των Windows 8.1.

2. Είναι ίσως αυτονόητο, αλλά η προσφορά αφορά συστήματα που «σηκώνουν» την νέα έκδοση. Από τις ελάχιστες απαιτήσεις για την προέκδοση των Windows 10, προκύπτει ότι οι απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, θα πρέπει όμως να τις έχει κανείς υπόψη του: επεξεργαστής 1GHz, RAM 1 ή 2 GB ανάλογα με την έκδοση 32 ή 64 bit, 16GB στον δίσκο, γραφικά με υποστήριξη Microsoft DirectX 9 με driver WDDM, λογαριασμό Microsoft και πρόσβαση στο Ίντερνετ.

3. Η δωρεάν αναβάθμιση δεν αφορά τους υπολογιστές επιχειρήσεων, οι οποίες παραδοσιακά προμηθεύονται μαζικά άδειες χρήσης του λειτουργικού, ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που απασχολούν. Το ίδιο ισχύει και για τα Windows που έρχονται προεγκαταστημένα από τους κατασκευαστές στους υπολογιστές τους.

  • 4. Επίσης, η Microsoft διευκρινίζει ότι τα «μη γνήσια PC» μπορεί να αναβαθμίζονται στα Windows 10, το γεγονός όμως δεν αλλάζει την κατάστασή τους -την «μη γνησιότητα» της άδειάς τους. Τα «μη γνήσια» Windows δεν εκδίδονται από την Microsoft και δεν υποστηρίζονται από την εταιρεία ή τους συνεργάτες της. Εάν μια συσκευή ήταν μη γνήσια, παραμένει ως τέτοια και μετά την αναβάθμιση. Εάν αυτή η «ρετσινιά» αφορά μόνο στην υποστήριξη από την Microsoft ίσως να μην παραπονεθεί κανείς, όμως ποιες άλλες συνέπειες θα έχει; Θα πρόκειται για μια καταγεγραμμένη ομολογία της παράβασης στην Microsoft που θα ακολουθεί το PC με ονοματεπώνυμο (λογαριασμός Microsoft).

5. Αναπάντητο έχει επίσης παραμείνει το ερώτημα, πόσο θα κοστίζουν τα Windows 10 (η πλήρης έκδοση και η αναβάθμιση) ένα χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, και φυσικά, ποιοι θα είναι οι όροι της προσφοράς αυτής, δηλαδή για παράδειγμα, σε ποιες συνοδευτικές υπηρεσίες θα θεωρείται δεσμευμένος ο χρήστης.

6. Ακόμα, μένει να διευκρινιστούν τα δικαιώματα των χρηστών που θα αναβαθμίσουν, όπως για παράδειγμα, ο αριθμός των συστημάτων στα οποία θα μπορεί να τα εγκαταστήσει, πώς θα μπορεί να κάνει επανεγκατάσταση μετά από ένα ξεκαθάρισμα του συστήματος και άλλες λεπτομέρειες μεν, σημαντικές δε.

Γενικότερα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά, αφενός στην Microsoft υπό την ηγεσία του Σάτια Ναντέλλα, αφετέρου στην βιομηχανία λογισμικού γενικότερα με το cloud, τα app και το software as a service, η δυσπιστία απέναντι σε τέτοιες ηχηρές ανακοινώσεις παραμένει. Οι χρήστες γνωρίζουν ότι κάπου υπάρχει παγίδα -με την έννοια ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι δωρεάν, αν δεν διασφαλίζει έσοδα για μια επιχείρηση με κάποιον άλλο τρόπο. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι πρόκειται για τις άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες. Ίσως αυτή, να είναι η μια εκείνη φορά που θα διαβάσουμε τι γράφουν οι «Όροι και Προϋποθέσεις». Ας περιμένουμε ως το καλοκαίρι.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024