Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα εξετάσει η Κομισιόν και τα αντεπιχειρήματα της Google για το Android

Τι θα εξετάσει η Κομισιόν και τα αντεπιχειρήματα της Google για το Android

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου 2015 ότι μετά από δύο καταγγελίες και τη δική της προκαταρκτική έρευνα, ξεκινά επίσημα να εξετάζει εάν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού κάποιοι από τους όρους που επιβάλλει η Google σε κατασκευαστές smartphone και tablet για την χρήση του Android και των δικών της εφαρμογών και υπηρεσιών.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου 2015 ότι μετά από δύο καταγγελίες και τη δική της προκαταρκτική έρευνα, ξεκινά επίσημα να εξετάζει εάν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού κάποιοι από τους όρους που επιβάλλει η Google σε κατασκευαστές smartphone και tablet για την χρήση του Android και των δικών της εφαρμογών και υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα για την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

  1. Συγκεκριμένα, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επιτροπή θα εξετάσει εάν η Google παρανόμως παρεμπόδισε την ανάπτυξη και την πρόσβαση στην αγορά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, απαιτώντας ή δίνοντας κίνητρα στους κατασκευαστές να εγκαθιστούν τα δικά της apps κατά αποκλειστικότητα.
  2. Επίσης, θα εξετάσει εάν η Google απαγόρευε σε κατασκευαστές smartphone και tablet που ήθελαν να εγκαθιστούν εκ των προτέρων τα apps της Google σε κάποιες από τις συσκευές τους, να εγκαθιστούν δικές τους διανομές του ανοικτού Android, Android forks -δυνητικά ανταγωνιστικές- σε άλλες συσκευές τους. Κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανάπτυξη και την προώθηση ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων, αναφέρει η Επιτροπή.
  3. Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει εάν η Google παρεμπόδισε την ανάπτυξη και την πρόσβαση στην αγορά ανταγωνιστικών εφαρμογών και υπηρεσιών, συνδέοντας άρρηκτα ή προσφέροντας μαζί, κάποιες δικές της εφαρμογές/υπηρεσίες με άλλες άλλες εφαρμογές/υπηρεσίες ή API της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για την διενέργεια έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς και ότι δεν μπορεί να προκαθοριστεί η διάρκεια της έρευνας.

Η απάντηση της Google

Η Google απαντά δια στόματος του επικεφαλής των μηχανικών της Google για το Android, Hiroshi Lockheimer από το επίσημο blog της εταιρείας. Ο Lockheimer αρχικά εξιστορεί την πορεία του λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα, αναφερόμενος στην εποχή όπου ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους προγραμματιστές να δοκιμάσουν την εύρυθμη λειτουργία των εφαρμογών τους από συσκευή σε συσκευή και από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, πολυπλοκότητα από την οποία γεννήθηκε το ανοικτό λειτουργικό σύστημα Android.

Στην ουσία, ο Lockheimer απαντά στους ισχυρισμούς της Επιτροπής όταν γράφει πως app που ανταγωνίζονται ευθέως την Google, όπως αυτά του Facebook, του Amazon, του Microsoft Office και της ταξιδιωτικής Expedia έρχονται προεγκαταστημένα σε συσκευές Android, επιπρόσθετα στις εφαρμογές της Google. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, επιλέγει ο Lockheimer το Samsung Galaxy S6, για τα προεγκταστημένα app του οποίου προέβη πρόσφατα ο κατασκευαστής σε συμφωνία με την Microsoft. H Samsung θα εγκαθιστά πριν τα διαθέσει στην αγορά τα OneNote, OneDrive, και Skype στα νέα Galaxy S6 και Galaxy S6 edge. Επιπλέον, η Microsoft θα θέσει δωρεάν στην διάθεση των κατόχων S6 100GB χώρο για δύο χρόνια στο δικό της, OneDrive.

Επίσης, ο Lockheimer δηλώνει ρητά πως οι developers έχουν επιλογές: στην συντριπτική πλειονότητά τους (80%), αναφέρει, αναπτύσσουν εφαρμογές για αρκετές, διαφορετικές φορητές πλατφόρμες.

  • Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 18.000 διαφορετικές συσκευές Android, η μέση τιμή μειώθηκε κατά 23% από το 2012 έως το 2014, το Google Play Store έχει αποδώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια το 2014 σε developers και παρόχους περιεχομένου, αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος Android στην Google.

Σχετικά με τις συμφωνίες που συνάπτει με τους κατασκευαστές, ο επικεφαλής του τμήματος Android στην Google, δηλώνει πως είναι εθελοντικές, αφού διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το Android χωρίς την Google, εντούτοις έχουν να προσφέρουν πραγματικά πλεονεκτήματα στους χρήστες του συστήματος, τους developers και το ευρύτερο οικοσύστημα. Αναφέρεται δε στις συμφωνίες ως «anti-fragmentation agreements», δηλαδή ως συμφωνίες που έχουν στόχο να αποτρέψουν τον κατακερματισμό του λειτουργικού, που θα εξανάγκαζε και πάλι τους developers σε δοκιμές ανά παραλλαγή Android. Θα ήταν ενοχλητικό εάν το app που κατεβάσατε σε ένα τηλέφωνο δεν λειτουργούσε στο επόμενό σας, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο αρμόδιος για θέματα Android, αναφέρεται σε «συμφωνίες για την διάθεση των εφαρμογών της Google», ως μη αποκλειστικές, αφού οι κατασκευαστές εγκαθιστούν τα δικά τους apps και apps από άλλες εταιρείες. Σε σύγκριση με την Apple -«την πιο επικερδή εταιρεία κινητών τηλεφώνων», γράφει ο Lockheimer- είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των προεαγκαταστημένων εφαρμογών της Google στα smartphone με Android, απ’ότι αυτών της Apple στις συσκευές iOS.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024