Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H αποτίμηση της εξαγοράς των ΙΒΜ PC από την Lenovo, δέκα χρόνια μετά

H αποτίμηση της εξαγοράς των ΙΒΜ PC από την Lenovo, δέκα χρόνια μετά

«Η απόκτηση του PC business της IBM μεταμόρφωσε τη Lenovo, εν μία νυκτί, σε μία εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλάζοντας όχι μόνο τη Lenovo αλλά και όλο τον κλάδο», δηλώνει ο Yang Yuanqing, πρόεδρος και CEO της Lenovo. «Από τότε, έχουμε υπερβεί πολλές προκλήσεις – και πολλούς που μας έχουν αμφισβητήσει –  για να γίνουμε η ηγέτιδα εταιρεία Η/Υ στον κόσμο και μία από τις πιο καινοτομικές εταιρείες τεχνολογίας».
 

Η Lenovo γιορτάζει 10 χρόνια από την απόκτηση του PC business της IBM, απόφαση που χαρακτηρίζεται ορόσημο για μια εταιρία που ξεκίνησε από την κατασκευή H/Y αποκλειστικά για την Κίνα, και έφθασε στο σημείο που είναι σήμερα: μία από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Lenovo έχει επιτύχει τεράστια ανάπτυξη στις επιχειρήσεις και έχει γίνει ο νούμερο 1 κατασκευαστής Η/Υ, και νούμερο 3 στα smartphones, τα tablets και σε x86 servers.

Αυτή η επέτειος σηματοδοτεί την έναρξη του Lenovo Tech World, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Πεκίνο, το πρώτο συνέδριο της εταιρείας, με θέμα τη στρατηγική πάνω στην παγκόσμια τεχνολογία, που θα χαρτογραφήσει το όραμά της για τις συσκευές του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων smartphones, wearables, «έξυπνων» συσκευών και των πρότζεκτ έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για την ανάπτυξη προτύπων.

«Η απόκτηση του PC business της IBM μεταμόρφωσε τη Lenovo, εν μία νυκτί, σε μία εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλάζοντας όχι μόνο τη Lenovo αλλά και όλο τον κλάδο», δήλωσε ο Yang Yuanqing, πρόεδρος και CEO της Lenovo. «Από τότε, έχουμε υπερβεί πολλές προκλήσεις – και πολλούς που μας έχουν αμφισβητήσει – για να γίνουμε η ηγέτιδα εταιρεία Η/Υ στον κόσμο και μία από τις πιο καινοτομικές εταιρείες τεχνολογίας. Επιπλέον, αυτή η απόκτηση αποτέλεσε τη βάση για την επέκτασή μας σε νέα προϊόντα όπως smartphones, tablets, servers και τώρα το νέο περιβάλλον, κινητήρες ανάπτυξης που τροφοδοτούνται από την επιτυχία της πρώτης μεγάλης μας επιτυχίας».

Η Lenovo περιγράφει «μία δεκαετία επιτυχιών»

Πριν την απόκτηση της εταιρείας Η/Υ IBM το 2005, η Lenovo βρισκόταν στην ένατη θέση στη παγκόσμια βιομηχανία Η/Υ με 2,3% μερίδιο αγοράς και ετήσια έσοδα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Φτάνοντας στο 2015, η Lenovo έχει ανέλθει στην 1η θέση παγκοσμίως στους Η/Υ με μερίδιο αγοράς στα 20% και έσοδα που αυξήθηκαν 13 φορές, αγγίζοντας μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόκτηση του PC business της IBM και η ανάπτυξή του, προσέφερε στη Lenovo την ώθηση για να επιταχύνει την εξάπλωση της, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τρεις άξονες ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα: Η/Υ, κινητή τηλεφωνία και enterprise. Καμία άλλη εταιρεία δε μπορεί να έχει αυτή την ποικιλομορφία. Σε συνέχεια της εξαγοράς του PC business της IBM, η Lenovo έχει κάνει οκτώ επιτυχημένες εξαγορές, που αποτελούν το έναυσμα για μελλοντική πρόοδο σε αγορές υψηλής ανάπτυξης και υψηλών εσόδων.

«Στα δέκα χρόνια από όταν η Lenovo απέκτησε το PC business της IBM, έχει εξελιχθεί από μια εταιρεία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας τα ενδιαφέροντα περιορίζονταν στην Κίνα, στον παγκόσμιο τεχνολογικό αρχηγό των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι η Lenovo σήμερα,» είπε ο William O. Grabe, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Advisory Director, General Atlantic, έναν από τους αρχικούς επενδυτές στην απόκτηση του PC business της IBM από τη Lenovo. «Η επιτυχής δεκαετία της Lenovo επετεύχθη μέσω μίας συνεχούς εστίασης στην κερδοφόρα ανάπτυξη, της ισχυρής εκτέλεσης από την ηγετική ομάδα της Lenovo με επικεφαλής τον Yang Yuanqing, και της σκληρή δουλειάς των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων της Lenovo σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ για τη νέα δεκαετία ανάπτυξης της Lenovo».

Τα ορόσημα

  • Η Lenovo έχει πουλήσει 100 εκατομμύρια laptop με την επωνυμία ThinkPad (2015)
  • Λάνσαρε το YOGA multimode PC (2012)
  • Μπήκε στην κοινοπραξία με την EMC και απέκτησε τα τμήματα Stoneware και το CCE (2012)
  • Δημιούργησε την κοινοπραξία με NEC και Compal και απέκτησε το Medion (2011)
  • Ήταν χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου παραδίνοντας 20.000 κομμάτια υποδομών και hardware, μπήκε στις παγκόσμιες καταναλωτικές αγορές των laptop και desktop, κατασκεύασε το ThinkPad X300, το οποίο η BusinessWeek αποκάλεσε «το καλύτερο laptop που έχει υπάρξει ποτέ» (2008)
  • Λάνσαρε πρώτη τους Lenovo-branded Η/Υ παγκοσμίως (2006)
  • Απέκτησε την επιχείρηση Η/Υ της IBM, εμπεριέχοντας το ThinkPad (2005)

Από τότε που ολοκληρώθηκε η απόκτηση του τμήματος PC της IBM, η Lenovo έχει επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη, οδηγώντας στην επέκταση της μάρκας Think σε νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως workstations και servers όπως και νέα εμπορικά σχέδια και καινοτομίες που περιέχουν tablets και convertibles. Επίσης, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα προϊόντα της μάρκας Think έχουν κερδίσει πάνω από 2.600 βραβεία (design και προϊόντικά).

  • Πάντως, το 2015 η Lenovo έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αποκάλυψη πως λογισμικό που συνοδεύει laptop της τα τελευταία δύο χρόνια θεωρείται υπεύθυνο για την εμφάνιση διαφημιστικών μηνυμάτων σε δικτυακούς τόπους -και υπό μορφή αναδυόμενων παραθύρων- καθώς και στα αποτελέσματα του Google, όταν χρησιμοποιείται ο Chrome ή ο Internet Explorer. Πρόκειται για το λεγόμενο Superfish, το οποίο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία της Lenovo ως το μεγαλύτερο λάθος της καθώς οι ειδικοί λένε πως όχι μόνο μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, αλλά και να ανοίξει την πόρτα σε άλλους ενδιαφερόμενους.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024