Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αναφέρεται στον διεθνή Τύπο ο «χακτιβισμός» των Anonymous

Πώς αναφέρεται στον διεθνή Τύπο ο «χακτιβισμός» των Anonymous

Μια μελέτη των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας χακτιβιστών Anonymous αποκάλυψε ότι ο Τύπος τους απεικονίζει γενικά ως απλούς φαρσέρ - παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των δράσεών τους έχουν ως κίνητρο την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου ή πολιτικά αίτια.

Μια μελέτη των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας χακτιβιστών Anonymous αποκάλυψε ότι ο Τύπος τους απεικονίζει γενικά ως απλούς φαρσέρ – παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των δράσεών τους έχουν ως κίνητρο την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου ή πολιτικά αίτια.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, ο ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ Adam G. Klein ανέλυσε το περιεχόμενο και το πλαίσιο κάλυψης σε 200 άρθρα από 44 μέσα ενημέρωσης σε 10 διαφορετικές χώρες μέσα σε διάστημα ενός έτους. Η έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στις
«Μονογραφίες Επικοινωνίας» της Εθνικής Ένωσης Επικοινωνιών, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά που αποδόθηκαν στους Anonymous στον Τύπο, καθώς και κατέγραψε τον γενικό τόνο που υπήρχε στην κάλυψη του θέματος. Μελέτησε επίσης την ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης σε τέσσερις επιχειρήσεις των Anonymous σε βάθος, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στους δικτυακούς τόπους της εφημερίδας Los Angeles Times και της PayPal.

Ο Klein διαπίστωσε ότι ο Τύπος παρουσίασε τους Anonymous με έναν από τους ακόλουθους τέσσερις τρόπους: ως νόμιμους ακτιβιστές, ως ήρωες που επαγρυπνούν, ως παγκόσμια απειλή ή ως κακόβουλους φαρσέρ – με τους τελευταίους δύο πιο συχνά από τους δύο πρώτους. «Τα ευρήματα παρουσιάζουν μια έντονη διαφορά ανάμεσα στην ερμηνεία που έδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα ίδια τα λόγια των χακτιβιστών και τις δράσεις τους», γράφει ο Klein.

Στην πραγματικότητα, από τα 200 άρθρα που εξετάστηκαν, 108 (54%) καλύπτουν αρνητικά τους Anonymous, περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού της θετικής προβολής μέσω των ειδήσεων(25%). Μια τέτοια σαφής ένδειξη της δυσμενούς απόκρισης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προς τους Anonymous διακρίνεται θέμα με θέμα στα οποία οι δημοσιογράφοι διαλαλούσαν τις ενέργειες των χάκερ ως επιζήμια, διασπαστική και/ή ως ποινικά επιλήψιμη.

Ο Κλάιν υποστηρίζει ότι «Η έρευνα έδειξε πώς ο διεθνής Τύπος τυπικά παρουσίασε τους χακτιβιστές ως φαρσέρ, παρά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι είχαν συγκεκριμένα κίνητρα, όπως τον αγώνα για την κυβερνητική διαφάνεια ή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.» Επιπλέον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται στα θύματα χακτιβισμού, υποβαθμίζοντας ή αγνοώντας πλήρως τα κίνητρα της ομάδας. Ο Κλάιν σημειώνει επίσης ότι, στα άρθρα όπου τα μέλη των Anonymous εμφανίζονται ως φαρσέρ, σπάνια αναφέρονται ως «χακτιβιστές», ή με οποιαδήποτε διάκριση που θα έδινε εξηγήσεις για τις πράξεις τους.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εκπληκτικά αρνητική προβολή των Anonymous στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. O Κλάιν υποστηρίζει ότι «οι πολιτικο-οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή προ-εταιρικές και οι κλίση προς την αυτοσυντήρηση των μεγάλων μέσων» θα μπορούσε να οδηγήσει στην δυσμενή απόκρισή τους σε πολλές συγκεκριμένες δράσεις των χακτιβιστών, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν σε «συμμάχους ή θεσμικά συμφέροντα.» Μπορεί τέλος, γράφει ο Κλάιν, να είναι δύσκολο για τα παραδοσιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία τάσσονται σε γενικές γραμμές υπέρ της ελευθερίας του λόγου, να νομιμοποιήσουν τις επεμβατικές μορφές διαμαρτυρίας που φιμώνουν άλλους, όπως προτιμούν οι χακτιβιστές.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024