Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνια Μόνραντ: Μπορεί να κάνει καριέρα στην πληροφορική μια... μητέρα;

Άνια Μόνραντ: Μπορεί να κάνει καριέρα στην πληροφορική μια… μητέρα;

Η Άνια Μόνραντ, με την οποία σας συστήσαμε πρόσφατα μέσα από μια συνέντευξη για την παρουσία της Dell στην Ελλάδα, είναι μια γυναίκα που διέκρινε από νωρίς ένα πρόβλημα στον κόσμο των επιχειρήσεων -το φύλο της. Σήμερα, μάχεται με πάθος για να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της γυναίκας στον κόσμο των επιχειρήσεων και μάλιστα, σε υψηλές, διοικητικές θέσεις. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τις επιλογές μου δεν εκφράστηκαν από άνδρες, θα μας πει.

Η Άνια Μόνραντ, με την οποία σας συστήσαμε πρόσφατα μέσα από μια συνέντευξη για την παρουσία της Dell στην Ελλάδα, είναι μια γυναίκα που διέκρινε από νωρίς ένα πρόβλημα στον κόσμο των επιχειρήσεων -το φύλο της. Σήμερα, μάχεται με πάθος για να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε όλοι -γυναίκες και άνδρες- τον ρόλο της γυναίκας στον κόσμο των επιχειρήσεων και μάλιστα, σε υψηλές, διοικητικές θέσεις.

Η κα Μόνραντ κατέχει τον τίτλο της αντιπροέδρου στην συντονιστική επιτροπή του Συνδέσμου Πληροφορικής στην Δανία όπου κατοικεί, για την προώθηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στην βιομηχανία πληροφορικής.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τις επιλογές μου δεν εκφράστηκαν από άνδρες, θα μας πει.

Τι όμως, ώθησε την Άνια Μόνραντ να κάνει κάτι γι’αυτό;


«Όταν εγώ ξεκίνησα στον τομέα του ΙΤ (σ.σ. το 1990), δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες. Ακόμα και στο σχολείο, μαθήματα όμως η Φυσική και τα Μαθηματικά, δεν αποτελούσαν επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες. Είχα συνηθίσει να βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όμως υπήρξαν δύο πράγματα που πυροδότησαν το ενδιαφέρον μου για αυτή την δραστηριότητα.

Το πρώτο ήταν πως ένιωθα για πολλά χρόνια πως ήμουν διαφορετική, στην πορεία μου προς την διοίκηση (σ.σ. η Άνια είναι σήμερα αρμόδια για την παρουσία της Dell σε 25 χώρες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη). Οι γυναίκες θα αξιολογούνταν σε ένα σύνολο επιτευγμάτων με ένα σύνολο κανόνων, ορισμένους από άνδρες. Έτσι, έμαθα, όπως έπρεπε, να πράττω ανάλογα. Ήμουν διαφορετική, έκανα τα πράγματα διαφορετικά, μιλούσα διαφορετικά. Όμως το να αξιολογούμαι με τα πρότυπα των ανδρών, δεν ήταν δίκαιο.

Πριν από πολλά χρόνια, το σκεπτικό ήταν πώς μπορούμε να «διορθώσουμε τις γυναίκες» ώστε να επιτύχουν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Στα πρώτα μου βήματα περνούσα από επιμόρφωση ώστε, για παράδειγμα, να κάνω παρουσιάσεις χωρίς να είμαι τόσο θηλυκή, ώστε να έχω μεγαλύτερη απήχηση στο ανδρικό κοινό. Το έκανα, δεν ήμουν όμως εγώ.

Αργότερα, εμφανίστηκε η δεύτερη αφορμή. Πήγα σε ένα συνέδριο στην IT Association στην Δανία. Υπήρχαν μόλις τρεις γυναίκες μεταξύ των συνέδρων στην ετήσια αυτή εκδήλωση -200 άνδρες και 3 γυναίκες μόνο. «Γιατί;», αναρωτηθήκαμε μεταξύ μας, και θελήσαμε να το αλλάξουμε.

Συνειδητοποίησα ότι είμαστε λίγες αλλά και, πόσο επίπονο ήταν αυτό.

Σήμερα, έχει γίνει αποδεκτό ότι η κουλτούρα πρέπει να αλλάξει από το «ας τις διορθώσουμε», στο «ας έχουμε και κάποιες». Έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα.

Ποιος όμως είναι ο λόγος που οι γυναίκες έχουν θέση στην λήψη αποφάσεων; Μήπως επειδή δεν αρκεί ο ανδρικός πληθυσμός για να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας στην βιομηχανία πληροφορικής; Μήπως στρεφόμαστε στις γυναίκες επειδή δεν μπορούμε διαφορετικά;

Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν (πάνω-κάτω και ανά χώρα) το μισό πληθυσμό που αποφοιτά. Θα μπορούσαμε να το δούμε κι έτσι, ως ανάγκη. Θα μπορούσαμε όμως να το δούμε και από την πλευρά των πελατών μας: μπορούμε να σκεφτούμε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην λήψη αποφάσεων μπορεί να αποβεί εποικοδομητικό για την επιχείρηση, επειδή ένα μεγάλο μέρος των πελατών είναι γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση: στην Dell, από την κεφαλή, υπάρχει αληθινή πίστη για την εμπλοκή διαφορετικών ανθρώπων.

Από την άλλη, θυμώνω όταν συζητάμε το «γιατί». Ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί όχι;

Στην δουλειά μου, έκανα σαφή την πρόθεσή μου να διαφυλάξω την διαφορετικότητα: είχα συστήσει μια ομάδα με ανθρώπους από την Βραζιλία, το Πόρτο Αλέγκρες, την Ιαπωνία, το Τέξας, και ανά την Ευρώπη. Συνυπήρχαν μια Αμερικανίδα μαύρη από την Νέα Ορλεάνη και Βορειοαμερικάνος, Αμερικανός από την Ανατολική Ακτή, Βραζιλιάνος, Γερμανός, Γάλλος… Όταν συζητούσαμε αυτή η διαφορετικότητα με τρέλαινε –ο τρόπος που σκέφτονται που μιλάνε, που συζητάνε…, υπάρχουν πολλά στερεότυπα που τα βλέπεις στην πράξη. Όμως όλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν- ως διεθνής ομάδα βρήκαμε καλύτερες λύσεις απ’ ό,τι αν είχα μια ομογενή ομάδα. Πιστεύω ότι με την διαφορετικότητα θα επιτύχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να μπορείς να την διαχειριστείς. Η διαφορετικότητα με καλή διαχείριση αποδίδει, είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι η κακή διοίκηση μιας ομάδας διαφορετικών ανθρώπων θα έχει μειωμένες επιδόσεις.

Θα σύστηνε λοιπόν η Άνια Μόνραντ σε ένα κορίτσι να επιχειρήσει να κάνει καριέρα στην πληροφορική;

Αυτό που θα πρότεινα είναι «Κάντε ό,τι σας συναρπάζει, γιατί τότε θα επιτύχετε», σε όποιον κι αν απευθύνομαι. «Μπορείς να γίνει δοκιμαστής σοκολάτας εάν αυτό σε συναρπάζει», έλεγα στον 19χρονο γιο μου -δεν έχει σημασία τι θα επιλέξεις αλλά το πάθος που έχεις γι’αυτό.


Τι συμβαίνει όμως καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν;

Το “IT is not just for Geeks” είναι ένα πρόγραμμα που έχει οργανώσει και απευθύνει η Dell ακόμα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Ε΄Δημοτικού. Απευθύνεται σε κορίτσια, αλλά δεν αποκλείουμε τα αγόρια. Όταν ρωτάμε λοιπόν 12χρονα κορίτσια τι θέλουν να γίνουν, συχνά μας απαντούν πως θέλουν να γίνουν διάσημες ή ακόμα ότι και «θέλω να παντρευτώ» ή, σπανιότερα ότι θέλουν να κάνουν κάτι που να αφορά πολλούς ανθρώπους. Αντίθετα, με την πληροφορική και τον προγραμματισμό, νομίζουν ότι θα κλειστούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Τα κορίτσια προτιμούν να τους μιλήσει κανείς για το σκοπό που θα επιτευχθεί από την δράση τους. Έτσι, αλλάζουν γνώμη όταν γίνει σαφές ότι μπορούν να επιφέρουν αλλαγή με την συνδρομή της τεχνολογίας -να βοηθήσουν στην ανάλυση των δεδομένων ώστε να αναπτυχθούν θεραπείες, ή να γίνει διάγνωση ασθενειών, και τότε, ενθουσιάζονται. Θέλουν να μάθουν τον σκοπό, αλλά ως βιομηχανία έχουμε αποτύχει να τους μεταφέρουμε αυτό τον σκοπό.

Η Άνια Μόνραντ παραμένει εντούτοις αισιόδοξη: «Με τον χρόνο θα το αλλάξουμε, πρέπει να επιμείνουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο που το λέμε. Να μιλήσουμε για τον σκοπό. Το πιο σημαντικό είναι να θέλουν τα κορίτσια να κάνουν καριέρα, σε διοικητικές θέσεις», θα μας πει.


Γίνεται όμως; «Θα γίνεις μητέρα, σταμάτα ό,τι κάνεις»

Στην συνέχεια της συζήτησής μας, η Άνια θα μοιραστεί μαζί μας τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε όταν η ίδια αποφάσισε να γίνει μητέρα και να συνεχίσει να εργάζεται, καταλαμβάνοντας ολοένα πιο απαιτητικές θέσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν καριέρα -στο ίδιο, χαμηλό ποσοστό σε όλες τις βιομηχανίες όχι μόνο στην πληροφορική.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες παλεύουν με άλλες γυναίκες για το εάν θα πρέπει να γίνουν εργαζόμενες μητέρες ή όχι. Οι καλύτερες μου φίλες δεν κάνουν καριέρα, δεν φιλοδοξούν να πάρουν υψηλές θέσεις. Μου είπαν να σταματήσω -«για να είσαι μητέρα». Δέχτηκα κριτική από τις φίλες μου -όχι από άνδρες. Κι αυτό γιατί, κριτικάρουμε πως πρέπει να είναι μια αληθινή μητέρα. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει να μας ενδιαφέρει η εικόνα. Θεωρώ ότι είμαι καλή μητέρα –κάποιες φορές ταξιδεύω μαζί με την οικογένεια, με τον άνδρα και το παιδί μου μαζί. Ξέρω όμως πώς θα με αντιμετωπίσουν. Αφού, μας λέει αστειευόμενη, λέω στον γιο μου να δείχνει για λίγο φυσιολογικός όσο διαρκεί η επίσημη εκδήλωση…

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί μου έχει αναπτύξει την σχέση του με τον πατέρα του, επειδή εγώ ταξίδευα πάντα και συνήθισε. Τα κάνουν όλα διαφορετικά, είμαι σίγουρη ότι έχουν φάει πολλά γλυκά, αλλά δείτε, είναι υγιής, έχει φίλους και υγιή ενδιαφέροντα, δεν έπαθε «ζημιά». Πρέπει βέβαια ως γυναίκα να δεχτείς ότι δεν είσαι εκεί, όχι να αναλαμβάνεις ρόλο αφεντικού όταν λείπεις από το σπίτι. Μην βγάζεις λόγο. Δέξου το και εμπιστεύσου τους. Δεν θα γίνει καμιά καταστροφή. Κατά βάθος, σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλες μητέρες. Αυτή η έννοια ότι πρέπει να είμαστε πρωτίστως μητέρες είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας, που παλεύουμε να αποβάλλουμε τις ενοχές μας όταν κάνουμε και κάτι άλλο.

Ελπίζω ο γιος μου να είναι υπερήφανος για μένα, μας λέει η Άνια, όπως είμαι κι εγώ για τους γονείς μου –είναι για μένα άνθρωποι προς μίμηση, ένα role model-, θέλω κι εγώ να είμαι για κείνον έτσι. Είχα μητέρα γιατρό, η οποία δούλευε συχνά βράδυ, ή έκανε πρακτική μακριά. Επέζησα χωρίς να είναι κάθε μέρα δίπλα μου –προσπαθώ να κάνω το ίδιο.

Και ξέρετε, οι άνθρωποι που βρίσκονται επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, οι CEO που έχουν κόρες επιτυγχάνουν να διατηρούν μια μεγαλύτερη πολυμορφία και διαφορετικότητα στις επιχειρήσεις που διευθύνουν. Είναι ολοφάνερη η σχέση ανάμεσα στην πρακτική που ακολουθούν προς αυτή την κατεύθυνση με το γεγονός ότι έχουν κόρες.

Υπάρχει βεβαίως και το πρόβλημα της αντιμετώπισης των γυναικών από τους άνδρες στις επιχειρήσεις. Για να αλλάξει, μια από τις εξέχουσες προσπάθειες που γίνονται αφορούν στην εκπαίδευση των ανδρών ώστε να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από την συνειδητή ή και ασυνείδητη διάκριση που κάνουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ονομάζεται MARC -Men Advocating Real Change. Yπέρμαχος αυτής της προσπάθειας είναι και ο επικεφαλής της Dell για την Ευρώπη, ο Aongus Hegarty (President, Dell EMEA), ο οποίος συνειδητοποίησε τι συμβαίνει όταν προσπάθησε να… επανδρώσει την δική του ομάδα με πρόθεση να διακρίνεται από τον εναγκαλισμό της διαφορετικότητας –ανεξάρτητα από την ηλικία, την κουλτούρα, την χώρα, την ειδίκευση στο ΙΤ ή όχι στo ΙΤ, την προέλευση από τους τομείς του consumer, του commercial ή τους διανομείς. Νόμιζε ότι τα κατάφερε όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε μόνο μια γυναίκα. Είχε παραμελήσει το κριτήριο του φύλου. Έφτιαξε λοιπόν μια δομημένη διαδικασία για να μην ξανασυμβεί και γι’αυτό η πρακτική του Hegarty αποτελεί παράδειγμα.

Το θέμα της παρουσίας των γυναικών στην βιομηχανία πληροφορικής και γενικότερα σε υψηλόβαθμες θέσεις σε οποιαδήποτε βιομηχανία, όπως τόνισε η κα Μόνραντ, εξώθησε αρκετές γυναίκες να κάνουν κάτι γι’αυτό.

Δείτε μια σύντομη συνέντευξη από την Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Facebook Inc., η οποία έγραψε το βιβλίο Lean In σχετικά.


Ακόμα, διαβάστε την συνέντευξη του Τζον Τσέιμπερς, επικεφαλής της Cisco για το ίδιο θέμα, στο Fortune.com.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024