Απάντηση στην κριτική για την DIGEA

ΕΕΤΤ: Απαντήσεις σε «συχνές απορίες» για την Ψηφιακή Τηλεόραση

ΕΕΤΤ: Απαντήσεις σε «συχνές απορίες» για την Ψηφιακή Τηλεόραση
  (Φωτογραφία:  Intime )
H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απαντά «σε μερικές συχνές απορίες» για την ψηφιακή τηλεόραση, όπως για παράδειγμα γιατί υποχρεώθηκε αυτός που μίσθωσε την εθνική άδεια παρόχου δικτύου να μισθώσει στην τιμή εκκίνησης και τις περιφερειακές άδειες, γιατί το φάσμα για την τηλεόραση κοστίζει πολύ λιγότερο από το φάσμα για το 4G, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι ψηφιακή TV, ή, τέλος, αν η ΕΡΤ σήμερα μπορεί να είναι πάροχος δικτύου ιδιωτικών σταθμών.


  • Θεωρούμε πως στην συντριπτική πλειονότητά τους οι απαντήσεις αφορούν στα θέματα που έθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα τέλη Μαϊου 2015. Είχε μάλιστα, αναφερθεί τότε σε έρευνα στην ΕΕΤΤ που «ασφαλώς θα γίνει». Διαβάστε την συνέντευξη του κ.Σπίρτζη.

Στις 22 Μαϊου 2015, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» και στη δημοσιογράφο Ματίνα Παπαχριστούδη, ο κ. Σπίρτζης είχε πει πως «έχουμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση και του αριθμού και των σημείων που πρέπει να μπουν οι πομποί για να εκπέμπονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καλύπτοντας πολύ μεγάλο ποσοστό γεωγραφικής κάλυψης. Γιατί από ότι λέει η ΕΕΤΤ, έχει θέσει ως στόχο το 95% της πληθυσμιακής κάλυψης, όχι της γεωγραφικής. Οι διεθνείς οργανισμοί ωστόσο προτείνουν το 98% της πληθυσμιακής κάλυψης. Αυτή η διαφορά του 3% όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση. Έχουμε πάρα πολλές διαμαρτυρίες από τις παραμεθόριες περιοχές όπου δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Κι αυτό δημιουργεί και άλλα ζητήματα που είναι εθνικά και δημόσιας προστασίας.»

Σχετικά με το θέμα αυτό, στο τρέχον έγγραφό της η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει:

  • Και δεν θα βλέπουν λοιπόν ιδιωτική τηλεόραση οι δύσκολες περιοχές;

Φυσικά και θα βλέπουν. Το πρόβληµα δεν είναι καινούριο. Τα 40 τελευταία χρόνια που υπάρχει τηλεόραση, οι ∆ήµοι που ξέρουν τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες έχουν φροντίσει σε συνεργασία είτε µε τους ιδιωτικούς σταθµούς είτε µε την ΕΡΤ να εγκαθιστούν και να συντηρούν αναµεταδότες µικρής εµβέλειας. Κανένα ιδιωτικό δίκτυο συχνοτήτων δεν µπορεί να καλύψει το 100% – είναι σα να λέµε ότι οι αυτοκινητόδροµοι πρέπει να περνούν και από όλες τις βουνοκορφές και τα φαράγγια της Ελλάδος ή ότι τα πλοία πρέπει καθηµερινά να πιάνουν κάθε λιµάνι κάθε νησιού της χώρας. Εξάλλου στην Ελλάδα την υποχρέωση της καθολικής υπηρεσίας κάλυψης για την τηλεοπτική ευρυεκποµπή την έχει το κρατικό δίκτυο, η ΕΡΤ, µε το αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος και µε υποχρέωση κάλυψης του 98% κατά την Εuropean Βroadcasters Union (ΕΒU) ή βάση του άρθρου 2 παρ. 5 του Ν.4324/2015: «5. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας…».
 

  • Πώς µπορούν να λυθούν τα προβλήµατα µε τους αναµεταδότες και τη συµπληρωµατική κάλυψη;

Με συνεργασία των ∆ήµων µε την ΕΕΤΤ, τα αρµόδια Υπουργεία και τον πάροχο δικτύου. ∆εν είναι απλό ούτε διοικητικά ούτε οικονοµικά και οι περιπτώσεις διαφέρουν µεταξύ τους. Σε άλλες χώρες έχει εφαρµοσθεί δορυφορική κάλυψη. Αλλού οι περιφερειακοί σταθµοί αναλαµβάνουν µέρος του κόστους µεταφοράς του σήµατος.

In.gr Τεχνολογία

Αναλύσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Θέματα: