Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Kaspersky: Οι χάκερ θέλουν τα προσωπικά μας δεδομένα

Kaspersky: Οι χάκερ θέλουν τα προσωπικά μας δεδομένα

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, μαζί με ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο είναι πλέον ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος των ψηφιακών εγκληματιών παγκοσμίως. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο tech.in.gr ο Σεργκέι Λόζκιν, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της Kaspersky Labs. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν το ευρύ κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, μαζί με ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο είναι πλέον ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος των ψηφιακών εγκληματιών παγκοσμίως. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο tech.in.gr ο Σεργκέι Λόζκιν, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της Kaspersky Labs. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, το ευρύ κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί σημαντικά στο θέμα της ψηφιακής ασφάλειας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται κανείς να έχει πτυχίο πληροφορικής προκειμένου να προστατευθεί στο Internet.

«Σε αυτή τη φάση, οι επιτήδειοι στοχεύουν στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Προσπαθούν να κλέψουν ιδιωτικές πληροφορίες, ακόμα και βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η κατάσταση της υγείας μας», εξηγεί ο κ. Λόζκιν. Όπως αναφέρει, αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Και αυτό γιατί, αφού την υποκλέψουν, μπορούν να τη μοιραστούν με κάθε ενδιαφερόμενο, ακόμα και την αλλάξουν και στη συνέχεια να τη δημοσιοποιήσουν στο Διαδίκτυο. «Φανταστείτε τι θα συμβεί αν υποκλαπεί το ιατρικό ιστορικό ενός κορυφαίου στελέχους ή ενός πολιτικού και αποκαλυφθεί ότι αυτός πάσχει από κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια». Μολονότι το σενάριο αυτό είναι… τραβηγμένο, υπάρχουν περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, στις οποίες διακυβεύονται εκατομμύρια δολάρια.

Πέραν αυτών, πιο συχνό φαινόμενο είναι οι χάκερ να θέλουν να «κλέψουν» προσωπικές πληροφορίες όπως ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο, με σκοπό στη συνέχεια να εκβιάσουν τα θύματά τους. Αυτό συμβαίνει αρκετά σε περιπτώσεις «επωνύμων» όμως ακόμη και σε «κοινούς θνητούς» τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την υποκλοπή των στοιχείων μιας πιστωτικής κάρτας.

Αντίστοιχα, η ένταση των επιθέσεων αλλά και η σημασία των προσωπικών δεδομένων έχουν κάνει το κοινό πιο «υποψιασμένο» και ευαισθητοποιημένο σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

«Το ευρύ κοινό καταλαβαίνει πλέον τα θέματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το σημείο που άλλαξε την αντίληψη του κοινού ήταν οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Πλέον ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο εύκολο είναι να υποκλέψει κανείς ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και λαμβάνει μέτρα προστασίας».

  • Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λόζκιν, δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να προστατευθείς, αλλά απαιτούνται κάποιες βασικές γνώσεις και να είσαι σε επαγρύπνηση απέναντι στις επιθέσεις. Παράλληλα πρέπει να επικαιροποιείς το λογισμικό σου, να εγκαταστήσεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και βέβαια να μάθεις πώς να συμπεριφέρεσαι στο Internet.

Όσο για τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων, ο ειδικός της Kaspersky Lab είναι υπέρμαχος του cloud. «Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο cloud είναι στην πραγματικότητα καλύτερα προστατευμένες σε σχέση με αυτές που έχουμε στον υπολογιστή μας. Το cloud υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και τα αντίμετρα απέναντι στους ψηφιακούς εγκληματίες είναι πολύ ισχυρά». Προσθέτει μάλιστα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να «σπάσεις» την προστασία αυτή σε σχέση με ένα υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τη διάκριση ανάμεσα στον υπολογιστή και τις φορητές συσκευές –πάντα στο θέμα της ασφάλειας- πιστεύει πως «σήμερα, αν ο υπολογιστής σου δεν προστατεύεται επαρκώς –για παράδειγμα αν δεν έχει επικαιροποιηθεί το λογισμικό- είναι πολύ πιο εύκολο να υποκλέψει κανείς προσωπικά στοιχεία. Αντίθετα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να το κάνει σε ένα κινητό τηλέφωνο».

Κομβική σημασία θα έχει στο άμεσο μέλλον και η προστασία των «έξυπνων συσκευών» που πλέον συνδέονται στο Διαδίκτυο. «Σκεφτείτε το σενάριο μια εταιρεία να ανακοινώσει ότι η ιστοσελίδα της έπεσε θύμα επίθεσης από… έξυπνα ψυγεία»! Έτσι, οι κατασκευαστές των συσκευών αλλά και οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ήδη έχουν θέσει ως προτεραιότητα την προστασία τους.

Σύμφωνα με την Kaspersky, oι έξυπνες συσκευές είναι διαφορετικές μεταξύ τους και δεν υπάρχει μια μέθοδος-πανάκεια για την προστασία τους. Η κάθε μία φτιάχνεται διαφορετικά και προστατεύεται αντίστοιχα διαφορετικά.

Έτσι, σήμερα, ο πιο λογικός και λειτουργικός τρόπος για να προστατεύσουμε τις συσκευές μας είναι κατά τη διαδικασία κατασκευής τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να προστατευθούν ενώ εγκαθίσταται σε αυτές το λειτουργικό σύστημα, παρά αφού έχουν ήδη «βγει» στην αγορά. «Σε αυτή τη φάση, οι διασυνδεδεμένες συσκευές δεν είναι τόσο ισχυρές υπολογιστικά, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτές ειδικό λογισμικό προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις. Ως εκ τούτου, τα αντίμετρα θα πρέπει να ληφθούν κατά την κατασκευή τους. Όταν όμως βελτιωθούν, θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους προστασίας τους, αναπτύσσοντας ειδικό λογισμικό antivirus».

Δημήτρης Πεφάνης

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024