Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν εξαπατήθηκα», δηλώνει ο κάτοχος ενός Refurbished iPhone 4S

«Δεν εξαπατήθηκα», δηλώνει ο κάτοχος ενός Refurbished iPhone 4S

Αναγνώστης του tech.in.gr και κάτοχος ενός Refurbished iPhone 4S 16GB, επικοινώνησε μαζί μας με αφορμή το θέμα για τα αμφιλεγόμενα "ανακατασκευασμένα iPhone από την Apple" που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Δείτε πώς βεβαιώθηκε ότι το Refurbished iPhone 4S 16GB που αγόρασε στην Ελλάδα αντί 229 ευρώ, παρά τα προαναφερόμενα, εμφανίζεται να καλύπτεται από εγγύηση ενός έτους από την Apple μετά από έλεγχο στο σύστημα της Apple.

Αναγνώστης του tech.in.gr και (υπερήφανος) κάτοχος ενός Refurbished iPhone 4S 16GB, επικοινώνησε μαζί μας με αφορμή το θέμα για τα αμφιλεγόμενα «ανακατασκευασμένα iPhone από την Apple» που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Αμφιλεγόμενα καθώς, ο επίσημος διανομέας μιλά για «εξαπάτηση του κοινού» και ο εξουσιοδοτημένος πάροχος υπηρεσιών service επισημαίνει ότι δεν αναλαμβάνει το service όσων Refurbished iPhone «δεν συνοδεύονται από την κατασκευαστική εγγύηση της Apple».

Στη συνέχεια, παραθέτουμε την επιστολή του κ.Μ.Κρ., ο οποίος περιγράφει με στοιχεία πώς βεβαιώθηκε ότι το Refurbished iPhone 4S 16GB που αγόρασε στην Ελλάδα αντί 229 ευρώ, παρά τα προαναφερόμενα, καλύπτεται από εγγύηση ενός έτους από την Apple.

Η επιστολή

«Τον Ιούλιο έψαχνα αντικαταστάτη για το πνέων τα λοίσθια 3GS που είχα με ένα κομπόδεμα των 200 ευρώ. Πρακτικά και εν αναμονή του iOS 9, ως μόνη ουσιαστικά λύση για μένα φαινόταν κάποιο καλομεταχειρισμένο 4S τουλάχιστον 16GB.

Αφού απηύδησα να ψάχνω χωρίς επιτυχία, πραγματικά πέταξα την σκούφια μου όταν είδα ότι [γνωστή αλυσίδα] με όλο το κύρος της, έφερε 4S/16GB “Refurbished by Apple” στα 229 ευρώ με δυνατότητα δόσεων! Γιεε!

Ασκαρδαμυκτί έκανα παραγγελία στις 25 Ιουλίου αμέσως πριν την αναστάτωση των capital controls πoυ καθυστέρησαν πολύ την παραλαβή, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Παραλαμβάνω λοιπόν ένα κουτί λίγο διαφορετικό από το αναμενόμενο “ολόλευκο” που διαβάζω ότι γενικά πακετάρει η Apple τα refurbished της:

Μέσα υπάρχει μια φαινομενικά 100% άψογη συσκευή στις ζελατίνες της, χωρίς το παραμικρό ίχνος “Refurbished” και χωρίς κανένα αξεσουάρ, όπως εξάλλου αναμενόταν για “Refurbished by Apple” από όσα διάβαζα από κυρίως αμερικάνους κατόχους.

Υπάρχει όμως ένα χαρτί που λέει:

Προβληματίζομαι και ψάχνω λοιπόν στοιχεία για την TCCM ( http://www.tccm.com/ ) και βρίσκω αυτό μεταξύ άλλων: https://www.gsmexchange.com/en/company/e23ad32b-25b9-4c00-85ef-4304fc7fab97 Α-χα! Συνεργάζονται με πλήθος Apple Store λέει – είναι όμως «Refurbished by Apple” ή με κορόιδεψε το κατάστημα;

Πολλά refurbished τρίτων είναι αμφιβόλου ποιότητας μακροπρόθεσμα και θα προτιμούσα καλομεταχειρισμένο να το ελέγξω ο ίδιος παρά “γουρούνι στο σακί refurbished” χωρίς να μπορώ να το δω πριν την αγορά. Ζω σε χωριό πλέον και δεν έχω πολυτέλειες επιστροφών γι’αυτό και πέταξα τη σκούφια μου όταν πρωτοείδα την προσφορά του σοβαρού [καταστήματος] ειδικά ως “Refurbished by Apple”.

Κοιτάω στο μενού «Ρυθμίσεις>Γενικά>Πληροφορίες» της συσκευής βλέπω αριθμό μοντέλου «MD235ZP/A” που γενικά παραπέμπει σε προέλευση Χονγκ Κονγκ (π.χ. http://iphonefrom.com/en/MD235ZP).

Βάζω λοιπόν το Serial Number της συσκευής στο “ψαχτήρι” υποστήριξης της Apple (https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do) και προς ανησυχία μου βλέπω ότι [η refurbished συσκευή μου δεν εντοπίζεται από την υπηρεσία].

Φοβάμαι λοιπόν μήπως πρόκειται για κάποιο περίεργης προέλευσης στοκ, κλεμμένο κλπ και την έχει πατήσει και το κατάστημα, άθελα του, καθώς πολλά ακούγονται για εκτεταμένες κλοπές στην Άπω Ανατολή και οργανωμένα κυκλώματα απάτης. Ή μήπως απλώς με κοροϊδεύουν με το “by Apple”.

Ενώ το εν λόγω 4S λειτουργεί 100% άψογα 5 ημέρες μετά, καλώ την Apple απευθείας στο επίσημο 00800 4414 5417 και συνομιλώ με εξαιρετικά εξυπηρετική ελληνίδα υπάλληλο η οποία με καλεί πίσω από αριθμό κλήσης Ιρλανδίας για να ψάξουμε γιατί το SN μου δεν εμφανίζεται ακόμα στο σύστημα. Αφού επιβεβαιώσει και αυτή ότι όντως δεν εμφανίζεται το SN μου στο σύστημα τους, αποστέλλω αποδείξεις και άλλα στοιχεία που μου ζητήθηκαν για να το ψάξει περισσότερο.

Μια εβδομάδα περίπου μετά, μαθαίνω ότι όλα έχουν καλώς και η συσκευή μου είναι απόλυτα “legit”. Εμφανίζεται κανονικά πλέον στο σύστημα της Apple.

Και μετά διαβάζω τις δεικτικές ανακοινώσεις περί απάτης κλπ… [] Το επίσημο σύστημα της Apple αναγράφει για το δικό μου 4S ως “covered for eligible hardware repairs and service under Apple’s Limited Warranty” μέχρι την ημερομηνία που εκδόθηκε η Απόδειξη Λιανικής συν ένα έτος, δηλαδή 2 Σεπτεμβρίου 2016. Φυσικά ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να την αξιοποιήσω για να δω τι θα κάνει ο εξουσιοδοτημένος πάροχος υπηρεσιών service της Apple στην Ελλάδα, αν χρειαστώ υποστήριξη», καταλήγει η, θα συμφωνήσετε, χρήσιμη επιστολή του αναγνώστη μας.

Μπερδευτήκαμε, αλλά δεν πειράζει

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πώς, η μαρτυρία του αναγνώστη που μοιράστηκε ευγενικά την εμπειρία του μαζί μας, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κι αυτό καθώς, διάφορες πηγές μας άφησαν με την εντύπωση ότι, Refurbished iPhone μπορεί να διατίθενται ως τέτοια με την εγγύηση του εκάστοτε ανακατασκευαστή και του συνεργαζόμενου κέντρου υποστήριξης (στην προκειμένη περίπτωση, την TCCM και την Cellcom στην Ελλάδα), όχι όμως από το εξουσιοδοτημένο κέντρο της Apple, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την Info Quest.

Επίσης, η απουσία αξεσουάρ από την (διαφορετική) συσκευασία, αλλά και η εγγύηση από φορέα διαφορετικό από τον εξουσιοδοτημένο από την Apple στη χώρα, παραπέμπουν σε ένα ανακατασκευασμένο iPhone με εγγύηση, όχι όμως από την Apple. Τέλος, να σημειώσουμε πως εντύπωση μας προκάλεσε και η τιμή, η οποία είναι ακόμα χαμηλότερη απ’ όσο αναμέναμε για ένα προϊόν refurbished, «Certified by Apple» (περί τα 450 ευρώ).

Εντούτοις, αν η ύπαρξη του σειραϊκού αριθμού του ανακατασκευασμένου iPhone στη βάση της Apple «απαντάει» ότι καλύπτεται από το εξουσιοδοτημένο Service της Apple με βάση την ημερομηνία αγοράς του ανακατασκευασμένου προϊόντος, τότε αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να αρνηθεί την υπηρεσία ο εξουσιοδοτημένος πάροχός της στην εκάστοτε χώρα. Θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα εάν και όποτε προκύψουν νέα στοιχεία, καθώς έχουμε ήδη ζητήσει απαντήσεις και από την Cellcom.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι χάριν της προστασίας των πωλήσεων της Apple, η διάθεση ανακατασκευασμένων προϊόντων επιχειρείται να ελεγχθεί και ως προς τις χώρες τις οποίες προωθούνται και ως προς τις υπηρεσίες υποστήριξης που τα συνοδεύουν. Η απουσία σαφήνειας και το μπέρδεμα με το serial number δημιουργούν, εσκεμμένα εκτιμούμε, ένα θολό τοπίο που αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την αγορά ανακατασκευασμένων προϊόντων. Τελικά όμως, ποιος ξέρει καλύτερα και κυρίως, ποιος είναι ο φορέας προστασίας του καταναλωτή που μπορεί τελεσίδικα να αποσαφηνίσει την κατάσταση;

{{{related}}}

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024