Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανσίπ: Τι χρειάζεται η Ευρώπη για να αξιοποιήσει τα δεδομένα υγείας

Ανσίπ: Τι χρειάζεται η Ευρώπη για να αξιοποιήσει τα δεδομένα υγείας

Για να αναπτυχθεί το mHealth στην Ευρώπη, χρειάζεται να είναι δικτυωμένα τα εθνικά συστήματα υγείας, να υπάρχει συντονισμός στην αξιοποίηση του ραδιοφάσματος κατά μήκος των συνόρων των κρατών μελών, να αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός και να προστατευθεί το απόρρητο των δεδομένων υγείας, έγραψε ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Αντρους Ανσίπ σε σχετικό μπλογκ ποστ.

Η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε., είναι αναγκαία για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας που αξιοποιούν τα δεδομένα από εφαρμογές υγείας και τους αισθητήρες που συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα για την υγεία μας. Για να αναπτυχθεί το mHealth στην Ευρώπη, χρειάζεται να είναι δικτυωμένα τα εθνικά συστήματα υγείας, να υπάρχει συντονισμός στην αξιοποίηση του ραδιοφάσματος κατά μήκος των συνόρων των κρατών μελών, να αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός και να προστατευθεί το απόρρητο των δεδομένων υγείας, έγραψε ο ευρωπαίος Επίτροπος σε σχετικό μπλογκ ποστ.

Στην αυξανόμενη χρήση του Ίντερνετ από συσκευές που φοριούνται αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Υγεία και τρόπος ζωής: πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που ζούμε», ο Αντρους Ανσίπ, Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

  • Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εκτίμηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σύμφωνα με την οποία έως το 2022, σε έξι μόλις χρόνια ένας στους δέκα ανθρώπους θα φορούν ρούχα που συνδέονται στο Ίντερνετ.

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται σε δύο εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνολογία που φοριέται και στις εξελίξεις που μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε αισθητήρες για να παρακολουθούμε κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν στην υγεία μας – όπως, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την θερμοκρασία μας. Αυτά τα δεδομένα στα χέρια επαγγελματιών υγείας είναι ικανά να υπηρετήσουν την ανάγκη για ακριβή και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την προσαρμογή προσωποποιημένων θεραπειών, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προλάβουν ασθένειας και να προάγουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Σε ότι αφορά στην αγορά, ο αντιπρόεδρος Ανσίπ αναφέρεται στη ραγδαία μεγέθυνση του mHealth: «Η αξία της αγοράς mHealth υπολογίζεται σε 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φέρει οικονομική ανάπτυξη.»

Παρά το γεγονός αυτό, σημειώνει ο Αντρους Ανσίπ, η Ευρώπη είναι πίσω. «Δεν έχουμε κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, δεν χρησιμοποιούμε health apps και τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αξιοποιούνται», διαπιστώνει.

Ο Ανσίπ καταλήγει στην ανάγκη για την υιοθέτηση της ενιαίας αγοράς και ιδιαίτερα σε αυτό του συντονισμού του ραδιοφάσματος και τη δυνατότητα της ελεύθερης ροής των δεδομένων και της πρόσβασης σε αυτά μεταξύ των κρατών μελών. Αναφέρεται επίσης στο θέμα των εθνικών συστημάτων υγείας που παραμένουν εκτός Διαδικτύου και παραπέμπει στις σχετικές προτάσεις του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Επίσης, δεν αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα της προστασίας των κρίσιμων αυτών δεδομένων.

Το στοίχημα της προσωπικής περίθαλψης και της εξατομικευμένης ιατρικής

Το όραμα της «προσωπικής περίθαλψης», της «εξατομικευμένης ιατρικής» ή ακόμα και η αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων από το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς για την μελέτη ασθενειών και την αντιμετώπισή τους, προκαλεί ενθουσιασμό, με τους πλέον ενθουσιώδεις να μιλούν «για τη μεγαλύτερη επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης». Ενδεικτικό είναι ότι τον Οκτώβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα ανά την Ευρώπη ώστε να αξιοποιηθούν τα big data.

Από την άλλη, υπάρχει η αίσθηση ότι ο διεπιστημονικός αυτός τομέας βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο, αφού, μεταξύ άλλων, τα smartphone δεν συνιστούν ιατρικό εξοπλισμό, τα app δεν συνταγογραφούνται, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπουν την κάλυψη τέτοιων υπηρεσιών ή ακόμα, τα αισθητηριακά δεδομένα δεν έχουν ακόμα αναλυθεί επαρκώς ως ικανοί βιομετρικοί δείκτες. Επιπλέον, η νομοθεσία που διέπει την προστασία των δεδομένων των ασθενών σε πολλές χώρες θεωρείται εμπόδιο στα σχέδια που έχουν ήδη συντάξει οι μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών (π.χ. η Google και η Apple).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024