Τι δείχνουν οι αριθμοί του ΟΟΣΑ

Χρυσές δουλειές από smartphone και άλλα προϊόντα τεχνολογίας-«μαϊμού»

Χρυσές δουλειές από smartphone και άλλα προϊόντα τεχνολογίας-«μαϊμού»
Το ποσοστό των απομιμήσεων ανά κατηγορία προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ως μέρος του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.  
Σχεδόν ένα στα πέντε κινητά τηλέφωνα και μια στις τέσσερις παιχνιδομηχανές που διακινούνται παγκοσμίως είναι απομιμήσεις, σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ βασίστηκε σε τελωνειακά στοιχεία της περιόδου 2011-2013 και διαπίστωσε ότι το εμπόριο απομιμήσεων smartphone, φορτιστών, καρτών μνήμης, δίσκων SSD και συσκευών αναπαραγωγής μουσικής μεγεθύνεται. Εκτιμά πως κατά μέσο όρο το 6,5% του εμπορίου προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών αφορά σε απομιμήσεις, σύμφωνα με ανάλυση τελωνειακών στοιχείων για το 2013. Μάλιστα, συγκρίνοντας το μέγεθος των απομιμήσεων προϊόντων οποιασδήποτε κατηγορίας γενικά, τα προϊόντα πληροφορικής ξεπερνούν κατά πολύ το γενικό μέσο όρο (2,5% σύμφωνα με έρευνα του 2016).

Διαβάστε επίσης:

Ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στον τομέα αυτό, καθώς η υψηλή αξία και η αυξανόμενη ζήτηση smartphone και άλλων γκάτζετ τα καθιστά στόχο απατεώνων.

Τα τεχνολογικά προϊόντα «μαϊμού», επισημαίνει ο Οργανισμός, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια των χρηστών καθώς και στην ποιότητα της προσδοκώμενης απόδοσης του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα στερούν εισόδημα από τις εταιρείες κατασκευής που καταβάλλουν δικαιώματα στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται.

Η Κίνα διακρίνεται ως η κύρια πηγή των προϊόντων «μαϊμού» και οι αμερικανικές εταιρείες ως εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τη διακίνησή τους. Σχεδόν το 43% των προϊόντων που κατασχέθηκαν επειδή κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν, αφορούν αμερικανικές εταιρείες, ακολουθούμενες από φινλανδικές (25%) και ιαπωνικές επιχειρήσεις κατόχους των δικαιωμάτων IP (12%).

Η βιομηχανία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών βασίζεται στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει πως 143 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 δεν έφτασαν στα χέρια τους αλλά στους κατασκευαστές απομιμήσεων -στοιχείο που προέκυψε από την ανάλυση μισού εκατομμυρίου προϊόντων που κατασχέθηκαν ανά τον κόσμο την τριετία 2011-2013.

Όπως επισημαίνεται εκτός από τις απώλειες των κατόχων των δικαιωμάτων, οι καταναλωτές υπόκεινται σε πολλαπλούς κινδύνους -για παράδειγμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα τηλέφωνα-απομιμήσεις μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως κάδμιο και μόλυβδο και οι φορτιστές-«μαϊμού» μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και ηλεκτροπληξία.

Ο τομέας προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών συνεισέφερε το 5,5% της συνολικής αξίας εμπορευμάτων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ το 2013, ποσοστό που ισοδυναμεί με 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι εξαγωγές τους διεθνώς αυξήθηκαν κατά 6% από το 2001 έως το 2014, στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια με την Κίνα να εξάγει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου.

tech.in.gr

Αναλύσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Θέματα: